Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΑντιδράσεων συνέχεια για τον φημολογούμενο φόρο, εν μέσω άκρως θετικών προβλέψεων από τους TOs
Τουρισμός και οικονομία

Αντιδράσεων συνέχεια για τον φημολογούμενο φόρο, εν μέσω άκρως θετικών προβλέψεων από τους TOs

Τα σενάρια κάνουν λόγο για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είτε στην επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία κατηγοριών 3*-5*, σε νησιά του Αιγαίου με πάνω από 3.100 κατοίκους.

 

Με αφορμή τα φημολογούμενα οικονομικά μέτρα που αναπαράγονται καθημερινά από διάφορους κύκλους,  σχετικά με την πρόθεση  επιβολής νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στον τουρισμό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος  δημοσιοποιεί οικονομική εκτίμηση του ΙΤΕΠ  (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων)  αναφορικά με τα σενάρια φορολογικών επιβαρύνσεων και των αντίστοιχων οικονομικών επιπτώσεων τους που θα προκύψουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον αυτά θεσπιστούν. Δηλαδή είτε στην επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις,  είτε στην επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία  κατηγοριών 3*-5*, σε νησιά του Αιγαίου με πάνω από 3.100 κατοίκους.

Σύμφωνα με αυτά, μια πιθανή επιβολή τέλους της τάξεως των 1-5 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 147,6 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί ένα οριζόντιο φόρο ύψους 6,4% επί των εσόδων από διανυκτερεύσεις των επιχειρήσεων.

Παράλληλα μια πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των νησιών του Αιγαίου, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 64,3 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι ένα φόρο σε ποσοστό 2,8% επί των εσόδων από διανυκτερεύσεις των επιχειρήσεων.

Οι Γερμανοί “βλέπουν” πιθανή και μία μεγαλύτερη τουριστική αύξηση στην Ελλάδα από πέρυσι
Οι μεγάλοι γερμανικοί Tour Operators πάντως δεν αποκλείουν ακόμη και να ξεπαραστούν τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ για τις γερμανικές τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της TUI δήλωσε στην Deutsche Welle: “Η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς των Γερμανών πελατών της TUI. Μετά την Ισπανία και την Τουρκία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Για την επικείμενη καλοκαιρινή σεζόν που έχει ξεκινήσει ήδη στην Ελλάδα, η ζήτηση παραμένει υψηλή. Το 2014 είχαμε μια χρονιά ρεκόρ για την TUI στην Ελλάδα ενώ και για την τρέχουσα χρονιά η ζήτηση είναι ικανοποιητική, παρά την πολιτική κατάσταση. Ο αριθμός των κρατήσεων κινείται στα περσινά επίπεδα, στα περσινά πολύ καλά επίπεδα”.

Και συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να μην επισκεφτεί κάποιος την Ελλάδα, καθώς ο τουριστικός κλάδος έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις και η χώρα παραμένει ελκυστική για τους τουρίστες. “Η TUI μάλιστα έχει συνάψει φέτος πολλές νέες συνεργασίες με ξενοδοχεία, ενώ για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο των προσφορών της και τα Χανιά. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα Χανιά θα είναι φέτος ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς των πελατών της TUI”.

Αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου της Alltours έκανε λόγο στην Deutsche Welle για άλλη μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Στην Alltours μάλιστα ο αριθμός των προκρατήσεων ξεπερνά μέχρι στιγμής τα περυσινά επίπεδα, με το σχετικό ποσοστό να παρουσιάζει διψήφιο αριθμό αύξησης.

Από την πλευρά της Thomas Cook αναφέρθηκε ότι “η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικό αριθμό κρατήσεων. Και για το φετινό καλοκαίρι είχαμε καλό αριθμό προκρατήσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες η ζήτηση μειώθηκε ελαφρώς, είναι κάπως πιο συγκρατημένη, ωστόσο οι τάσεις παραμένουν θετικές”.

Στην Thomas Cook o αριθμός των κρατήσεων για την Κρήτη και την Κω μάλιστα ξεπερνά μέχρι στιγμής τα περσινά επίπεδα. Δημοφιλέστεροι προορισμοί των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα πάντως παραμένουν, για άλλη μια χρονιά, Κρήτη, Ρόδος και Κως.

Additional Tax Impact 2015

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024