Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΔίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Καταστροφική η κυβερνητική πολιτική για το παράκτιο μέτωπο
Περιβάλλον

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Καταστροφική η κυβερνητική πολιτική για το παράκτιο μέτωπο

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισημαίνει την ανάγκη για άμεσο επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών σχεδιασμών της κυβέρνησης, 'δεδομένου ότι η ανάπτυξη δεν εδράζεται σε κλίνες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά στην εξασφάλιση μιας υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής για όλους, μέσα σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον'.

“Η προχθεσινή ανακοίνωση της μεταβίβασης 20 ακινήτων του παραλιακού μετώπου στην εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ δεν είναι απλά μια διοικητική πράξη, αλλά η συνέχιση μιας καταστροφικής για το παράκτιο μέτωπο πολιτικής, που δικαιώνει με τον πιο δυσοίωνο τρόπο τις προβλέψεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ότι η προ μηνών και υπό το βάρος των αντιδράσεων αναδίπλωση του υπουργείου σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό “…σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αντίθετα μας υποχρεώνει σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τις επόμενες κινήσεις μιας κυβέρνησης, ορκισμένης οπαδού της – μέχρι τελικής πτώσεως – ανάπτυξης”. Τα παραπάνω υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Μ.Κ.Ο. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

“Στο ίδιο έργο θεατές, με απαρέγκλιτα ίδιες προθέσεις και ίδια φρασεολογία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για ‘νοικοκύρεμα’ και ‘Αθηναϊκή Ριβιέρα’, περιγράφοντας με τρόπο ευφημιστικό τη δρομολογούμενη τσιμεντοποίηση των ακτών και τον αποκλεισμό των πολιτών από το παραλιακό μέτωπο. Οι προχθεσινές εξαγγελίες φέρουν το ύφος αλλά –δυστυχώς- και την ουσία των αντίστοιχων υποσχέσεων που είχαν γίνει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κληροδοτώντας μας το εκτρωματικό και παράνομο σύνολο οικοδομημάτων στο χώρο ανάμεσα στο ΣΕΦ και το Παλαιό Φάληρο”.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS τονίζει ότι τα 20 ακίνητα που μεταβιβάσθηκαν, συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τ.μ., καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της παραλιακής από το ΣΕΦ μέχρι το ναό του Ποσειδώνα και σε αυτά περιλαμβάνονται εμβληματικές περιοχές με τεράστια ιστορική και περιβαλλοντική σημασία. “Η αγοραία (‘ακίνητα φιλέτα’) αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση, αγνοεί, αψηφά και παραγνωρίζει βασικές παραμέτρους και χαρακτηριστικά του παράλιου μετώπου, όπως τις κρίσιμες υπηρεσίες που προσφέρουν οι ακτές για την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση και για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και το κοινοτικό κεκτημένο για την ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου χώρου. Παράλληλα αποκόπτει την πόλη από το άνοιγμά της στη θάλασσα, υπονομεύει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αποστερεί από τους πολίτες το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους για απρόσκοπτη πρόσβαση στη θάλασσα.

Η χθεσινή μεταβίβαση των ακινήτων της παραλιακής κινείται στην ίδια λογική με μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών όπως είναι ο αντιδασικός νόμος, ο νόμος για τη διατήρηση των ταβερνών στο παραλιακό μέτωπο του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα, η ιδιωτικοποίηση της παραλίας Σαχάρα, του Κορινού και μια σειρά αδιαφανών μέσω ΤΑΙΠΕΔ μεθοδεύσεων, που καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις προθέσεις της κυβέρνησης και το γεγονός ότι η πολύκροτη υπόθεση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, τακτοποιήθηκε με τρόπο παρελκυστικό και εμπαικτικό για την Κοινωνία των Πολιτών”.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισημαίνει την ανάγκη για άμεσο επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών σχεδιασμών της κυβέρνησης, δεδομένου ότι “η ανάπτυξη δεν εδράζεται σε κλίνες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά στην εξασφάλιση μιας υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής για όλους, μέσα σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024