Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚρ. Αρσένης: Κρυφά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φοροαπαλλαγές του Ελληνικού
Επενδύσεις

Κρ. Αρσένης: Κρυφά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φοροαπαλλαγές του Ελληνικού

Ο Ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτημα σχετικά με το άρθρο 42 του νόμου 3943/2011, με το οποίο ο αγοραστής απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται.

Άγνοια για τις παράνομες φοροαπαλλαγές που δίνονται από την ελληνική κυβέρνηση στον αγοραστή με την αγορά της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, δηλώνει ότι έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρσένης έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτημα σχετικά με το άρθρο 42 του νόμου 3943/2011, με το οποίο ο αγοραστής απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής έθεσε ζήτημα αδιαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής του αγοραστή, αλλαγής των όρων του διαγωνισμού και παραβίασης της ευρωπαϊκής οδηγίας 2004/18 ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

Στην απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Joaquín Almunia επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει το αναφερόμενο μέτρο φορολογικής απαλλαγής και συνεπώς η Επιτροπή δε διαθέτει επαρκείς πληροφορίες, ώστε να αξιολογήσει κατά πόσον αυτό συνιστά κρατική ενίσχυση. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να παράσχει διευκρινήσεις επί του θέματος.

Για το θέμα ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: “Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδρυση μίας off shore εταιρείας στην ‘καρδιά’ της Αθήνας στην υπηρεσία των νέων αγοραστών της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά. Με τις φοροαπαλλαγές που δίνονται προίκα στον αγοραστή, η εταιρεία που θα εκμεταλλευτεί την περιοχή δε θα πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος, ούτε φόρο μεταβίβασης, ούτε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Η πλήρης απαλλαγή της εταιρείας με το άρθρο 42 παρ. 6 του νόμου 3943/2011 από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σοκάρει. Είναι παράνομη σύμφωνα τόσο με το ελληνικό όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι προκλητική για τους ανθρώπους των μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων, που αιφνιδιάζονται συνεχώς από το ύψος των φόρων, τελών και εισφορών που έχουν να πληρώσουν, αλλά δίνουν καθημερινά έναν τίμιο και διαρκή αγώνα να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024