Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΌ. Κεφαλογιάννη: Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα ψηλά
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Ό. Κεφαλογιάννη: Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα ψηλά

Κάλεσμα προς τους συντελεστές της ελληνικής τουριστικής αγοράς να εντείνουν τις προσπάθειες του και να στηρίξουν με ακόμα περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα τον ελληνικό τουρισμό, απηύθηνε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου).

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα ψηλά. Η αύξηση των επισκεπτών είναι σημαντική και η εικόνα της χώρας έχει αποκατασταθεί στις διεθνείς αγορές. Η άνοδος του 2013 σε αφίξεις και έσοδα συνεχίζεται το 2014 και δουλεύουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του 2015. Η Αθήνα, πρωταγωνιστεί και πάλι στις τουριστικές πρωτεύουσες.

Θέλουμε η ερχόμενη χρονιά να είναι ακόμα καλύτερη. Καλώ τους συντελεστές της ελληνικής τουριστικής αγοράς να εντείνουν και αυτοί τις προσπάθειες τους. Να στηρίξουν με ακόμα περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα τον ελληνικό τουρισμό. Να συνεχίσουμε μαζί αυτή τη σημαντική συλλογική επιτυχία.

Η αύξηση των επισκεπτών μας τιμά. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνει τις ευθύνες μας και δημιουργεί διαρκώς νέες απαιτήσεις. Οφείλουμε να κινηθούμε ανοδικά. Να κερδίσουμε και το επόμενο στοίχημα μας. Η αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται“.

Σε δήλωση προχώρησε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης: “O ελληνικός τουρισμός, υπεραπέδωσε στόχων και προσδοκιών σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15% στις αφίξεις, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έναντι των βασικών μας ανταγωνιστών. Παράλληλα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται πως και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση θα κινηθεί και φέτος σε αυξητικά επίπεδα. Εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι πως η συνολική συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέβει σημαντικά και θα κυμανθεί, για το 2014, κοντά στο 20%.    

Εκτός όμως της επίτευξης όλων των στόχων σε επίπεδο αφίξεων και άμεσων εσόδων, φέτος καταγράφουμε μια σημαντική τάση συνολικής αναβάθμισης του τομέα. Επεκτάθηκαν σημαντικά οι αεροπορικές αφίξεις, εκτός Αθηνών, καθώς αριθμούσαν το επτάμηνο 3,6 εκατ. το 2014, σε σύγκριση με 2,8 εκατ. το 2010. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 ο ελληνικός τουρισμός συγκέντρωσε συνολικό ποσοστό ικανοποίησης τουριστών  84,1%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 81% των ανταγωνιστών μας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τις αυξημένες, σε σχέση με το 2013, προσλήψεις (είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης), όπως αυτές εμφανίζονται στο σύστημα ‘Εργάνη’ (80.000 – 100.000 νέες θέσεις), ο τουρισμός υποστηρίζει σημαντικά τις απώλειες των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων να παραμένουν σταθερά.

Με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον και με τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού να βελτιώνονται κάθε χρόνο, είναι βέβαιο ότι οι στόχοι του 2021 θα επιτευχθούν νωρίτερα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η θωράκιση του τουρισμού μας με κυρίαρχα ζητούμενα την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν καίρια ζητήματα, όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας – ιδιαίτερα για τις χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις – η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ.

Μαζί με τη ναυτιλία, τη βιομηχανία, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή και τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, οδηγούμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει”.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναφέρει τα εξής: “Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2014 είναι αφιερωμένη στη διασύνδεση του Τουρισμού με τις Τοπικές Κοινότητες και επικεντρώνεται στις δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας στα μέλη τους να αποκτήσουν εφόδια και δεξιότητες που θα τις οδηγήσουν σε ανάπτυξη και ευημερία.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό σε μία περίοδο ισχυρής ανάκαμψης και ανόδου. Ο τουρισμός είναι αδιαμφισβήτητα ο πλέον ελπιδοφόρος τομέας και δυναμικός τομέας στην πορεία προς την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την πλήρη αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Τα ελληνικά ξενοδοχεία – μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα – αποτελούν ζωτικά ‘κύτταρα’ των οικονομικών και κοινωνικών ιστών της χώρας μας. Είναι εστίες ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και εξωστρέφειας. Ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Περιφέρειας, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κυριολεκτικά ‘φυλάσσουν Θερμοπύλες’, λειτουργώντας ως ‘αναχώματα’ στην ερήμωση και στον μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου.

Ειδικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, η φετινή περίοδος δείχνει ότι κλείνει ένας κύκλος ύφεσης, κρίσης και μεγάλων απωλειών. Χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων που απασχολούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ούτε η αποτροπή νέων κινδύνων, όπως ο αφελληνισμός της ξενοδοχειακής επιχειρηματικότητας.

Τη φετινή περίοδο, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, πρωτοστάτησαν για μία ακόμη φορά στη ανέλιξη του ελληνικού τουρισμού και όπως προκύπτει από τις διεθνείς έρευνες ικανοποίησης πελατών, απέδειξαν εκ νέου το υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.

Για να μπορέσουν, όμως, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, θα πρέπει να στηριχθούν, έμπρακτα και ουσιαστικά. Ζητήματα όπως η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης, η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η αναβίωση του εσωτερικού τουρισμού, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και καταλυτικά.

Αυτό το διάστημα, η ελληνική ξενοδοχία αξιολογεί τα πρώτα μηνύματα και τις νέες εξελίξεις για την επόμενη τουριστική περίοδο. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, οι ρυθμοί ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, κυρίως του Ευρώ, η ανασφάλεια λόγω της αναβίωσης τρομοκρατικών απειλών, είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τη ροή των εξελίξεων.

Απαιτείται, επομένως, προσεκτικός σχεδιασμός και συντονισμένες κινήσεις προκειμένου, αφενός μεν να κεφαλαιοποιηθούν τα οφέλη της τρέχουσας περιόδου, αφετέρου δε να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις αντοχές και την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος, προσδοκώντας ακόμα καλύτερες μέρες”.

“Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα ο τουρισμός αποδεικνύεται, σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών, ότι αποτελεί τη βασική ανάσα για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών”, αναφέρει στο δικό της μήνυμα το ΞΕΕ. “Οι εξαιρετικές τουριστικές χρονιές του 2013 και του 2014 είναι σηματωρός και δικαίωση, τόσο για  εμάς τους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους στον κλάδο, όσο και για την κυβέρνηση που στήριξε εξ αρχής τον τουρισμό.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της 35ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας του Τουρισμού υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία μέσα στη γενική προσπάθεια ανάτασης της χώρας και παρά τις δυσκολίες σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα τελώντας το πατριωτικό τους καθήκον.
 
Όμως άνοδος του οικονομικών μεγεθών του κλάδου δεν πρέπει να είναι αφορμή εφησυχασμού και πανηγυρισμών. Η επιτυχία της τελευταίας διετίας αποτελεί ευθύνη προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επόμενα μέτρα για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας και του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, ούτως ώστε η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία να έχει ένα καλύτερο αύριο. Θεωρώντας δεδομένη την συμπόρευση όλων μας προς αυτή την κατεύθυνση, ευχόμαστε και το 2015 να έχουμε μια ακόμη εξαιρετική χρονιά, τόσο για τον ελληνικό τουρισμό όσο και για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας”.

Μήνυμα με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού απευθύνει και ο πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., κ. Κωσταντίνος Μπρεντάνος.

“Η 27η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και σκοπός της είναι η ενημέρωση της Παγκόσμιας Κοινότητας για τη συνεισφορά του Τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική ευρωστία, στην παραγωγική δραστηριότητα, στην ανάδειξη πολιτισμών, στην ενότητα των λαών και στην ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών, καθώς και σε μία σειρά ακόμη αξιών.

Η φετινή, 35η επέτειος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι αφιερωμένη στον Τουρισμό και στην Ανάπτυξη των Τοπικών Κοινωνιών, ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ, δεδομένου των στόχων του Σχεδίου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μετά το 2015, το οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία κάθε χώρας”, αναφέρει ο κ. Μπρεντάνος.
 
“Ο τουρισμός αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, αποτελώντας, σε πολλές περιπτώσεις, τον πλέον σημαντικό χρηματοδοτικό πόρο για τους κατοίκους τους.
 
Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας, η εισροή εσόδων, η βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών, συγκαταλέγονται στις κύριες θετικές επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας, με αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, της περιφερειακής και εν γένει της εθνικής μας οικονομίας σημαίνοντα ρόλο έχουν οι 40.000 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίες με 500.000 κλίνες στηρίζουν τον τουρισμό, συνεισφέροντας σημαντικά στο τουριστικό εισόδημα. Παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας, οι οποίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του ΙΟΒΕ, τον Ιανουάριο του 2013 για την απασχόληση στον τουριστικό τομέα, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια  υπολογίζονται περίπου στις 72.000.

Για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, ο τουρισμός αξιολογείται αποκλειστικά ως μία από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της και κινητήριος δύναμη της εθνικής μας Οικονομίας.
 
Και επειδή όπου ‘μιλούν’ οι αριθμοί, τα λόγια περιττεύουν, το 2014 στο σύνολό του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φορέων του κλάδου, αναμένεται να κλείσει με 21,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) στη χώρα μας, ενώ τα τουριστικά έσοδα θα ανέλθουν σε 13,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας). Παράλληλα, στον τομέα της απασχόλησης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 80.000-100.000 νέες θέσεις εργασίας.
 
Βεβαίως, σε καμία περίπτωση τα νούμερα αυτά δεν πρέπει να δημιουργούν συνθήκες εφησυχασμού.  Προέχει η στενή συνεργασία και ο κοινός βηματισμός μεταξύ της πολιτείας και των φορέων της αγοράς, για την ανάληψη πρωτοβουλιών, δράσεων και συντονισμένων ενεργειών, προκειμένου να αποκομίσουμε ακόμη περισσότερα οφέλη από τον Τουρισμό.
 
Με αφορμή τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ως Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.) καλούμε την πολιτεία σε περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας, για το καλό του τουρισμού, και την ανάπτυξη της Οικονομίας, με σκοπό την έξοδο της χώρας από την κρίση”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024