Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΔύσκολη σεζόν για τη ρωσική αγορά το 2014 κρίνουν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής
Εκθέσεις

Δύσκολη σεζόν για τη ρωσική αγορά το 2014 κρίνουν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής

Σημαντική μείωση της τάξης του 50% εμφανίζει η ρωσική αγορά για την περιοχή της Χαλκιδικής, εξαιτίας μιας σειρά παραγόντων, όπως η μεγάλη διολίσθηση του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα τουριστικά γραφεία λόγω των πτωχεύσεων του 2014, και η πολιτικοοικονομική κατάσταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.

Από τις 18 – 21 Μαρτίου 2015 η Χαλκιδική συμμετείχε με δικό της stand στο περίπτερο του ΕΟΤ στη διεθνή τουριστική έκθεση MITT της Μόσχας. Μετά από τρία χρόνια μεγάλης αύξησης των αφίξεων (100.000 το 2012, 120.000 το 2013 και 118.000 το 2014) η φετινή χρονιά έχει μια πολύ διαφορετική εικόνα, με τα στοιχεία των προκρατήσεων να δίνουν μία σημαντική μείωση της τάξης του 50%.

Αρκετοί είναι οι λόγοι:
1) Η μεγάλη διολίσθηση του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ,
2) Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα τουριστικά γραφεία λόγω των πτωχεύσεων του 2014,
3) Η πολιτικοοικονομική κατάσταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας και η οδηγία προς τα υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό (Κριμαία, Σότσι κ.λπ.),
4) Οι μεγάλες διευκολύνσεις από ανταγωνίστριες χώρες – Τουρκία: βίζα στο αεροδρόμιο δωρεάν, Αίγυπτος: δυνατότητα συναλλαγών στη χώρα και με ρούβλι, Ισπανία: χορήγηση βίζας πολλαπλών χρήσεων
5) Οι πωλήσεις πακέτων κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των τουριστικών γραφείων.

Στα θετικά της έκθεσης καταγράφονται:

  • Η επισκεψιμότητα από υποψήφιους μεμονωμένους πελάτες και η διάθεση να επισκεφθούν την Ελλάδα – Χαλκιδική κάνοντας την κράτηση μόνοι τους, κυρίως μέσω του διαδικτύου.
  • Η αναγνωρισιμότητα του νομού ως ενός από τους πιο δημοφιλείς μαζί με την Κρήτη και τη Ρόδο.
  • Η έντονη παρουσία από τουριστικά γραφεία που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη (Mouzenidis Group, Ambotis και Beleon), καθώς και επιχειρηματιών της Χαλκιδικής (IKOS Resorts, Sani Resort, Acrotel Hotels & Resorts, Porto Carras Grand Resort).

Τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής και την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Γρηγόρης Τάσιος, ενώ από την αυτοδιοίκηση το “παρών” έδωσαν στο περίπτερο του Τουριστικού Οργανισμού ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γιάννης Μίχος και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη κ. Λευτέρης Βαλσαμής.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τάσιου και του κ. Μίχου με την αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, όπου συζητήθηκε η συνεργασία του Υπουργείου – ΕΟΤ για τις από κοινού εκδηλώσεις προβολής του Έτους Αριστοτέλη το 2016 (κλείνουν 2.400 χρόνια από τη γέννηση του).

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού συζήτησε για αρκετή ώρα με την γενική πρόξενο στη Μόσχα κα Ελένη Μιχαλοπούλου με θέμα την διευκόλυνση βίζας και την κοινή προσπάθεια επίλυσης των επιμέρους προβλημάτων όπως:

  • Την στελέχωση του προξενείου με προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ως παράδειγμα η Ισπανία με 80 υπαλλήλους σε σχέση με τους 4 της Ελλάδας
  • Η επίσπευση της επίλυσης τεχνικών θεμάτων για την προετοιμασία των προξενικών αρχών ενόψει της 14ης Σεπτεμβρίου, όπου υποχρεωτικά οι βίζες θα χρειάζονται βιομετρικά στοιχεία (ψηφιακή φωτογραφία, τα δέκα δακτυλικά αποτυπώματα με επίπεδη και ψηφιακή λήψη).
  • Η χορήγηση βίζας πολλαπλών χρήσεων 6, 18, 24 μηνών.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες υπάρχει αισιοδοξία για μείωση της απώλειας, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, η οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μπορεί να περιοριστεί στο 20-25% σε σχέση με το 2014.

Στην έκθεση συμμετείχαν επίσης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τις θεματικές ενότητες τουρισμού, που ενδιαφέρουν κυρίως τους Ρώσους επισκέπτες, όπως ο ήλιος και η θάλασσα, τα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, ο αρχαιοελληνικός και σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, καθώς και η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών της περιοχής.

Τα στελέχη της ΠΚΜ, με επικεφαλής εκπροσώπους την αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου και τον αντιπειφερειάρχη Ημαθίας, κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους σημαντικότερους Tour Operators της Ρωσίας, καθώς επίσης και με άλλους φορείς του τουρισμού, τόσο από τη Ρωσία, όσο κι από την Ελλάδα και να συζητήσουν μαζί τους τις προοπτικές ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την ΠΚΜ, προωθώντας το θεματικό τουρισμό. Μάλιστα, κατά την επίσκεψη στο περίπτερο της ΠΚΜ της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Ρωσία κας Δανάης – Μαγδαληνής Κουμανάκου, συζητήθηκε το πρόβλημα έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες, ενώ στον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Τουρισμού της Ρωσίας, Dmitry Davydenko, τέθηκαν προς συζήτηση πρακτικοί τρόποι συνεργασίας, ώστε να επανακινητοποιηθεί το ρωσικό κοινό προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το περίπτερο της ΠΚΜ επισκέφθηκε η κα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Κώστας Ήσυχος, ο διευθυντής του ΕΟΤ Ρωσίας κ. Ευσταθίου, καθηγητές από το Lomonosov Moscow State University της Μόσχας, με το οποίο συνεργάζεται η ΠΚΜ, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Πατέρας Σπυρίδωνας.

Παρά το ότι η χώρα αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και παρατηρείται ανάσχεση στις κρατήσεις σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, η ΕΞΘ αποτιμά θετικά τη συμμετοχή της στην MITT, καθώς στις επαγγελματικές επαφές που έγιναν στον πλαίσιο της έκθεσης διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον τουριστικών γραφείων της Ρωσίας για τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο φάνηκε και από τη συμμετοχή του κοινού που επισκέφθηκε το περίπτερο της ΕΞΘ, σε μια προσπάθεια να αντλήσει πληροφορίες για τις ευκαιρίες που προσφέρει ο προορισμός στο κομμάτι του τουρισμού. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι εξαντλήθηκαν όλο το πληροφοριακό υλικό και οι χάρτες που είχε τυπώσει η ΕΞΘ στη ρωσική γλώσσα.

Η ΕΞΘ συμμετείχε με δικό της σταντ στο περίπτερο του ΕΟΤ, με στόχο την περαιτέρω προβολή του ελληνικού τουρισμού στη ρωσική αγορά, η οποία στήριξε την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, από την οποία επωφελήθηκε και η Θεσσαλονίκη. Ο τουρισμός αναψυχής, ο θρησκευτικός τουρισμός, το shopping, η γαστρονομία και η διασκέδαση είναι τομείς στους οποίους η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει και σε αυτούς ρίχνει το βάρος η ΕΞΘ για να προσελκύει Ρώσους τουρίστες, δώδεκα μήνες το χρόνο.

Την ΕΞΘ εκπροσώπησε η υπεύθυνη Μάρκετινγκ κα Ευδοκία Τσατσούρη. Το περίπτερο της ΕΞΘ επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων η κα Κουντουρά, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου και ο προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας & ΚΑΚ κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024