Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΈκλεισε η συμφωνία μεταξύ Alitalia και Etihad Airways
Αεροπορικές εταιρείες

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ Alitalia και Etihad Airways

H Alitalia και η Etihad Airways ολοκλήρωσαν την επενδυτική συμφωνία ύψους 1,758 δισ. ευρώ για την οικοδόμηση μιας νέας Alitalia, με σκοπό να καταστεί μια ανταγωνιστική, βιωσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση.

H Etihad Airways και η Alitalia ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμφωνία υλοποίησης συναλλαγής που συνεπάγεται σε επένδυση ύψους 1,758 δισ. ευρώ για τη δημιουργία μίας νέας Alitalia που θα συνεχίσει τη λειτουργία της ως μία ανταγωνιστική και βιώσιμη κερδοφόρα επιχείρηση.

Η ανακεφαλαιοποιημένη εθνική αεροπορική εταιρεία της Ιταλίας θα είναι πλέον σε θέση να επενδύσει σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν νέα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων από τη Ρώμη και το Μιλάνο, ένα νέο brand, και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον ιταλικό τουρισμό και την προώθηση του εμπορίου. Οι Ιταλοί ταξιδιώτες θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από μια ευρύτερη επιλογή προορισμών, ενώ οι νέες παγκόσμιες συνδέσεις θα ενισχύσουν τον εισερχόμενο τουρισμό.

Η επένδυση ύψους 560 εκατ. ευρώ της Etihad Airways θα υλοποιηθεί μέσω ενός συνδυασμού ενέσεων μετοχών, αγορών περιουσιακών στοιχείων και άλλων χρηματοδοτικών διευκολύνσεων και διευθετήσεων χρηματοδότησης για αναδιάρθρωση του ισολογισμού της εταιρείας. Η διαδικασία αυτή θα συμπληρωθεί από περαιτέρω επενδύσεις σε μετοχικό κεφάλαιο ύψους 300 εκατ. ευρώ από τους υπάρχοντες κύριους μετόχους της Alitalia, συμπεριλαμβανομένων της Intesa San Paolo (88 εκατ. ευρώ), της Poste Italiane (75 εκατ. ευρώ), της Unicredit (63,5 εκατ. ευρώ), της Atlantia (51 εκατ. ευρώ), της Immsi (10 εκατ. ευρώ), της Pirelli (10 εκατ. ευρώ) και άλλων (2,5 εκατ. ευρώ).

Ένα επιπλέον ποσό ύψους 598 εκατ. ευρώ προβλέπεται για οικονομική αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χρέους  και έχει παρασχεθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους υπάρχοντες τραπεζικούς μετόχους. Νέες δανειακές διευκολύνσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ έχουν επίσης αποδοθεί από ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω επέκτασης της περιόδους αποπληρωμής των δανείων.

Η Etihad Airways θα λάβει το 49% των μετοχών της Alitalia, επενδύοντας 387,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση επίσης περιλαμβάνει 112,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της Alitalia Loyalty Spa, η οποία λειτουργεί το πρόγραμμα τακτικών επιβατών της αεροπορικής εταιρείας με την ονομασία MilleMiglia, καθώς και την αγορά από την Etihad Airways πέντε ζευγαριών χρονοθυρίδων στο Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, η αξία των οποίων αποτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ. Τα ζευγάρια χρονοθυρίδων θα μισθωθούν πάλι στην Alitalia με βάση τις συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης ιδίων κεφαλαίων εξακολουθεί να υπόκειται στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων προηγούμενων όρων από την Alitalia και τους βασικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και υπόκειται επίσης σε τελικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.


Από αριστερά, ο οικονομικός διευθυντής της Etihad Airways, James Rigney, ο πρόεδρος της Alitalia, Roberto Colaninno, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της  Etihad Airways, James Hogan, και ο διευθύνων σύμβουλος της Alitalia, Gabriele Del Torchio, σηματοδοτούν την επίσημη υπογραφή της επενδυτικής συμφωνίας στη Ρώμη.

Ο κ. James Hogan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Etihad Airways, δήλωσε: “Για την Etihad Airways αυτή η συμφωνία αποτελεί μία στρατηγική, μακροπρόθεσμη εμπορική επένδυση. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δεσμευόμαστε μαζί με τους άλλους μετόχους να αναβαθμίσουμε την Alitalia και να την καταστήσουμε μία επιχείρηση ανταγωνιστική, βιώσιμη και κερδοφόρα, που θα είναι σε θέση να λειτουργήσει με επιτυχία μέσα στην παγκόσμια αγορά των αερομεταφορών.

Πιστεύουμε στην Alitalia. Είναι ένα σπουδαίο brand με τεράστιες δυνατότητες. Με το σωστό επίπεδο κεφαλαιοποίησης και ένα ισχυρό στρατηγικό επιχειρηματικό πλάνο, είμαστε σίγουροι ότι θα υλοποιηθεί η επαναφορά της αεροπορικής εταιρείας και θα επανατοποθετηθεί στην αγορά ως μία παγκόσμια αεροπορική εταιρεία υψηλής ποιότητας και πάλι.

Η Alitalia αποτελεί τον ιδανικό πρεσβευτή για την Ιταλία και για όλα όσα η χώρα αντιπροσωπεύει. Καθώς θα αναζωογονούμε το σήμα, η αεροπορική εταιρεία θα ενσωματώνει όλο και περισσότερο όλα όσα όλοι μας αναγνωρίζουμε ως πεμπτουσία του ιταλικού στοιχείου – την ιστορία, τον πολιτισμό, το φαγητό και τη μόδα. Πρέπει να είναι μια αεροπορική εταιρεία για την οποία η Ιταλοί θα μπορούν να είναι περήφανοι.

Χρειάζεται, βέβαια, να λειτουργήσει σε τελική ανάλυση ως επιχείρηση και ο στόχος είναι η εταιρεία να περάσει σε βιώσιμη κερδοφορία από το 2017″.

Ο κ. Hogan πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει πως πολλά μέτρα είχαν ληφθεί από τους τρέχοντες μετόχους, τη διοίκηση και τους εργαζομένους της Alitalia για να σταθεροποιηθεί η επιχείρηση ενόψει νέων επενδύσεων.

“Η Alitalia μπορεί να έχει επιτυχία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και πάλι, αλλά χρειάζεται να οικοδομήσει πάνω σε στέρεες βάσεις. Έχουμε καταστήσει σαφές από την αρχή ότι ολόκληρη η επένδυσή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στη στήριξη της υλοποίησης του νέου επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο θα κάνει τον στόχο μας πραγματικότητα και θα αποδώσει καρπούς.

Οι νικητές από αυτή την επιτυχημένη στρατηγική θα είναι οι Ιταλοί και οι διεθνείς ταξιδιώτες, οι οποίοι θα δουν καλύτερη εξυπηρέτηση, νέα δρομολόγια και πιο διευρυμένες ανταγωνιστικές επιλογές. Οι υπάλληλοι της Alitalia θα μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον μακροπρόθεσμα, καθώς θα εργάζονται σε μία επιχείρηση η οποία θα επιστρέψει και πάλι στην ανάπτυξη. Οι Ιταλοί, από την άλλη, θα μπορούν να είναι περήφανοι ξανά για τον εθνικό αερομεταφορέα τους.
 
Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά. Πρώτα για να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και στη συνέχεια για να υλοποιήσουμε αυτό το νέο όραμα. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα σε αυτό το ταξίδι και είμαστε περήφανοι που αναλαμβάνουμε αυτόν τον ρόλο ως στρατηγικός επενδυτής στη νέα Alitalia”.

Ο κ. Gabriele Del Torchio, διευθύνων σύμβουλος της Alitalia, δήλωσε: “Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Alitalia. Έπρεπε να λάβουμε ορισμένες δύσκολες αποφάσεις σε μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά έχουμε επιτύχει τη συναίνεση που απαιτείται για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος για την Alitalia στο μέλλον.

Αυτή η επένδυση θα παρέχει οικονομική σταθερότητα και θα μας επιτρέψει να τοποθετήσουμε την Alitalia και την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Ιταλίας σε πορεία μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Και γι’αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Alitalia –άνδρες και γυναίκες, διευθυντές και εργαζομένους, πιλότους, πλήρωμα και προσωπικό γραφείου- γιατί εργάστηκαν με πάθος και αφοσίωση για το νέο μας λανσάρισμα. Η μετάβαση σε μία βιώσιμη και κερδοφόρα Alitalia  έχει απαιτήσει σκληρές αποφάσεις, αλλά όλοι μας έχουμε την πεποίθηση ότι η νέα αυτή αρχή που προσανατολίζεται στην ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλους”.

Το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει την “αναζωογόνηση” του σήματος της Alitalia, για να ενσαρκώσει όλα τα στοιχεία για τα οποία η Ιταλία είναι γνωστή –φαγητό, μόδα, πολιτισμός, και τρόπος ζωής- σε μία αντίληψη “Made in Italy” αναφορικά με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού προς την Ιταλία και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Διατηρώντας τη σημασία των δρομολογίων μικρών αποστάσεων, το προτεινόμενο σχέδιο του δικτύου επικεντρώνεται στην κερδοφόρο ανάπτυξη των πτήσεων από το αεροδρόμιο του Fiumicino στη Ρώμη και από το αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνου. Αυτό θα συμπεριλάβει πτήσεις από νέους προορισμούς, αυξημένη συχνότητα σε συγκεκριμένες υπάρχουσες αγορές και ένα διευρυμένο δίκτυο προς Abu Dhabi, που θα κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη κυκλοφορία μεταξύ της Ιταλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα παρέχει στους επιβάτες της Alitalia απρόσκοπτη συνδεσιμότητα  στο παγκόσμιο δίκτυο της Etihad Airways.

Ξεκινώντας από το χειμώνα του 2014, η Alitalia θα αυξήσει τη συχνότητα μεταξύ του Fiumicino της Ρώμης και του Abu Dhabi από 5 πτήσεις την εβδομάδα σε μία καθημερινώς, και θα ξεκινήσει μία νέα διαδρομή καθημερινώς  μεταξύ του Malpensa του Μιλάνου και του Abu Dhabi. Αυτή η πτήση θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες καθημερινές υπηρεσίες της Etihad Airways σε αυτές τις αγορές και θα ανοίξει μια σειρά από νέες δυνατότητες διασύνδεσης για τους επιβάτες και των δύο αεροπορικών εταιρειών.

Από το καλοκαίρι 2015, η Alitalia θα ξεκινήσει επίσης να εφαρμόζει τις συνδέσεις μεταξύ άλλων ιταλικών πόλεων και του Abu Dhabi, με σχέδια για απευθείας πτήσεις από αγορές όπως της Βενετίας, της Κατάνιας και Μπολόνιας.


Από αριστερά, ο πρόεδρος της Alitalia, Roberto Colaninno, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Etihad Airways, James Hogan, ανταλλάσσουν έγγραφα στη Ρώμη, σηματοδοτώντας την επενδυτική συμφωνία μεταξύ των δύο αεροπορικών εταιρειών.

Το αεροδρόμιο του Fiumicino στη Ρώμη θα αναδυθεί ως ένας μεγάλος ευρωπαϊκός διηπειρωτικός κόμβος, με έως και πέντε νέα δρομολόγια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από το αεροδρόμιο της Malpensa στο Μιλάνο θα υπερδιπλασιαστούν, φτάνοντας τις 25 πτήσεις την εβδομάδα έως το 2018. Ο στόλος φαρδιάς ατράκτου της Alitalia’s έχει σχεδιαστεί να αυξηθεί κατά ένα τρίτο, ενώ ο στόλος στενής ατράκτου θα αποκτήσει το σωστό μέγεθος έτσι, ώστε να πληροί τις απαιτήσεις του νέου σχεδίου δικτύου.

Τα μέλη του προγράμματος τακτικών επιβατών MilleMiglia θα είναι σε θέση «να κερδίζουν και να ξοδεύουν µίλια» στις πτήσεις της Etihad Airways και των αεροπορικών εταιρειών που συνεργάζεται, με μελλοντική ένταξη των προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί.

Ενώ η ενσωμάτωση και η βελτιστοποίηση του δικτύου θα αποδώσει αισθητή αύξηση εσόδων στην Alitalia, οι συνέργειες κόστους που συνεπάγεται η συνεργασία θα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες. Αυτές περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών αεροπορικού κόμβου και την κοινή προμήθεια στους τομείς των αεροσκαφών, κινητήρων, συντήρησης-επισκευής-εργασιών, εκπαίδευσης, τροφοδοσίας, επίγειας εξυπηρέτησης και καυσίμων. Η συνεργασία θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για διαδικασίες επανασχεδιασμού και αυτοματοποίησης, καθώς και για ρυθμίσεις εργασίας, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, και την υιοθέτηση κορυφαίων IT προγραμμάτων.

Για να εξυπηρετήσει καλύτερα την ιταλική αγορά εμπορευματικών μεταφορών, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ο κλάδος μεταφοράς εμπορευμάτων της Alitalia θα λανσαριστεί εκ νέου και θα επεκταθεί, με τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας στη Βόρεια Ιταλία, με επενδύσεις στις υπηρεσίες διαχείρισης στα ιταλικά αεροδρόμια, και με τη βελτιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφοράς εμπορευμάτων.

Ο κ. James Hogan σημείωσε: “Η Ιταλία είναι μία εξαιρετικά σημαντική αγορά για την Etihad Airways, από την άποψη τόσου του εμπορίου όσο και του τουρισμού. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Ιταλίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, και στεγάζουν περισσότερους από 10.000 Ιταλούς πολίτες και 300 ιταλικές επιχειρήσεις.

Οι πιθανότητες της ενσωμάτωσης του δικτύου μας με εκείνες των υπαρχόντων εταίρων του μετοχικού κεφαλαίου μας, που περιλαμβάνουν τις αεροπορικές εταιρείες airberlin, Air Serbia, Etihad Regional, Jet Airways, Virgin Australia, Air Seychelles και Aer Lingus, και φυσικά με τον στρατηγικό εταίρο μας την KLM-Air France, με την οποία έχουμε χρήση κοινών κωδίκων, θα παρέχουν την πιο ελκυστική προσφορά προς τους πελάτες μας”.

Η Etihad Airways στην παρούσα περίοδο λειτουργεί παρέχοντας υπηρεσίες σε καθημερινή βάση από το Abu Dhabi προς τη Ρώμη και το Μιλάνο, που συμπληρώνουν τις πέντε πτήσεις της Alitalia την εβδομάδα από τη Ρώμη προς το Abu Dhabi. Οι δύο αεροπορικές εταιρείες, επίσης, κάνουν χρήση κοινών κωδίκων σε σύνολο 31 άλλων προορισμών.

Η Alitalia και η Etihad Airways ονομάστηκαν τον προηγούμενο μήνα Επίσημοι Παγκόσμιοι Αεροπορικοί Μεταφορείς για την Έκθεση 2015 (Official Global Airline Carriers for Expo 2015), που αφορά στην επερχόμενη παγκόσμια Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου 2015.

Οι σύμβουλοι για τη συναλλαγή ήταν:

  • Etihad Airways: JP Morgan (οικονομικοί), DLAPiper and Chiomenti (νομικοί), PricewaterhouseCoopers (δέουσας επιμέλειας)
  • Alitalia: Citi (οικονομικοί) και Bonelli Erede Pappalardo (νομικοί).

 

Στη φωτογραφία (από αριστερά): O οικονομικός διευθυντής της Etihad Airways, James Rigney, ο πρόεδρος της Alitalia, Roberto Colaninno, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Etihad Airways, James Hogan, και ο διευθύνων σύμβουλος της Alitalia, Gabriele Del Torchio, σηματοδοτούν την επίσημη υπογραφή της επενδυτικής συμφωνίας στη Ρώμη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024