Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕξαιρετικά σημαντικό είναι το εύρημα στην Αμφίπολη – τέλη του μήνα οι επίσημες ανακοινώσεις
Πολιτισμός

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το εύρημα στην Αμφίπολη – τέλη του μήνα οι επίσημες ανακοινώσεις

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία.

“Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα” δήλωσε ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, από τον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου βρέθηκε χθες το πρωί, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία, και τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ξεναγηθεί στον χώρο του ανασκαφικού έργου.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: “Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κα Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της”.
 
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης κ. Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε: “Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή”. Και πρόσθεσε: “Η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο”.

Στη φωτογραφία, ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς στην Αμφίπολη (φωτό: “Πρώτο Θέμα”).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024