Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ ΣΕΤΕ αναθέτει στο ΚΕΠΕ έρευνες ειδικών θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος
ΣΕΤΕ

Ο ΣΕΤΕ αναθέτει στο ΚΕΠΕ έρευνες ειδικών θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος

Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας προχώρησαν σήμερα ο ΣΕΤΕ και το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) με σκοπό την υλοποίηση ερευνών σχετικά με τη συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία.

Ο ΣΕΤΕ πρόκειται να αναθέσει στο ΚΕΠΕ έρευνες ειδικών θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος, την εκπόνηση αντίστοιχων επιστημονικών προτάσεων, καθώς και τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση δημόσιων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο ΣΕΤΕ με αξιόπιστα ερευνητικά κέντρα και συμβουλευτικές εταιρείες όπως το ΙΟΒΕ και η  McKinsey & Company. Θα ενισχύσει δε, με πολύτιμα πρωτογενή δεδομένα, το συνολικό ερευνητικό έργου του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να παράγει απτά αποτελέσματα.   

Η συνεργασία ξεκινά άμεσα με την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την εκτίμηση του εισοδήματος που προέρχεται από τον εισερχόμενο τουρισμό και παραμένει εντός της χώρας. Με δεδομένο το γεγονός ότι η αύξηση των εισερχόμενων τουριστών δημιουργεί άμεσα, αλλά και έμμεσα έσοδα σε ένα πλήθος εγχώριων δραστηριοτήτων (π.χ. σίτιση, πολιτιστικές δραστηριότητες, αγορές σε τουριστικά και εμπορικά καταστήματα κ.ά.), στόχος της συγκεκριμένης μελέτης θα είναι να αποτυπωθεί το ποσοστό των εισερχόμενων εσόδων που παραμένει στη χώρα μας, σε σχέση με αυτό που επανεξάγεται. Η έρευνα θα καταγράψει πρωτογενή δεδομένα σχετικά με τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις και τις τουριστικές εισπράξεις, το προφίλ των τουριστών, το ποσοστό κατανάλωσης τοπικών, εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων, καθώς και τα έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες, μουσεία, χώρους εστίασης κ.λπ.   

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης δήλωσε σχετικά: “Με δεδομένο το κενό που υπάρχει στην ολοκληρωμένη αποτίμηση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, θεωρούμε ότι η συνεργασία του ΣΕΤΕ με το ΚΕΠΕ, θα συμβάλλει στην αξιόπιστη καταγραφή και ανάλυση πρωτογενών δεδομένων τα οποία θα υποστηρίξουν τον επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό του τουριστικού τομέα. Η μελέτη δε, σχετικά με την εκτίμηση του επανεξαγόμενου εισοδήματος από τον εισερχόμενο τουρισμό, θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη θέση του ελληνικού τουρισμού ως καταλύτη της ελληνικής οικονομίας”.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, κ. Νικόλαος Φίλιππας ανέφερε: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη συνεργασία που ξεκινάμε με τον ΣΕΤΕ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι θα αξιοποιήσουμε τη τεχνογνωσία και την συσσωρευμένη εμπειρία του ΚΕΠΕ για την παραγωγή επιστημονικά τεκμηριωμένων στοιχείων τα οποία θα δώσουν άμεσες απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν την κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, εστιάζοντας ιδίως στο πεδίο της τουριστικής οικονομίας και της συμβολής του τουρισμού στην εθνική οικονομία”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024