Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΜέσα σε ένα χρόνο, το 22% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές
Έρευνα

Μέσα σε ένα χρόνο, το 22% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές

Έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα 'Η κατάσταση της κατανάλωσης της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα' αποκαλύπτει ότι από το σύνολο των μισθωτών μόνο 18% (μπορεί να) κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι πληρώνοντας χρήματα για τη διαμονή του και από το ποσοστό αυτό οι περισσότεροι επιλέγουν τις φθηνότερες λύσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάμπινγκ).

Τη δραστική μείωση του εισοδήματος και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, καταγράφει έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1.100 μισθωτών, αποτυπώνει τις τάσεις κατανάλωσης των μισθωτών στην Ελλάδα, των κριτηρίων που την ορίζουν, τη διαχρονική τους εξέλιξη και ειδικά τα χαρακτηριστικά της κατανάλωσης στην περισσότερο σημαντική εποχικά κατηγορία, αυτή των καλοκαιρινών διακοπών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας; 3 στους 4 μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο, 1 στους 3 μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και 4 στους 10 φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, η οποία οδηγεί σε μεγάλες περικοπές ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα είδη διατροφής.

Μισθωτοί και διακοπές

  • Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τη συμπεριφορά των μισθωτών στην πιο σημαντική εποχικά κατηγορία κατανάλωσης, αυτή των καλοκαιρινών διακοπών. Ο συνολικός περιορισμός της δυνατότητας των μισθωτών να καταναλώνουν, έχει πλήξει και την προοπτική των καλοκαιρινών τους διακοπών. Η αρνητική αυτή εξέλιξη μάλιστα, έχει και ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
  • Σε ποσοτικό επίπεδο, το καλοκαίρι θα πάει διακοπές το 38% των μισθωτών. Λιγότερο συγκριτικά θα πάνε διακοπές γυναίκες, μισθωτοί άνω των 55 ετών, όσοι κατοικούν στην περιφέρεια, έχουν κατώτερη και μέση μόρφωση, εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Το ποσοστό δεν είναι μόνο μικρό. Είναι και κατά πολύ μικρότερο (11 μονάδες) από το αντίστοιχο του προηγούμενου καλοκαιριού.
  • Μέσα σε ένα χρόνο, το 22% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Σε ποιοτικό επίπεδο οι διακοπές αυτό το καλοκαίρι θα είναι (για όσους πάνε) μικρότερες (24%) ή ίσες (59%) σε διάρκεια με εκείνες του προηγούμενου καλοκαιριού, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θα μείνουν σε σπίτι (συγγενικό 33% -δικό τους 21%), με τους υπόλοιπους να επιλέγουν ενοικιαζόμενα δωμάτια (23%) και μόνο το 18% ξενοδοχεία.
  • Από το σύνολο των μισθωτών μόνο 18% (μπορεί να) κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι πληρώνοντας χρήματα για τη διαμονή του και από το ποσοστό αυτό οι περισσότεροι επιλέγουν τις φθηνότερες λύσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάμπινγκ).

 

ΕΡΕΥΝΑ Ε.1.1 – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024