Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΛάθη στον προσδιορισμό Ε.ν.Φ.Ι.Α. στα ξενοδοχειακά ακίνητα
Φορολογία

Λάθη στον προσδιορισμό Ε.ν.Φ.Ι.Α. στα ξενοδοχειακά ακίνητα

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος ζητά, με επιστολή του, την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών στο πρόβλημα λαθών στον υπολογισμό του Εν.Φ.Ι.Α. των ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα υπάρχοντα λάθη στον προσδιορισμό Ε.ν.Φ.Ι.Α. στα ξενοδοχειακά ακίνητα, αλλά και αθέμιτη μεταχείριση ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, απέστειλε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τονίζοντα ότι η εμμονή των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπίζουν ως κατοικίες τα ακίνητα ξενοδοχείων που ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις, δημιουργεί στις 4.000 και πλέον προσωπικές και ατομικές εταιρείες-μέλη του ΞΕΕ, στις οποίες ανήκουν ακίνητα ξενοδοχείων, υπέρογκες και δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που πέρα από την αδικία και την αθέμιτη φορολογική μεταχείριση, οδηγούν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες σε οικονομικό αδιέξοδο και σε ένα φαύλο κύκλο αδυναμίας πληρωμής των φόρων και τελικώς της φορολογικής απαξίωσης των. Το ΞΕΕ ζητά ακόμη να ενταχθούν οι ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο ίδιο καθεστώς με αυτό των ξενοδοχείων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Ακολουθεί αυτούσια η εποστολή του ΞΕΕ:

“Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Σε συνέχεια επιστολής μας από 6/8/2014, προς τη γενική γραμματέα Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαΐδου, αναφορικά με λάθη που υπάρχουν στον υπολογισμό του Εν.Φ.Ι.Α. των ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επανερχόμαστε εκ νέου ζητώντας και την προσωπική σας παρέμβαση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, διότι οι λανθασμένοι υπολογισμοί του φόρου έχουν πλέον λάβει μαζικό χαρακτήρα.

Πέρα από τις πολλές περιπτώσεις, στις οποίες διαπιστώνεται εσφαλμένη εφαρμογή στον συμπληρωματικό φόρο, όπου ενώ απαλλάσσονται τα ακίνητα των νομικών προσώπων που ιδιοχρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4223/2013, στις αποσταλθείσες πράξεις προσδιορισμού τους επιβάλλεται, κατά παράβαση του νόμου, και συμπληρωματικός φόρος. Επιπλέον τα ξενοδοχειακά ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) αντιμετωπίζονται φορολογικά ως κατοικίες με αποτέλεσμα ο φόρος που προκύπτει από αυτή την εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου, σε πολλές περιπτώσεις, να ξεπερνά και τα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων αυτών. Είναι γνωστό ότι κατάτην διαδικασία θεσμοθέτησης του νόμου για τα κριτήρια υπολογισμού του Εν.Φ.Ι.Α.των ακινήτων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το βασικό κριτήριο ήταν η ιδιόχρησητου ακινήτου ως ξενοδοχείου και όχι η ιδιοκτησιακή νομική μορφή του. Η εμμονή των υπηρεσιών του υπουργείου σας να αντιμετωπίζουν ως κατοικίες τα ακίνητα ξενοδοχείων που ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις, δημιουργεί στις 4.000 και πλέον προσωπικές και ατομικές εταιρείες μέλη του ΞΕΕ, στις οποίες ανήκουν ακίνητα ξενοδοχείων, υπέρογκες και δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που πέρα από την αδικία και την αθέμιτη φορολογική μεταχείριση, οδηγούν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες σε οικονομικό αδιέξοδο και σε ένα φαύλο κύκλο αδυναμίας πληρωμής των φόρων και τελικώς της φορολογικής απαξίωσης των.   

Επειδήτο εύρος εφαρμογής του Ε.ν.Φ.Ι.Α. είναι μεγάλο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  και δεδομένου ότι τα προς καταβολή ποσά είναι υψηλά έως υπέρογκα, παρακαλούμε πολύ όπως αφενός, ‘ανοίξετε’ το συντομότερο δυνατό την ηλεκτρονική πύλη της ΓΓΠΣ, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα διακρίβωσης του τρόπου υπολογισμού του φόρου με βάση ταδεδομένα κάθε ακινήτου,  ώστε να διορθωθούν τα εν λόγω λάθη και να αποφευχθεί η απευθείας επαφή και οι συνεπαγόμενες τριβές με τις κατά τόπους εφορίες και αφετέρου εντάξετε τις ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο ίδιο καθεστώς με αυτό των ξενοδοχείων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Αναμένονταςτη θετική ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024