Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠρόγραμμα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στη Β.Α. Χαλκιδική
Περιφέρεια

Πρόγραμμα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στη Β.Α. Χαλκιδική

Η εργασία αυτή αποτελεί εργαλείο για την Πολιτεία και τους μηχανισμούς που θεσμικά διαμορφώνουν το πλαίσιο ανάπτυξης.

Το Πρόγραμμα “Ήπια Τουριστική, Πολιτισμική, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Χωρική Οργάνωση στη Β.Α. Χαλκιδική” παρουσιάστηκε από την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, μετά την αποδοχή του στο Δ.Σ. του, σε ένα ζωντανό και μεγάλο ακροατήριο εκπροσώπων φορέων της Χαλκιδικής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση της, στο ξενοδοχείο Alexandros Palace, στην Ουρανούπολη, που ευγενικά παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Όπως σημείωσε στην έναρξη των εργασιών ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, η Ένωση με συνέπεια ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των μελών της για να συμβάλει υπεύθυνα στον διάλογο για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αναζήτησης και διερεύνησης της βιώσιμης προοπτικής της Β.Α. Χαλκιδικής.

Διευκρίνισε ότι η εργασία αυτή, όπως ήδη το πρώτο της μέρος (η συμβολή της στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κεντρικής Μακεδονίας), παραδόθηκε εμπρόθεσμα και ολοκληρωμένα, αποτελεί εργαλείο για την Πολιτεία και τους μηχανισμούς που θεσμικά διαμορφώνουν το πλαίσιο ανάπτυξης. Τόνισε ότι θα τεθεί στη διάθεση του Περιφερειακού Συμβούλιου Κεντρικής Μακεδονίας, του Συμβούλιου της Π.Ε. Χαλκιδικής και των ΟΤΑ. αφού εντάξει κάποιες προτάσεις που θα διατυπωθούν στην σύσκεψη και θα γίνουν αποδεκτές,

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του νομού, κ.κ. Ευθύμης Καρανάσιος, Γιάννης Δριβελέγκας και Κατερίνα Ιγγλέζη, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας την ως θετική πρωτοβουλία, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και θεματικός υπεύθυνος για θέματα Τουρισμού, κ. Γιάννης Γιώργος, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Αριστοτέλη και Κασσανδρείας, κ.κ. Γιάννης Μίχος και Βασίλης Κυρίτσης, ο κ. Γιώργος Πασαλής πρόεδρος της ΑΝΕΤΧΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής κ. Δημήτρης Χαδαλής, ο πρώην νομάρχης κ. Βασίλης Βασιλάκης, μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, σημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι, ενώ η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΝΕΡΙΤ.

Οι εισηγητές της μελετητικής ομάδας της αναδόχου εταιρείας Alpha MENTOR ήταν η κα Αναστασία Χατζηνικολάου, χωροτάκτης, σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης, και ο κ. Σπύρος Αβδημιώτης, καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ερευνητής. Βασική επιδίωξη του προτεινόμενου Προγράμματος Δράσης, τόνισαν, είναι η διατύπωση μιας επιχειρησιακής ανταγωνιστικής προγραμματικής πρότασης, η οποία να εξασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη στη Β.Α. Χαλκιδική, αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς της πόρους και το ενδογενές δυναμικό της.

Παρουσιάστηκαν  τα εργαλεία υποστήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας τα οποία επιλέχθηκαν από την Ομάδα Μελέτης όπως:

  • η Έξυπνη Εξειδίκευση,
  • η Ποιότητα με ολιστικό χαρακτήρα,
  • η Κοινωνική Καινοτομία και η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σύνθεση της εικόνας των παραγωγικών δυνατοτήτων και της ανταγωνιστικότητας της Β.Α. Χαλκιδικής, με έμφαση στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης της “Αριστοτέλειας Πολιτείας”. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι άξονες της προτεινόμενης Αναπτυξιακής Πρότασης, με αιχμή την καινοτομία στον τουρισμό και τoν πρωτογενή τομέα.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με παρατηρήσεις – προτάσεις από τους συμμετέχοντες και έντονο, αλλά, εν τέλει, εποικοδομητικό διάλογο, όπως τόνισε και ο κ. Τάσιος.

Σημειώνεται ότι όσοι επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις τους, μπορούν να απευθύνονται εγγράφως στο γραφείο της Ε.Ξ.Χ. έως και την 15 Ιουλίου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024