Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΑντιδράσεις για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Τουρισμός και οικονομία

Αντιδράσεις για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Ταφόπλακα για την εγχώρια οικονομία και τον πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά είναι η απόφαση της κυβέρνησης που αφορά στην Κυριακάτικη λειτουργία όλο το χρόνο των καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Την έντονη αντίδραση των μικρομεσαίων εμπόρων, των εμποροϋπαλλήλων και κομμάτων προκαλεί η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας τα εμπορικά καταστήματα σε δέκα περιοχές της χώρας θα επιτρέπεται να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους για έναν χρόνο. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο με τους μικρομεσαίους εμπόρους.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) αναφέρει: “Η κυβέρνηση της υποτέλειας και σε πλήρη αντίθεση με τον κλάδο του Εμπορίου, με επιταγή των δανειστών και εντολή τους, προχωρά με νόμο στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και καταστρέφει το ελληνικό εμπόριο, καταδικάζοντας σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις και στην ανεργία τους εργαζόμενους και συρρικνώνει την οικονομία της χώρας, προκειμένου να προσφέρει ένα τεράστιο δώρο στα μεγάλα και ξένα πολυεθνικά συμφέροντα! Οι μάσκες έπεσαν πλέον! Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που καταγγέλαμε από κοινού με τους εμπόρους εδώ και καιρό, ότι ο στόχος τους δηλαδή ήταν η πλήρης κατάργηση της Κυριακής αργίας και η καταστροφή και η εξαφάνιση του ελληνικού εμπορίου, αποτελούν πλέον γεγονός!

Οι στόχοι τους ξεκάθαροι: Ανακατανομή σε βάθος χρόνου του λιγοστού (λόγω κρίσης) τζίρου από τις μικρές επιχειρήσεις στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες – μαζικά κλεισίματα καταστημάτων και απολύσεις εργαζομένων – εργαζόμενοι ωρομίσθιοι, φθηνοί και απλήρωτοι – Κυριακάτικη μαύρη εργασία, βορά στις πολυεθνικές!

Όλα αυτά ‘βαφτίζονται’ ανταγωνιστικότητα, εκσυγχρονισμός των αγορών και εξυπηρέτηση των καταναλωτών…! Επειδή το ελληνικό εμπόριο το εκφράζουν οι εμποροϋπάλληλοι και οι Εμπορικοί Σύλλογοι και όχι τα ξένα πολυεθνικά συμφέροντα, η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση που της αρμόζει στην πράξη. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και θα οργανώσει τον αγώνα ανατροπής, προκειμένου να καταργήσει αυτή τη νομοθετική αθλιότητα. Θα προχωρήσει σε συσκέψεις με τα σωματεία μέλη της και τους εργαζόμενους και σε κοινή συμπόρευση με τους εμπόρους, ώστε με μια συντονισμένη δράση συμμαχίας για το εμπόριο, να ανατρέψει την κατάργηση της Κυριακής αργίας”.

ΓΣΕΒΕΕ: Ταφόπλακα για την εγχώρια οικονομία η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων
Ταφόπλακα για την εγχώρια οικονομία και τον πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά είναι η απόφαση της κυβέρνησης που αφορά στην Κυριακάτικη λειτουργία όλο το χρόνο των καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Η κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ, είναι μια ακόμη πράξη εχθρική προς τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επικυρώνοντας τις προθέσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων, αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των κοινωνικών φορέων, της αγοράς και των καταναλωτικών οργανώσεων. Φαίνεται ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τη διαλυτική της δυναμική, παρά την αποτυχία όσων από τις προτάσεις της εφαρμόστηκαν.

Η απόφαση της κυβέρνησης παρακάμπτει την αιρετή δημόσια αρχή της περιφέρειας, αγνοώντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Είναι προφανές, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι η πιλοτική εφαρμογή μιας αποσπασματικής ρύθμισης που θα παρακάμπτει τοπικές αρχές, παραγωγικούς φορείς αλλά και τους οικονομικούς βιορυθμούς της επιλεγμένης περιοχής θα δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, και θα πλήξει όμορες αγορές. Πέραν τούτου, εγείρονται ζητήματα που άπτονται του ανταγωνιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, καθώς με την επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου θα πληγούν ανεπανόρθωτα τοπικές αγορές, καθώς το φαινόμενο της υποκατάστασης της κατανάλωσης θα μεταφερθεί σε όμορες αγορές που παραμένουν σε λειτουργία.

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προειδοποιήσει εγκαίρως, καταθέτοντας επίσημα στοιχεία και μελέτες περιπτώσεων από άλλες χώρες,  την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη του κοινοβουλίου που κλήθηκαν να νομοθετήσουν έχοντας μερική γνώση της πραγματικότητας, για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης. Σύμφωνα άλλωστε με όλα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου εφαρμογής της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν προέκυψε αύξηση του τζίρου. Στην έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ μόνο 4,2% των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση του τζίρου μετά την εφαρμογή του μέτρου. Αντίθετα, η αύξηση του λειτουργικού κόστους και η μειωμένη ζήτηση  αποτελούν βασικό ανασχετικό παράγοντα. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον, όπου τα εισοδήματα έχουν καταρρεύσει μεσοσταθμικά πάνω από 40%, αποτελεί οικονομικό παράδοξο να αναμένουμε αύξηση της κατανάλωσης.

Η θεωρία του υπουργείου και του ΟΟΣΑ, καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι όταν το εισόδημα μειώνεται, η κατανάλωση αυξάνεται αν απελευθερωθεί η λειτουργία των καταστημάτων, διεκδικεί βραβείο παγκόσμιας  πρωτοτυπίας οικονομικής σκέψης.

Ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, κ. Θάνος Μωραΐτης, αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές σε 9 περιοχές της χώρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η απόφαση του υπουργείου ανάπτυξης για την λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές σε 9 περιοχές της χώρας είναι απολύτως αυθαίρετη, αντίκειται στο νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Η υπουργική απόφαση καταστρατηγεί ότι έχει νομοθετηθεί και εκθέτει την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή και να εφαρμόσει τον νόμο ως έχει.

Πριν από ένα χρόνο, η Βουλή ψήφισε για λειτουργία καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο ενώ έδωσε το δικαίωμα στους αντιπεριφερειάρχες, μετά από διαβούλευση, να αποφασίζουν για τις επιπλέον. Παράλληλα, υπήρξε μια νομοθετική πρόβλεψη για πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακών σε τρεις τουριστικές περιοχές. Οι προτάσεις από τη διαβούλευση με τους φορείς κατέληξαν σε τρείς αμιγώς τουριστικές περιοχές (Μύκονος, Σαντορίνη, κέντρο της Ρόδου). Ξαφνικά, παρουσιάζεται ένα ‘Letter of Intend’ που συνυπέγραψαν ο κ. πρωθυπουργός, ο κ. Στουρνάρας και η κ. Λαγκάρντ και το οποίο ανέφερε επτά(!) περιοχές αντί για τρεις και μάλιστα να αφορά ζώνες που δεν χαρακτηρίζονται από την κυρίως τουριστική τους κίνηση: π.χ. το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου της Αθήνας (από τα Πετράλωνα μέχρι και την Αλεξάνδρας) και της Θεσσαλονίκης (από το λιμάνι μέχρι το Διοικητήριο). Τελικά, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αφορά 9 περιοχές! Ένα χρόνο μετά τη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις επτά Κυριακές, από στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμάται ότι το μέτρο είχε αρνητική επίπτωση στον τζίρο των καταστημάτων.

Από εκτιμήσεις των εμπόρων προκύπτει οτι μόνο τρεις από τις επτά Κυριακές είχαν αυξημένη κίνηση (κυρίως του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου) με έμφαση στα εμπορικά κέντρα και αφαιρώντας τζίρο από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Οι υπόλοιπες τέσσερις Κυριακές, σύμφωνα με τους εμπόρους, προκάλεσαν ζημιά καθώς τα έσοδα ήταν σαφώς χαμηλότερα από το κόστος εργασίας. Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, είναι μια μετατόπιση του τζίρου από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προς τα μεγάλα πολυκαταστήματα και όχι μια συνολική αύξηση του προς όφελος όλων των επιχειρήσεων. Καλό θα είναι το υπουργείο ανάπτυξης να ασχοληθεί με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και να μην επιστρέψει στην εποχή των ιδεοληψιών και των εμμονών”.

Η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε για το άνοιγμα καταστημάτων και τις 52 Κυριακές: “Η απόφαση της κυβέρνησης για λειτουργία όλων των καταστημάτων σε 10 περιοχές και τις 52 Κυριακές του χρόνου λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα και την ποιότητα ζωής χιλιάδων εργαζομένων. Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί η κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η απασχόληση και η κίνηση της αγοράς, πόσο μάλλον όταν στις τουριστικές περιοχές ισχύουν ούτως ή άλλως ειδικές ρυθμίσεις, με αποφάσεις των ίδιων των εμπορικών συλλόγων”.

Η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ τονίζει: “Με την υπουργική απόφαση για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ορισμένες περιοχές που τις χαρακτηρίζουν τουριστικές, η κυβέρνηση, παρά την εκφρασμένη αντίθεση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, προχωράει σε ένα ακόμα βήμα στην πορεία για την οριστική κατάργηση της αργίας της Κυριακής παντού. Πρόκειται για μέτρο που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών επιχειρήσεων του εμπορίου, που επιδιώκουν να αποσπάσουν και το τελευταίο κομμάτι της αγοράς που σήμερα καταλαμβάνουν οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Η δήθεν πιλοτική εφαρμογή για τις τουριστικές περιοχές είναι φτηνός ελιγμός για να περάσει η κατάργηση με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις και για να διευκολύνει τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές που συνεχίζουν να στηρίζουν την μερική κατάργηση της αργίας της Κυριακής Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων στο εμπόριο, σε απλήρωτη δουλειά και σε χρεοκοπία και κλείσιμο χιλιάδων μικρών μαγαζιών και στην ανεργία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, μια επιλογή έχουν. Να δυναμώσουν τις οργανώσεις τους, να οικοδομήσουν τη συμμαχία τους και να οργανώσουν τους κοινούς αγώνες για την απόκρουση των σχεδιασμών κυβέρνησης και μονοπωλίων, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και του δικαιώματος στη δουλειά”.

Τέλος, η Γραμματεία Εμπορίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε: “Με την υπουργική απόφαση για οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις των δανειστών και των ντόπιων συνεργατών τους για την πλήρη εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την χαλάρωση του κοινωνικού και οικογενειακού ιστού μαζί. Τη στιγμή που ο Έλληνας δεν έχει χρήματα για να ζήσει όλη την εβδομάδα το πρόβλημα δεν είναι να ψωνίσει την Κυριακή. Το ‘Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν’ δε θα περάσει. Η ελληνική οικογενειακή επιχείρηση θα μείνει ζωντανή. Το ίδιο και η ελληνική οικογενειακή παράδοση”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024