Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΛάθη στον προσδιορισμό Ε.ν.Φ.Ι.Α. στα ξενοδοχειακά ακίνητα
Οικονομία και τουρισμός

Λάθη στον προσδιορισμό Ε.ν.Φ.Ι.Α. στα ξενοδοχειακά ακίνητα

Σωρεία διαμαρτυριών από τα μέλη του ΞΕΕ για μια σειρά από λάθη που εντοπίζονται στον υπολογισμό του Ε.ν.Φ.Ι.Α. για τα ξενοδοχειακά ακίνητα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων διαπιστώνεται εσφαλμένη εφαρμογή στον συμπληρωματικό φόρο.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Γιώργος Τσακίρης, απέστειλε επιστολή προς τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαΐδου, σχετικά με τις διαμαρτυρίες που λαμβάνει το Επιμελητήριο από τα μέλη του για μια σειρά από λάθη που εντοπίζονται στον υπολογισμό του Ε.ν.Φ.Ι.Α. για τα ξενοδοχειακά ακίνητα.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Τσακίρη:

“Αξιότιμη κα Γενικέ,

Με την ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Ε.ν.Φ.Ι.Α., δεχόμαστε καθημερινά σωρεία διαμαρτυριών από τα μέλη μας για μια σειρά από λάθη που εντοπίζονται στον υπολογισμό του Ε.ν.Φ.Ι.Α. για τα ξενοδοχειακά ακίνητα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων διαπιστώνεται εσφαλμένη εφαρμογή στον συμπληρωματικό φόρο, όπου ενώ απαλλάσσονται τα ακίνητα των νομικών προσώπων που ιδιοχρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4223/2013, στις αποσταλθείσες πράξεις προσδιορισμού τους επιβάλλεται κατά παράβαση του νόμου και συμπληρωματικός φόρος.

Επειδή είναι μεγάλο το εύρος εφαρμογής του Ε.ν.Φ.Ι.Α. και δεδομένου ότι τα προς καταβολή ποσά είναι πολύ υψηλά έως υπέρογκα, παρακαλούμε πολύ να ανοίξετε άμεσα την ηλεκτρονική πύλη, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα διακρίβωσης του τρόπου υπολογισμού του φόρου με βάση τα δεδομένα κάθε ακινήτου, ώστε να διορθωθούν τα εν λόγω λάθη και να αποφευχθεί η απευθείας επαφή και οι συνεπαγόμενες τριβές με τις κατά τόπους εφορίες. Σε περίπτωση δε καθυστέρησης, λαμβανομένων υπόψη και των διακοπών των λογιστών και των λογιστικών γραφείων, θεωρούμε και παρακαλούμε για μια μετάθεση της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης κατά ένα μήνα.

Αναμένοντας τη ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γεώργιος Αλέξ. Τσακίρης

Η Διευθυντής
Αγνή Χριστίδου”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024