Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ τουρισμός εμπειρίας άξονας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφέρεια

Ο τουρισμός εμπειρίας άξονας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην πρόσφατη συνεδρίασή του στη Σίφνο.

Η πρωτοβουλία “Έξυπνη Εξειδίκευση”, κομμάτι της στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη δεκαετία, αφορά στη διαδικασία αναγνώρισης και εντοπισμού ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων συγκεκριμένων περιοχών ή τμημάτων της αγοράς, στη συγκέντρωση τοπικών παραγόντων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και πόρων γύρω από ένα κοινό όραμα για το μέλλον, στη συμμετοχή τους στην δημιουργία των “τοπικών μύθων”.

Για την εκπόνηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, που στόχο έχει την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την δημιουργία ταυτότητας προορισμού, πραγματοποιήθηκε διαβούλευση  με επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς (επιχειρηματικές ενώσεις και επιμελητήρια, συνεταιρισμούς) καθώς και συναντήσεις σε νησιά της Περιφέρειας, στις οποίες έγινε διαβούλευση και καταγραφή προτάσεων από τους κύριους παραγωγικούς φορείς του τουρισμού και της αγροδιατροφής και την επιχειρηματική κοινότητα.

Μετά από την σε βάθος ανάλυση κοινωνικοοικονομικών επιδόσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνάρτηση με τις διαπιστωμένες ανάγκες της, διατυπώθηκε ο κεντρικός αναπτυξιακός στόχος για τη νέα Προγραμματική Περίοδο που είναι: “Να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του τουρισμού εμπειρίας (τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργική βιομηχανία) παγκοσμίως μέσα από την υιοθέτηση μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού”.

Ο τουρισμός εμπειρίας θα αποτελέσει τον αναπτυξιακό κορμό γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθούν παραγωγικές δραστηριότητες βασισμένες στη γνώση και την καινοτομία, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας και τον εμπλουτισμό των αναπτυξιακών επιλογών.

Παράλληλα, η ανάπτυξη της αγροδιατροφής, της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αποτελούν αδιάρρηκτο συστατικό της αναπτυξιακής στρατηγικής, καθώς η ποιοτική, υγιεινή και με τοπική ταυτότητα διατροφή αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον τουρισμό εμπειρίας στο Νότιο Αιγαίο. Τέλος η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καθώς και των καθαρών πράσινων τεχνολογιών για τον περιορισμό των επιδράσεων των οικονομικών δραστηριοτήτων πάνω στη φύση, διατρέχουν οριζόντια τους τομείς προτεραιότητας και τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες στην περιφέρεια.

Για την έναρξη υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, προβλέπεται η επανασύσταση του Περιφερειακού Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ). Ενόψει της εξειδίκευσης των δράσεων του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, προετοιμασία προκήρυξης της δράσης “Ενίσχυση της επιχειρηματικής ανακάλυψης στους τομείς προτεραιότητας”, η οποία αφορά:

  • στην έρευνα των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που προσφέρονται στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη μοναδικών ειδών εμπειρίας και ανάδειξη των υπηρεσιών και παρεμβάσεων που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία του νέου τουριστικού προϊόντος και
  • στη διάχυση και ενημέρωση των εμπλεκόμενων στον τουρισμό για τις δυνατότητες που προσφέρει κάθε νησί με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας. Ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων του τουρισμού για τις δυνατότητες που προσφέρει η διαφοροποίηση και η συμμετοχή στη δημιουργία του τοπικού μύθου.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024