Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΣτΕ: Υποχρεωτική η κατεδάφιση αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό
Νομοθεσία

ΣτΕ: Υποχρεωτική η κατεδάφιση αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό

Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους.

Υποχρεωτικά θα πρέπει να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα κτίρια που κτίζονται, εν μέρει ή στο σύνολό τους, εντός του αιγιαλού ή της θάλασσας, όπως αποφάσισε η αυξημένη, επταμελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η κατεδάφιση θα πρέπει να γίνεται ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η κτήρια οικοδομήθηκαν πριν την οριοθέτηση του αιγιαλού, “καθώς ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα”.

Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, “αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος”.

Παράλληλα, το ΣτΕ σημειώνει ότι η οριοθέτηση του αιγιαλού δε δημιουργείται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάνει σαφές ότι τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό χωρίς περιστροφές θα κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και άμεσα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024