Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΣτάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις 23 Οκτωβρίου
Αερομεταφορές

Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις 23 Οκτωβρίου

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρά την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου και ώρες 09:00-13:00 η ΕΕΕΚΕ (Ένωση Ελεγκτών Ενάεριας Κυκλοφορίας Ελλάδος), λόγω παραγόντων όπως η διαρκής μείωση του προσωπικού, η αυξανόμενη κόπωση του εναπομείναντος, καθώς και η έλλειψη επενδύσεων στην ανανέωση των συστημάτων αεροναυτιλίας.

Κουρασμένοι, απογοητευμένοι και προδομένοι αισθάνονται οι Ελεγκτές Ενάεριας Κυκλοφορίας, όπως αναφέρει σε επιστολή της η Ένωσή τους. Λόγω των διαρκώς επιδεινούμενων συνθηκών εργασίας, επισημαίνουν ότι πρέπει να μειωθεί η ροή της κυκλοφορίας, έτσι ώστε ο αριθμός των πτήσεων που εξυπηρετούνται από τους ΕΕΚ να είναι εντός των ορίων ασφαλείας. Τονίζουν ότι άμεσο επακόλουθο της μείωσης του εξυπηρετουμένου αριθμού των πτήσεων είναι η πρόκληση καθυστερήσεων, η ποσότητα των οποίων εξαρτάται εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Για παράδειγμα, όσο μειώνεται το προσωπικό των ΕΕΚ τόσο θα αυξάνουν οι καθυστερήσεις των πτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελεγκτές αναφέρουν:

“Ο κύριος και αδιαφιλονίκητος ρόλος του ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας είναι η ασφάλεια των πτήσεων και δευτερεύοντος η ταχεία και ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Οι Έλληνες ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας, με επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης, εξασφαλίζουν και εγγυώνται τη διεξαγωγή των πτήσεων εντός του FIR Αθηνών με απόλυτη ασφάλεια.

Τα τελευταία δε χρόνια, τα μέλη της ΕΕΕΚΕ πέτυχαν, χάρη στον αδιαμφισβήτητα αποδεδειγμένο πατριωτισμό, στην αυτοθυσία τους, την ασφαλή και την ταχεία ροή της κυκλοφορίας, κάτι για το οποίο δέχτηκαν συγχαρητήριες επιστολές τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και από τις αεροπορικές εταιρείες, με το Eurocontrol να χαρακτηρίζει σαν “ελληνικό θαύμα” τη μείωση των καθυστερήσεων τα έτη 2012-2013.

Ο κινητήριος μοχλός για τη προσπάθεια αυτή -παρά τη μείωση του προσωπικού και την έλλειψη ανανέωσης ή αναβάθμισης των συστημάτων αεροναυτιλίας- ήταν για την ΕΕΕΚΕ η βαθειά επίγνωση του βαρύνοντος ρόλου που διαδραματίζει ο κλάδος στην οικονομία της χώρας τόσο με την προσέλκυση του τουρισμού όσο και των πτήσεων που υπερίπτανται του FIR Αθηνών και καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο τα πλήρως ανταποδοτικά τέλη διαδρομής, για τις υπηρεσίες ΕΕΚ.

Δυστυχώς όμως και ανεξάρτητα από τη βούληση της ΕΕΕΚΕ , παράγοντες όπως η διαρκής μείωση του προσωπικού, η αυξανόμενη κόπωση του εναπομείναντος, καθώς και η έλλειψη, έως τώρα, επενδύσεων που θα συνέβαλαν στην ανανέωση των συστημάτων αεροναυτιλίας, θα έχει για τις προσεχείς θερινές περιόδους μια σημαντική επίπτωση. Αυτή η επίπτωση θα είναι η δραματική αύξηση των καθυστερήσεων των πτήσεων, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας αλλά και στο κόστος των αεροπορικών εταιρειών, που επιβαρύνονται με 80 ευρώ περίπου ανά λεπτό καθυστέρησης της κάθε πτήσης.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε αυτήν την κατάσταση;
1. Οι ΕΕΚ, ως εγγυητές και θεματοφύλακες της ασφάλειας των πτήσεων, θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με αδιαπραγμάτευτο το επίπεδο ασφάλειας.
2. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει, λόγω των διαρκώς επιδεινούμενων συνθηκών, να μειωθεί η ροή της κυκλοφορίας, έτσι ώστε ο αριθμός των πτήσεων που εξυπηρετούνται από τους ΕΕΚ να είναι εντός των ορίων ασφαλείας.
3. Άμεσο επακόλουθο της μείωσης του εξυπηρετουμένου αριθμού των πτήσεων είναι η πρόκληση καθυστερήσεων, η ποσότητα των οποίων εξαρτάται εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Για παράδειγμα, όσο μειώνεται το προσωπικό των ΕΕΚ τόσο θα αυξάνουν οι καθυστερήσεις των πτήσεων.

Δυστυχώς, οι συνεχείς, εδώ και καιρό, εκκλήσεις μας για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης έπεσαν στο κενό. Σε μια πρωτοφανή μάλιστα επίδειξη, κυνισμού, ανευθυνότητας και ασέβειας προς τους ΕΕΚ, αλλά και τη χώρα, ο διοικητής της ΥΠΑ κ. Κούκης υπονόμευσε τη διαδικασία πρόσληψης ΕΕΚ, καθώς δεν τις συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό της ΥΠΑ, ενώ είχαν ανακοινωθεί στον Τύπο.
 
Οι Ελεγκτές αισθάνονται κουρασμένοι, απογοητευμένοι και προδομένοι.
 
Η ΕΕΕΚΕ θα συνεχίσει να φροντίζει και να εγγυάται την ασφαλή ροή της εναέριας κυκλοφορίας, δε φέρει όμως καμία ευθύνη για την επερχόμενη κατάσταση, όσον αφορά στις καθυστερήσεις και στην επακόλουθη απώλεια εθνικών εσόδων. Ο κ. Κούκης οφείλει να λογοδοτήσει για τα λάθη και τις παραλείψεις του και η Πολιτεία οφείλει να ενσκήψει άμεσα στα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου έτσι ώστε το “Ελληνικό θαύμα” να συνεχιστεί στηρίζοντας την ανάκαμψη της πατρίδας μας.
   
Για τους παραπάνω λόγους το ΔΣ της ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να υλοποιήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και εξαγγέλλει 4ωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη 23/10/2014 και ώρα 0900-1300 τοπική”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024