Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαράνομες πράξεις από τουριστικά γραφεία στις σχολικές εκδρομές καταγγέλει ο ΗΑΤΤΑ
HATTA

Παράνομες πράξεις από τουριστικά γραφεία στις σχολικές εκδρομές καταγγέλει ο ΗΑΤΤΑ

Οι διευθυντές των σχολείων πρέπει να αποστέλλουν στον ΗΑΤΤΑ τα στοιχεία για το έλεγχο της ασφάλειας και ο ΗΑΤΤΑ, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων, ενημερώνει τον διευθυντή για το αποτέλεσμα του σχετικού ελέγχου, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την ανάθεση της εκδρομής στο τουριστικό γραφείο.

Σχετικά με τα φαινόμενα μη εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων από τουριστικό γραφείο (μη μέλος του ΗΑΤΤΑ), με αποτέλεσμα να ταλαιπωρεί τους πελάτες και αλλά και να θίγει τον κλάδο, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε τα εξής:

“Δυστυχώς, σήμερα ενημερωθήκαμε για μεμονωμένα κρούσματα τουλάχιστον δύο σχολείων τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό και ένα το οποίο θα ταξίδευε αύριο, αλλά το γραφείο δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες συμβατικές υποχρεώσεις του, ως όφειλε.

Μετά από σχετική έρευνα του ΗΑΤΤΑ, διαπιστώσαμε ότι το εν λόγω γραφείο είχε καταθέσει στα σχολεία μη ισχύον συμβόλαιο ασφάλισης αστικής επαγγελματικής ευθύνης, γεγονός που δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί από τα σχολεία. Επομένως οι μαθητές δεν μπορούν να επαναπατριστούν με έξοδα της ασφαλιστικής εταιρείας, ούτε βεβαίως να τους επιστραφούν τα έξοδα της εκδρομής.

Θυμίζω ότι για την εξασφάλιση της ποιοτικής και ασφαλούς πραγματοποίησης των μαθητικών εκδρομών, ο ΗΑΤΤΑ, έχοντας την εμπειρία των οργανωμένων εκδρομών, έχει αναλάβει, εθελοντικά και αφιλοκερδώς, σύμφωνα με το από 20/12/2011 ‘Μνημόνιο-Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ)’ τον έλεγχο της ύπαρξης σε ισχύ σύμβασης ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης για τη συγκεκριμένη εκδρομή, με τις ελάχιστες προβλεπόμενες από τη νομοθεσία καλύψεις.

Για το λόγο αυτό, με βάση την παραπάνω συμφωνία, οι διευθυντές των σχολείων πρέπει να αποστέλλουν στο Σύνδεσμο, με βάση σχετικό υπόδειγμα που τους έχει κοινοποιήσει ο ΗΑΤΤΑ, τα στοιχεία για το έλεγχο της ασφάλειας και ο ΗΑΤΤΑ, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων, ενημερώνει τον διευθυντή για το αποτέλεσμα του σχετικού ελέγχου, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την ανάθεση της εκδρομής στο τουριστικό γραφείο.

Τονίζω στο σημείο αυτό ότι η ασφάλεια αστικής επαγγελματικής ευθύνης εξασφαλίζει τόσο την καλή εκτέλεση της σύμβασης – εκδρομής (κάλυψη ευθύνης προερχόμενης από λάθη και παραλείψεις του τουριστικού γραφείου) όσο και την υποχρέωση επιστροφής των καταβληθέντων χρημάτων και του επαναπατρισμού σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης του τουριστικού γραφείου.

Βεβαίως, διαπιστώσαμε ότι κανένα από τα εξαπατημένα σχολεία δε ζήτησε τη συνδρομή του ΗΑΤΤΑ για τον έλεγχο της ισχύος της ασφάλειας αστικής επαγγελματικής ευθύνης, την οποία υποχρεούται, τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την ελληνική νομοθεσία, να έχει σε ισχύ ο διοργανωτής της εκδρομής για κάθε οργανωμένο ταξίδι / εκδρομή”.

Αλλά δεν είναι το μόνο περιστατικό… Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε και 65 μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 λίγες ώρες πριν την αναχώρησή τους για 5ημερη εκδρομή στο Μόναχο, εκδρομή που είχε διοργανωθεί από το ταξιδιωτικό γραφείο.

Πρόκειται για το τουριστικό γραφείο Travel City με έδρα την Αθήνα. Σε ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας του ταξιδιωτικού πρακτορείου, η οποία δημοσιεύτηκε στο zougla.gr αναφέρεται, μεταξύ άλλων: “Εκφράζουμε τη λύπη μας για την αδυναμία του ταξιδιωτικού γραφείου μας να οργανώσει τη σχολική εκδρομή του 3ου Λυκείου Άρτας, όπως οφείλαμε. Το πρόβλημα, ατυχώς, δεν είναι μεμονωμένο και δεν αφορά μόνο το 3ο Λύκειο Άρτας.

Καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την άστοχη υποβολή εξαιρετικά χαμηλών προσφορών μας, λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά των σχολικών εκδρομών, οδήγησε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Μπορέσαμε και καλύψαμε μέρος μόνο του κόστους των εκδρομών. Διαβεβαιώνουμε ότι δεν ‘κλέψαμε’ χρήματα, τα οποία διαθέσαμε για την εξόφληση χρεών προς προμηθευτές της εταιρείας μας. Ειδικά η υπογράφουσα, διαχειρίστρια και ιδιοκτήτρια της Travel City ΕΠΕ, δεν έχω κίνητρο ή λόγο να εξαπατήσω τους πελάτες του ταξιδιωτικού γραφείου μας και πολύ περισσότερο μαθητές. Κι εγώ μητέρα 3 τέκνων και ιδιοκτήτρια ακίνητης περιουσίας είμαι.

Να σημειώσω μόνο ότι ορισμένοι προμηθευτές της εταιρείας μας, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία μας και την ακύρωση σχολικών εκδρομών, δε μας επιστρέφουν προκαταβολές, για να διασώσουμε ό,τι μπορούμε. Να τις επιστρέψουν όχι σε εμάς, φυσικά, αλλά με άμεση καταβολή τους στα ξενοδοχεία διαμονής των μαθητών, όπως τους ζητήσαμε”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024