Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΧ. Λοϊζίδης: Ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως πηγή εσόδων για την Κύπρο
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων

Χ. Λοϊζίδης: Ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως πηγή εσόδων για την Κύπρο

Σε δήλωσή του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων κ. Χάρης Λοϊζίδης τονίζει ότι το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο κατέγραψαν θετικό πρόσημο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Αντίθετα, δημιουργούν πρόσθετες ευθύνες για καλύτερα αποτελέσματα στην τουριστική βιομηχανία και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων κ. Χάρης Λοϊζίδης, με την αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού (στις 27 Σπετεμρβίου) δήλωσε:
 
“Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ‘Τουρισμός και Ανάπτυξη Τοπικών Κοινωνιών’, φέρνει στο προσκήνιο τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζει η τουριστική βιομηχανία στην προσπάθεια προώθησης ευκαιριών ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και τη συμμετοχή τους στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι φετινοί εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συνεισφέρουν ουσιαστικά στο διάλογο που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) και του Σχεδίου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μετά το 2015, τα οποία αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην ευρύτερη οικονομική ευρωστία κάθε χώρας.

Το τουριστικό προϊόν είναι από τη φύση του πολυσύνθετο. Η ποιότητά του έχει άμεση σχέση με το επίπεδο της γενικότερης τουριστικής υποδομής του προορισμού. Η ελκυστικότητα ενός προορισμού εξαρτάται όχι μόνο από τις τουριστικές εγκαταστάσεις που διαθέτει αλλά και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντα χώρου, που αναπτύσσονται μέσα από τη συμμετοχή όλων: των κυβερνήσεων, των θεσμών, των οργανωμένων φορέων, των εργαζομένων και των πολιτών.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από εκείνους τους τομείς που επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την κοινωνική συνοχή, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και μοντέρνων υποδομών, της εισροής εσόδων και της ώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο τουρισμός αποτέλεσε διαχρονικά κινητήριο δύναμη της κυπριακής οικονομίας. Ιδιαίτερα σήμερα, μέσα στη ζοφερή οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας, συνεχίζει να αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη πηγή εσόδων στηρίζοντας πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο κατέγραψαν θετικό πρόσημο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Αντίθετα, δημιουργούν πρόσθετες ευθύνες για καλύτερα αποτελέσματα στην τουριστική βιομηχανία και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη τεράστιες προοπτικές για μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα. Απαιτείται συστηματική μελέτη των νέων τάσεων, συλλογική προσπάθεια και μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης και της επιχειρηματικότητας, για να αποκομίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία ακόμη περισσότερα οφέλη”.

Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Κύριος στόχος της Ημέρας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι η ανάδειξη της κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής συμβολής του τουρισμού διεθνώς. Τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει η Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024