Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΕνίσχυση 1.000 επενδυτικών σχεδίων με 70 εκατ. ευρώ σε Πράσινο και Εναλλακτικό Τουρισμό
Τουριστική πολιτική

Ενίσχυση 1.000 επενδυτικών σχεδίων με 70 εκατ. ευρώ σε Πράσινο και Εναλλακτικό Τουρισμό

Για κάθε δράση στο χώρο του τουρισμού θα υπάρχει στρατηγική, στόχοι, χρονοδιάγραμμα, ορόσημα παρακολούθησης, υπεύθυνοι διαχείρισης, απαιτούμενοι πόροι, και πηγές χρηματοδότησης των δράσεων από τα κατά περίπτωση τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα, δήλωσε χθες από τη Philoxenia η κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στη νέα αναπτυξιακή προοπτική του ελληνικού τουρισμού, τις μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα και το στρατηγικό σχεδιασμό μέχρι το 2020, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, κηρύσσοντας χθες το απόγευμα τα εγκαίνια της 30ής έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Η Κυβέρνηση –τόνισε η κα Κεφαλογιάννη- προγραμματίζει να επενδύσει μισό δισεκατομμύριο κάθε χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια σε μεγάλες υποδομές Τουρισμού και συναφών δραστηριοτήτων μέσω ΕΣΠΑ.

Η υπουργός Τουρισμού, ανέφερε ότι, διαμορφώνεται έγκαιρα ένα σχέδιο που  περιλαμβάνει ποσοτικοποιημένες και κατανεμημένες στον χώρο, δημόσιες πολιτικές μεταφρασμένες σε δράσεις.

Για κάθε δράση, όπως είπε, θα υπάρχει στρατηγική, στόχοι, χρονοδιάγραμμα, ορόσημα παρακολούθησης, υπεύθυνοι διαχείρισης, απαιτούμενοι πόροι, και πηγές χρηματοδότησης των δράσεων από τα κατά περίπτωση τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα.

Η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε, ότι στο νέο ΕΣΠΑ, ύψους 20,8 δισ. ευρώ, κατά την εξειδίκευση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, θα ληφθεί μέριμνα, ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες δράσεων και σημαντικοί πόροι να έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους της χώρας.
 
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, το 35% του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, θα προωθηθεί στις Περιφέρειες σε σχέση με το προηγούμενο 22%. Παράλληλα, αξιοποιείται το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με ενίσχυση 1.000 επενδυτικών σχεδίων στον Πράσινο και τον Εναλλακτικό Τουρισμό, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις Οικοτουρισμού και Υποδομών στην ύπαιθρο ενόψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων υποδομής ανέρχεται σε 151 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από τοπικούς φορείς σε σημαντικά έργα τουριστικών υποδομών (πάρκα οικοανάπτυξης, μαρίνες, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων κ.ά.).

H υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στις επικοινωνιακές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, επισημαίνοντας, ότι ενισχύονται δράσεις σε παραδοσιακές αγορές, αναπτύσσονται προωθητικές ενέργειες, ενώ παράλληλα εξελίσσεται επικοινωνιακό πλάνο και σε νέες αγορές.

Αναφερόμενη στην “επόμενη μέρα” του ελληνικού τουρισμού, η κα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το υπουργείο εντείνει και εμβαθύνει τη συνεργασία, με τους επαγγελματίες του Τουρισμού, τις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση. “Πρόθεσή μας είναι να σταθούμε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία και ολοκληρωμένη πρόταση των τοπικών αρχών και της Αυτοδιοίκησης. Απευθύνουμε μήνυμα συνεργασίας στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας για καλύτερο και αποδοτικότερο συντονισμό”, ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός, παραθέτοντας τα εντυπωσιακά και για φέτος αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό και επισημαίνοντας τις θετικές εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού – ΔΕΘ-HELEXPO για προβολή στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού
Προγραμματική συμφωνία για συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με την ΔΕΘ-HELEXPO στον τομέα της προβολής, στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, υπέγραψαν η υπουργός Τουρισμού και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας. “Ενώνουμε τις κοινές μας δυνάμεις”, είπε, “προκειμένου  να συμμετάσχουμε από κοινού στις μεγάλες  διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στο εξωτερικό. Το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και η ΔΕΘ-HELEXPO θα συνδυάσουν την τεχνογνωσία και την πολύχρονη εμπειρία τους και θα καταρτίσουν πρόγραμμα συμμετοχής σε αυτές τις εκθέσεις. Σκοπός είναι η κατάταξη της Θεσσαλονίκης στους δημοφιλέστερους προορισμούς για city-break, meetings, incentives, εκθέσεις και πολλές άλλες ειδικές μορφές τουρισμού”,  τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κα Κεφαλογιάννη κάλεσε τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού να προβάλλουν τις περιοχές τους.

Αναφερόμενη στην πορεία της τουριστικής κίνησης τη φετινή χρονιά, επισήμανε: “Το 2014 η Ελλάδα καθιερώθηκε ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός” και χαρακτήρισε το 2015 ως χρονιά ορόσημο για προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.

Επικαλούμενη στοιχεία του ΣΕΤΕ, είπε ότι προβλέπεται ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού να φθάσει τα 20,5 εκατ. αφίξεις, έναντι 19,5 εκατ. αφίξεων της προηγούμενης εκτίμησης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αφίξεις κρουαζιέρας. Πρόσθεσε επίσης ότι αν  επαληθευθούν  τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για άλλες  1,2 εκατ. οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2014, οι συνολικές αφίξεις -πλην κρουαζιέρας- εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.

Επομένως, για το 2014, υπογράμμισε, η νέα εκτίμηση των συνολικών αφίξεων επισκεπτών -με όλα τα μέσα- κινείται προς το επίπεδο των 23 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013. Η κα  Κεφαλογιάννη επισήμανε  ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έγιναν μεγάλες αλλαγές με στόχο τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις που θα επανεκκινήσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Όσον αφορά στους στόχους για τη νέα χρονιά, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η χώρα ακολουθεί πίστα το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό το οποίο  συνδιαμορφώθηκε με όλους τους φορείς του τουρισμού. Και παρουσίασε επτά στόχους:

1ον Εκσυγχρονισμός υποδομών,
2ον Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος,
3ον Αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης,
4ον Αειφόρος ανάπτυξη και ανάδειξη νέων προορισμών με έμφαση στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων,
5ον Τόνωση της απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
6ον Στήριξη της επιχειρηματικότητας,
7ον Διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια, τις τοπικές κοινωνίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης, η υπουργός τουρισμού δήλωσε: “Αυτές τις ημέρες στη Μακεδονία, συντελείται μια σπουδαία ανακάλυψη. Τα ευρήματα στην Αμφίπολη είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το μνημείο αποτελεί μια μοναδική ανασκαφή. Τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, Το τελευταίο εύρημα είναι μια νέα ευχάριστη έκπληξη, που προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των εργασιών. Το μνημείο της Αμφίπολης είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών. Ο τύμβος Καστά μπορεί να τονώσει την τουριστική κίνηση ολόκληρης της Μακεδονίας με άμεσο αποτέλεσμα την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας”.

Επίσης, με αφορμή τις τελευταίες ανακαλύψεις στο τύμβο Καστά, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. “Συζητήσαμε”, είπε “για τη στενότερη συνεργασία των δυο υπουργείων και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Μιας περιοχής με τεράστιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα. “Στόχος μας”, τόνισε η κα Κεφαλογιάννη, “είναι, πολύ μεθοδικά και συστηματικά, να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο μοντέλο αξιοποίησης. Με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της περιοχής και με τη συμμετοχή ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας”.

Τέλος, χθες το απόγευμα η υπουργός είχε συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για θέματα που αφορούν στην τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024