Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα των διεκολύνσεων βίζας
Βίζα

Οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα των διεκολύνσεων βίζας

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση του UNWTO, ποσοστό 62% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ζητήσει έκδοση κλασικής βίζας πριν ταξιδέψει το 2014, έναντι ποσοστού 77% το 2008. Τον ίδιο χρόνο, το 19% του παγκόμιου πληθυσμού μπόρεσε να επισκεφθεί έναν προορισμό χωρίς βίζα, ενώ ένα 16% μπόρεσε να λάβει βίζα με την άφιξή του, σε σύγκριση με 17% και 6% αντίστοιχα, το 2008.

Οι διευκολύνσεις βίζας έχουν παρουσιάσει ισχυρή βελτίωση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μέσω της θεώρησης βίζας με την άφιξη στον προορισμό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Visa Openness Report του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτικών υπευθύνων για τις θετικές επιπτώσεις της διευκόλυνσης των θεωρήσεων για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έκθεση, ποσοστό 62% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ζητήσει έκδοση κλασικής βίζας πριν ταξιδέψει το 2014, έναντι ποσοστού 77% το 2008. Τον ίδιο χρόνο, το 19% του παγκόμιου πληθυσμού μπόρεσε να επισκεφθεί έναν προορισμό χωρίς βίζα, ενώ ένα 16% μπόρεσε να λάβει βίζα με την άφιξή του, σε σύγκριση με 17% και 6% αντίστοιχα, το 2008.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το πιο διαδεδομένο μέτρο διευκόλυνσης που υλοποιήθηκε ήταν η “βίζα κατά την άφιξη”. Πάνω από το μισό του συνόλου των βελτιώσεων που έγιναν στα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν από “απαιτούμενη θεώρηση” σε “θεώρηση βίζας κατά την άφιξη’.

“Η διευκόλυνση της έκδοσης βίζας είναι κεντρικής σημασίας για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω του τουρισμού. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν αποφασιστικά βήματα στον τομέα αυτό”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.

Οι χώρες στην αμερικανική ήπειρο και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν οι πρώτες που προχώρησαν σε διευκόλυνση των θεωρήσεων βίζας, ενώ η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή έχουν πιο περιοριστικές πολιτικές θεωρήσεων. Συνολικά, οι αναδυόμενες οικονομίες τείνουν να είναι πιο ‘ανοιχτές” από τις προηγμένες αναπτυσσόμενες χώρες, με τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ανατολική Αφρική, την Καραϊβική και την Ωκεανία να συγκαταλέγονται στις πιο “ανοιχτές” περιοχές.

“Ο UNWTO προβλέπει ότι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα φτάσουν τα 1,8 δισ. μέχρι το 2030, και οι απλούστερες διαδικασίες θεώρησης βίζας θα είναι ζωτικής σημασίας για να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες, ειδικά τους τουρίστες από αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία”, πρόσθεσε ο κ Rifai.

Έρευνα από τον UNWTO και το WTTC, καταδεικνύει ότι οι οικονομίες της G20 θα μπορούσε να δώσουν ώθηση στον διεθνή τουρισμό με επιπλέον 122 εκατ. τουρίστες, επιπλέον έσοδο 206 δισ. δολ. στον τομέα του εξωτερικού τουρισμού και δημιουργία πάνω από 5 εκατ. επιπλέον θέσεων εργασίας μέσω της βελτίωσης των διαδικασιών θεωρήσεων και διατυπώσεων εισόδου. Η ίδια έρευνα που διεξήχθη για τις χώρες APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation: ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονκ Κογκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαλαισία, μεχικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιπίννες, Ρωσία, Σινγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ταϊπέι Βιετάμ) και ASEAN (Μπρουνέι, Ινδονησία, Μαλαισία, Μυανμάρ, Φιλιπίννες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ) δείχνει ότι η διευκόλυνση των θεωρήσεων βίζας μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη και για τις δύο ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας 2,6 εκατ. θέσεων εργασίας στις χώρες APEC και 650.000 θέσεις εργασίας στις χώρες ASEAN.

Visa Openness Report 2014

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024