Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤα νησιά στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό
Θαλάσσιος τουρισμός

Τα νησιά στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό

Ομιλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρου Δανέλλη σε ημερίδα για τη Νησιωτικότητα και τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και το δίκτυο Εμπορικών Επιμελητηρίων Νησιωτικών Περιοχών της Ευρώπης (Insuleur).

Το ρόλο του τουρισμού στο πλαίσιο της γαλάζιας ανάπτυξης και τις πολιτικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη, οι περιφέρειες και οι φορείς των κλάδων της γαλάζιας οικονομίας παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Δανέλλης στο πλαίσιο ημερίδας για τη Νησιωτικότητα και τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και το δίκτυο Εμπορικών Επιμελητηρίων Νησιωτικών Περιοχών της Ευρώπης (Insuleur). Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης η επίτροπος κα Μαρία Δαμανάκη, καθώς και ο πρόεδρος των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. κ. Juan Gual de Torrella.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γαλάζια Ανάπτυξη ήταν κεντρικός ομιλητής στο πάνελ με θέμα “Τα νησιά στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό”, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας.  

Στο πλαίσιο της εισήγησής του αναφέρθηκε στις πολιτικές θέσεις που υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκθεση για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, οι οποίες συνιστούν μία δέσμη προϋποθέσεων ώστε η πολιτική αυτή να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Πιο συγκεκριμένα, εστίασε στα εξής:

  • Στην ανάγκη για μία συστηματική κατανομή του θαλάσσιου χώρου ανά δραστηριότητα, δηλαδή για έναν Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων κλάδων, όπως είναι η θαλάσσια αιολική ενέργεια και θα τους επιτρέψει να συνυπάρχουν αρμονικά με τους ήδη υπάρχοντες κλάδους. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε ότι πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι λεγόμενοι “τρίλογοι” μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής για την επικείμενη κοινοτική Οδηγία που θα σημάνει την υιοθέτηση Χωροταξικών Σχεδίων για όλες τις θάλασσες της Ευρώπης μέχρι το 2021 και τόνισε ότι τώρα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες υλοποίησης τους και συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών στις διασυνοριακές θαλάσσιες περιοχές,
  • Σην ανάγκη διασφάλισης ότι το εργατικό δυναµικό κατέχει τις απαιτούµενες δεξιότητες για τους αναπτυσσόμενους θαλάσσιους κλάδους, καθώς σε πολλές από τις δραστηριότητες κλάδων αυτών, όπως π.χ. το yachting, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην εξεύρεση πελατών αλλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού,
  • Στην ανάγκη διασφάλισης της ολοκληρωμένης βιωσιμότητας της γαλάζιας ανάπτυξης, ότι δηλαδή δεν θα βλάψει το ευάλωτο θαλάσσιο περιβάλλον και θα συμβάλει δυναµικά στην καταπολέμηση της κλιµατικής αλλαγής. Σχολιάζοντας, μάλιστα, την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η περιβαλλοντική διάσταση θα πρέπει να ενσωματωθεί μόνο από εκείνους που ασκούν την δραστηριότητα του οικοτουρισμού, αλλά από όλες τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και τέλος
  • Στη σημασία του ρόλου των περιφερειών στην  επιτυχημένη εφαρμογή της Γαλάζιας Ανάπτυξης, καθώς οι θαλάσσιες περιφέρειες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια για να μετουσιωθούν οι ευνοϊκοί παράγοντες – όπως είναι οι νέες τεχνολογίες – σε ανάπτυξη και απασχόληση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, όπου και τέθηκαν γενικότερα ζητήματα αποτελεσματικότητας των πολιτικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων της ΕΕ, ο κ. Δανέλλης σημείωσε ότι η Γαλάζια Ανάπτυξη, ως οραματική αλλά και ιδιαίτερα σύνθετη πολιτική, καθώς προϋποθέτει βέλτιστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και συντονισμένη δράση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την Ευρώπη που επιθυμεί να κάνει το μεγάλο βήμα προς την περαιτέρω ολοκλήρωσή της. “Για να κάνουμε, όμως το βήμα αυτό”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “χρειάζεται η απόφαση και η δέσμευση όλων: της ευρωπαϊκής ηγεσίας, των περιφερειών, των δήμων, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, αλλά πρώτα και κύρια των ηγεσιών των κρατών μελών που απαρτίζουν την ΕΕ”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024