Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑνακοινώθηκαν οι νικητές του Βραβείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΕΕ/Europa Nostra για το 2014
Πολιτισμός

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Βραβείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΕΕ/Europa Nostra για το 2014

Τιμώντας την αριστεία στην πολιτιστική κληρονομιά εργασία, το βραβείο της ΕΕ αποσκοπεί παράλληλα και στην προώθηση δεξιοτήτων και προτύπων υψηλής ποιότητας στους τομείς της διατήρησης.

Οι νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Europa Nostra 2014 ανακοινώνονται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra. Οι 27 επιτυχόντες που επελέγησαν μεταξύ 160 προτεινόμενων έργων από 30 χώρες τιμώνται για επιτεύγματα σε τέσσερις τομείς: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου στο Burgtheater στη Βιέννη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αυστρίας, κ. Heinz Fischer. Η κα Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας και ο τραγουδιστής της όπερας και πρόεδρος της Europa Nostra Placido Domingo θα απονείμουν από κοινού τα βραβεία. Έξι από τους νικητές θα ονομαστούν επιτυχόντες Grand Prix και θα λάβουν από 10.000 ευρώ έκαστος και άλλος ένας θα παραλάβει το βραβείο επιλογής του κοινού, το οποίο επελέγη σε μια διαδικτυακή έρευνα που διενήργησε η Europa Nostra. Τιμώντας την αριστεία στην πολιτιστική κληρονομιά εργασία, το βραβείο της ΕΕ αποσκοπεί παράλληλα και στην προώθηση δεξιοτήτων και προτύπων υψηλής ποιότητας στους τομείς της διατήρησης.

“Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους φετινούς νικητές και τις ομάδες τους, το πάθος και η αφοσίωση των οποίων αποτελούν έμπνευση. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία. Οικοδομεί γέφυρες μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, προωθεί την ανάπτυξη, ευνοεί την κοινωνική ένταξη και προσελκύει τον τουρισμό. Αλλά πολλά από αυτά τα έργα τέχνης και ανθρώπινης επινοητικότητας, τα οποία μεταφέρουν την ομορφιά ανά τους αιώνες, γίνονται όλο και περισσότερο ευαίσθητα. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από μακροπρόθεσμη επένδυση στη διατήρηση και συντήρηση. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι το νέο μας πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” θα συνεχίσει να υποστηρίζει το βραβείο, καθώς και πολλές άλλες διακρατικές πρωτοβουλίες, και ότι η πολιτιστική κληρονομιά θα συνεχίσει να επωφελείται από την ουσιαστική χρηματοδότηση της ΕΕ που προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών ταμείων και της έρευνας”, δήλωσε η κα Βασιλείου.

“Τα φετινά επιτεύγματα αποδεικνύουν ότι, ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να κινητοποιήσουν ταλαντούχους και παθιασμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν υποστήριξη από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Χάρη στις δεξιότητες, την δέσμευση και γενναιοδωρία τους, πολυάριθμες ιστορικές τοποθεσίες αναζωογονήθηκαν και η ζωή πολλών ατόμων ομόρφυνε και εμπλουτίστηκε. Ελπίζω ότι η εταιρική μας σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ισχύ και αντίκτυπο, διαδίδοντας ακόμα ευρύτερη ευρωπαϊκή αριστεία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς”, πρόσθεσε ο Placido Domingo.


Δωμάτια Agate στην πόλη Pushkin, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Οι νικητές των βραβείων το 2014 (κατ’αλφαβητική σειρά ανά χώρα)
Κατηγορία 1 – Συντήρηση

  • Μουσείο Horta, Βρυξέλλες, Βέλγιο
  • Σπίτι της συνεργασίας: Εκπαιδευτικό κέντρο στην πράσινη γραμμή (Buffer Zone) στη Λευκωσία, Κύπρος
  • Biblioteca Bardensis, Barth, Γερμανία
  • Basilica Palladiana, Βιτσέντζα, Ιταλία
  • Teatro Sociale, Μπέργκαμο, Ιταλία
  • Walser Houses: Διατήρηση της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Alagna Valsesia, Ιταλία
  • Βίλλα Hovelsrud, Helgoya Island, Nes pa Hedmarken, Νορβηγία
  • Ιστορική διαδρομή των γραμμών των Torres Vedras, Λισαβόνα, Πορτογαλία
  • Τοιχογραφίες του 17ου αιώνα στην εκκλησία Dragomirna, Suceava, Ρουμανία
  • Συνεταιριστικό πρόγραμμα οινοποιών, Καταλωνία, Ισπανία
  • Ιστορικό τοπίο των αρχαίων ελαιόδεντρων της περιοχής El Senia, Ισπανία
  • Ρωμαϊκή γέφυρα, Πύλη της Γέφυρας, Πύργος Calahorra και γειτονικές περιοχές, Κόρδοβα, Ισπανία
  • Abbotsford: Η οικεία του Sir Walter Scott, Melrose, Ην. Βασίλειο

Κατηγορία 2 – Έρευνα

  • Θολωτή ρωμαϊκή κατασκευή στην Πελοπόννησο, Ελλάδα
  • Κήποι τρανσυλβανικού κάστρου, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
  • Ο Van Dyck στην Ισπανία, Μαδρίτη, Ισπανία

Κατηγορία 3 – Ειδικές υπηρεσίες

  • Εταιρεία μνήμης Gustav Klimt, Βιέννη, Αυστρία
  • Ένωση για το φυσικό τοπίο Kempens, Putte, Βέλγιο
  • Ένωση Iubilantes, Κόμο, Ιταλία

Κατηγορία 4 – Εκπαίδευση, κατάρτιση και ενέργειες ευαισθητοποίησης

  • Περιφερειακοί σταθμοί αποκατάστασης του οργανισμού Πολιτιστική κληρονομιά χωρίς σύνορα, Τίρανα, Αλβανία
  • Πέρασμα: Από μια σκουριασμένη πόλη στο νέο Miskolc, Ουγγαρία
  • Η περίπτωση Coen, Hoorn, Κάτω Χώρες
  • Ραδιοφωνικό πρόγραμμα “Συναντήσεις με την κληρονομιά”, Λισαβόνα, Πορτογαλία
  • Shaping 24: Προώθηση της κληρονομιάς στο Norwich και στη Γάνδη, Ην. Βασίλειο και Βέλγιο.

Σ’αυτήν την κατηγορία, ένα βραβείο Europa Nostra απονέμεται σε σχέδια από δύο ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα “Πολιτισμός” της ΕΕ (2007-13):

  • Συντήρηση – Δωμάτια Agate στην πόλη Pushkin, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
  • Συντήρηση – Ατμόπλοια της Belle Epoque στη λίμνη της Γενεύης, Λωζάννη, Ελβετία
  • Έρευνα – Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του 7ου αιώνα στον νότιο Καύκασο, Μόσχα, Ρωσία.

Οι φετινοί νικητές του ευρωπαϊκού βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς/Europa Nostra προστίθενται στους 360 νικητές που έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra από το 2002. Εξειδικευμένες κριτικές επιτροπές που απαρτίζονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη αξιολογούν τα σχέδια που ορίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες βραβείων – συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

Οι νικητές λαμβάνουν αναμνηστική πλάκα ή έπαθλο. Οι έξι νικητές Grand Prix λαμβάνουν επίσης 10.000 ευρώ ο καθένας.

Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα “Πολιτισμός της ΕΕ” που επένδυσε σχεδόν 40 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007 έως το 2013. Και άλλα προγράμματα της ΕΕ παρείχαν επίσης υποστήριξη: κατά την ίδια περίοδο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διέθεσε 6 δισ. ευρώ για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών και την υποστήριξη πολιτιστικών υπηρεσιών όπως επαγγελματική κατάρτιση, καλλιτεχνική εκπαίδευση και εκπαίδευση στην κληρονομιά. Τα προγράμματα της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη διέθεσαν από το 1998 150 εκατ. ευρώ επιπλέον για την πολιτιστική κληρονομιά.

Το νέο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά έτη (9% περισσότερο από τα προηγούμενα επίπεδα), θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει σχέδια διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της κληρονομιάς.

Εκτός από την εγγενή της αξία, η πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλει ιδιαίτερα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Οι δαπάνες για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι το 40% του παγκόσμιου τουρισμού έχει μια πολιτισμική διάσταση. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί επίσης κύριο πόρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Η Europa Nostra – η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη – αποτελεί ένα διογκούμενο κίνημα πολιτών για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Με το εκτεταμένο πανευρωπαϊκό της δίκτυο μελών (οργανώσεις και άτομα), συνεργατών και εταίρων, η Europa Nostra αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική ομάδα επιρροής για την πολιτιστική κληρονομιά. Διοργανώνει, επίσης, εκστρατείες για να σωθούν τα μνημεία, τοποθεσίες και τοπία της Ευρώπης που απειλούνται. Το 2013, η Europa Nostra γιόρτασε την 50ή της επέτειο.

Η τελετή απονομής των βραβείων του 2014 στη Βιέννη αποτελεί μέρος του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Αυστρίας, κ. Heinz Fischer. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αντιπροσωπεία της στην Αυστρία, το αυστριακό ομοσπονδιακό υπουργείο για τις τέχνες και τον πολιτισμό, η Stiftung Furst Λιχτενστάιν, η Εrste Stiftung, και ο αυστριακός εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ORF είναι μεταξύ των εταίρων του συνεδρίου για το 2014.

Στη φωτογραφία, θολωτή ρωμαϊκή κατασκευή στην Πελοπόννησο, Ελλάδα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024