Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΠλήθος μεταλλίων για την Ανώτερη Σχολή Μαγειρικής Κύπρου στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης
Γαστρονομία

Πλήθος μεταλλίων για την Ανώτερη Σχολή Μαγειρικής Κύπρου στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης

Από τις ελληνικές συμμετοχές τα περισσότερα μετάλλια πήραν το ΙΕΚ Δέλτα Θεσσαλονίκης (1 χρυσό, 4 ασημένια και 4 χάλκινα) και το ΙΕΚ Δέλτα Αθήνας (3 ασημένια και 6 χάλκινα).

Η ομάδα της Ανώτερης Σχολής Μαγειρικής της Κύπρου απέσπασε τα περισσότερα μετάλλια (σύνολο 17) στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό  Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης που διεξήχθη στα πλαίσια της 24ης DETROP και της 5ης OENOS, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO – ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Στον τετραήμερο διαγωνισμό (26/2-1/3) συμμετείχαν 520 διακεκριμένοι chef από την Ελλάδα και 27 χώρες του κόσμου και σχολές μαγειρικής, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 37 κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από 25 διεθνείς κριτές.

Η Λετονία ανέδειξε τον “Chef της Χρονιάς της Νότιας Ευρώπης”, “Καλύτερη Ομάδα της Χρονιάς” ανακηρύχΘηκε η ομάδα μαγειρικής του Ντουμπάι, ενώ βραβείο καλύτερης σχολής μαγειρικής πήρε το ΙΕΚ Δέλτα, που κατάφερε να αποσπάσει και το μοναδικό χρυσό μετάλλιο των συμμετοχών από την Ελλάδα. Τις καλύτερες εντυπώσεις, ωστόσο, κέρδισαν οι Κύπριοι σεφ όλων των σχολών μαγειρικής που συμμετείχαν, οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Ειδικότερα, 3 ασημένια και 3 χάλκινα το Cyprus INTERCOLLEGE, ένα χάλκινο και ένα ασημένιο η Cyprus Regional Culinary Team, 10 ασημένια και 7 χάλκινα το Higher Hotel Institute. Η Cyprus Regional Culinary Team μάλιστα, μαζί με την ομάδα της Νότιας Κορέας δημιούργησαν cold display Buffet, κάτι που γίνεται μόνο στην Ολυμπιάδα μαγειρικής και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την ομάδα της Κύπρου να κατακτά τη 2η θέση.

Από τις ελληνικές συμμετοχές τα περισσότερα μετάλλια πήραν το ΙΕΚ Δέλτα Θεσσαλονίκης (1 χρυσό, 4 ασημένια και 4 χάλκινα) και το ΙΕΚ Δέλτα Αθήνας (3 ασημένια και 6 χάλκινα). Ακολουθούν οι σχολές ΕΠΑΣ Γαλαξιδίου (1 ασημένιο και 5 χάλκινα), La Chef (2 ασημένια και 3 χάλκινα), ΙΕΚ Έδεσσας (4 χάλκινα), ΙΕΚ Λάρισας (1 ασημένιο και 3 χάλκινα), ΙΕΚ Κέρκυρας (3 χάλκινα), Le Gourmet (1 ασημένιο και 2 χάλκινα), Millenium (1 χάλκινο και 1 ασημένιο), ΔΙΕΚ Βόλου (1 χάλκινο και 1 ασημένιο), ΙΕΚ Ξυνή Θεσσαλονίκης (2 χάλκινα) Hotelier Education (1 χάλκινο), ΙΕΚ Αριδαίας (1 χάλκινο), σχολή Πανδαισία (1 χάλκινο).

Τα περισσότερα μετάλλια των ξένων συμμετοχών συγκέντρωσε το Κολλέγιο της Σερβίας, σύνολο 14 (2 χρυσά, 4 ασημένια και 7 χάλκινα), ενώ από την ίδια χώρα το College Hotel Management κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο. Ακολούθησαν η Ταϊβάν με 9 διακρίσεις (2 χρυσά, 4 ασημένια και 3 χάλκινα), η Νότια Κορέα με 8 διακρίσεις (2 χρυσά, 3 ασημένια και 3 χάλκινα), το Ισραήλ με 7 διακρίσεις (1 ασημένιο και 6 χάλκινα), το Ουζμπεκιστάν με 8 διακρίσεις (8 ασημένια), η ομάδα της Κωνσταντινούπολης με 4 διακρίσεις (1 χρυσό, 1 ασημένιο και 2 χάλκινα), η ομάδα της Αλάνια (4 χάλκινα), η Μάλτα με 2 χρυσά μετάλλια, η Ταϋλάνδη με 1 χρυσό και 1 ασημένιο και το Μοντενέγκρο με 1 ασημένιο μετάλλιο. Οι χώρες που συμμετείχαν είναι: Ταϊλάνδη, Ισπανία, Μάλτα, Σουηδία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Κορέα, Τουμπάι, Σαουδική Αραβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Μαυροβούνι, Ιταλία, Ρουμανία, Σουηδία, Μάλτα, Αγγλία, Ουζμπεκιστάν, Ισραήλ, Κύπρος, Λετονία, Ρωσία, Σλοβενία, Κροατία, Ταϊβάν, Ελβετία κ.ά.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την HELEXPO –ΔΕΘ και την υποστήριξη της World Association of Chefs Societies (WACS, Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων). Η Λέσχη, μάλιστα, για την άρτια διοργάνωση παρέλαβε το “Χρυσό  Αστέρι” από το μέλος του Δ.Σ. της WACS, Thomas A. Gugler, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

“Ο στόχος μας είναι να προβάλλουμε την ελληνική γαστρονομία, να μπορέσουμε να συμβάλλουμε με τις υπηρεσίες μας στην αύξηση του τουρισμού και στην ενίσχυση της οικονομίας. Οι διαγωνισμοί που διοργανώνουμε κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος chef κ. Γιώργος Μαστροδημήτρης. “Είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε για άλλη μια φορά να ανταμειφθούμε με θετικές κριτικές και να μας απονεμηθεί το Χρυσό Αστέρι για τη διοργάνωση”, ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, chef κ. Χρήστος Γκότσης.

Πλήθος επισκεπτών κατέκλυσαν το περίπτερο 16 των εγκαταστάσεων της HELEXPO – ΔΕΘ. Επίσης, στο τετραήμερο επισκέφτηκαν το συγκεκριμένο περίπτερο όπου διεξάγονταν ο διαγωνισμός 2000 chef, εκ των οποίων 700 ξένοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό που θα γίνει σε δύο χρόνια (2017). Ταυτόχρονα έγιναν εγγραφές για το Παγκόσμιο Συνέδριο World Chefs 2016.

Ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης πλαισιώθηκε με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, παρουσίαση προϊόντων εκθετών, μουσικές επιλογές από γνωστούς diskjey κ.ά.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024