Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο 12ο Συνέδριο του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης στην Αθήνα
Συνέδρια

Το 12ο Συνέδριο του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης στην Αθήνα

Το Συνέδριο ESPO 2015 λαμβάνει ιδιαίτερη σημαντικότητα για τον προβληματισμό και τις λύσεις που θα συζητηθούν και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την καταλυτική αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ενέργειας και των λιμένων.

Με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών και εκπροσώπων από σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη, διοργανώνεται το 12ο Συνεδρίου της European Sea Ports Organisation (ESPO) με τίτλο “Χωρίς λιμάνια δεν έχουμε ενέργεια, χωρίς ενέργεια δεν έχουμε λιμάνια” χθες και σήμερα, 21 και 22 Μαΐου 2015 στο Athens Ledra Hotel. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένως Πειραιά.

Το Συνέδριο ESPO 2015 λαμβάνει ιδιαίτερη σημαντικότητα για τον προβληματισμό και τις λύσεις που θα συζητηθούν και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την καταλυτική αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ενέργειας και των λιμένων.

Σήμερα η Ευρώπη εισάγει ενέργεια σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μισό της συνολικής κατανάλωσης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγής διενεργείται μέσα από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Αυτό συνεπάγεται ότι περισσότερο από 40% των συνολικών εμπορευμάτων που διακινούνται είναι πηγές ενέργειας, ενώ τα ίδια τα Ευρωπαϊκά Λιμάνια είναι συμπλέγματα αυτής της Βιομηχανίας.

Το συνέδριο ESPO 2015 φιλοδοξεί να εξετάσει τον σημαντικό αυτό ρόλο των λιμανιών στο πλαίσιο των συνεχών αλλαγών στην πολιτική σε θέματα ενέργειας. Τα σενάρια που θα εξεταστούν στο συνέδριο γύρω από την ενέργεια θα αφορούν στη ρεαλιστική απεικόνιση του αντίκτυπου που θα έχουν στις μεταφορές, στα λιμάνια στο σύνολο τους, καθώς και στη γενικότερη λιμενική βιομηχανία.

Ο πρόεδρος της ESPO Santiago Garcia-Mila δήλωσε ενθουσιασμένος με την ατμόσφαιρα της χώρας και τον καταφανή ναυτιλιακό της χαρακτήρα. Ο κ. Mila αναφερόμενος στο κύριο θέμα του συνεδρίου, την ενέργεια και πώς αυτή συμβάλλει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, είπε “η ESPO συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο πάνω στον Κανονισμό για τα Λιμάνια και έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Λευκή Βίβλο που θα προσδιορίζει την Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταφορών”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η γενική γραμματέας της ESPO κα Isabelle Ryckbost, η οποία τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα λιμάνια λέγοντας πως το 40% των αγαθών  που διακινούνται σήμερα συνδέονται με την ενέργεια, και καθώς η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο περιβάλλον αλλάζει πορεία με την προσπάθεια περιορισμού της εκπομπής του άνθρακα, αυτό σηματοδοτεί και την αλλαγή πολιτικής στα λιμάνια. Η Ryckbost είπε χαρακτηριστικά «αν θέλουμε να μιλάμε για Ενεργειακή Ένωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας και τα λιμάνια”. Η κα Ryckbost επισήμανε τη σημασία α) της αυτονομίας των λιμανιών στις χρεώσεις, β) της ύπαρξης ελάχιστων κριτηρίων-προϋποθέσεων και της τήρησής τους από τους παρόχους υπηρεσιών, γ) της αναγνώρισης του διαφορετικού ρόλου που κάθε λιμάνι επιτελεί, εμπορικό ή οικονομικό και δ) τη σημασία διατήρησης αυτής της διαφορετικότητας.

Με τη σειρά του ο εισηγητής εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου για το νέο Κανονισμό κ. Knut Fleckenstein σχολίασε πως “χωρίς λιμάνια δεν υπάρχει Κανονισμός”, αλλά ότι και “ο υπερβάλλων Κανονισμός θα επιφέρει την εξαφάνιση των λιμανιών”. Ο κ. Fleckenstein τόνισε πως δεν υπάρχει ενιαία λύση για όλα τα λιμάνια, καθώς αυτά διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της αυτονομίας των Λιμανιών, η θέσπιση κανόνων διαφάνειας και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των χρηστών, για να γίνουν τα λιμάνια περισσότερο ελκυστικά. Ο κ. Fleckenstein μίλησε επίσης για τα δικαιώματα των λιμενεργατών, σχολιάζοντας ότι “ενώ σκοπός μας δεν είναι η υπεράσπιση τους, καλό είναι να μη μιλάμε μόνο για αριθμούς, αλλά να εντάξουμε στη συζήτηση και τις συνθήκες εργασίας”.


Στη φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά): ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ ΑΕ κ. Σταύρος Χατζάκος, ο εισηγητής εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου για το νέο Κανονισμό κ. Knut Fleckenstein, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρόεδρος της ESPO κ. Santiago Garcia-Mila και η γενική γραμματέας της ESPO κα. Isabelle Ryckbost.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ ΑΕ κ. Σταύρος Χατζάκος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στο συνέδριο που έφτασαν τους 300, ενώ παράλληλα σχολίασε πως σκοπός του ΟΛΠ είναι πάντα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και να μετέχει ενεργά, καθώς εξαρχής ήταν παρών στις συζητήσεις για την πολιτική στα λιμάνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμη, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους συνέδρους του συνεδρίου. Τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν ειδικό γραμματόσημο και πρωτότυπα συλλεκτικά προϊόντα, συμμετέχοντας στη μεγάλη γιορτή του Πειραιά, αφού το συνέδριο της ESPO γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Έτσι, με την ευκαιρία του ετήσιου Συνεδρίου ESPO στον Πειραιά, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σχεδίασαν:

  • Ειδικό Εικονογραφημένο Αναμνηστικό Φάκελο που φέρει το γραμματόσημο 0,80 ευρώ της ESPO από την αναμνηστική σειρά “Επέτειοι Γεγονότα” που κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στις 20 Μαΐου, καθώς και ειδική σφραγίδα που σηματοδοτεί το συνέδριο ESPO
  • Ειδικό συλλεκτικό φυλλαράκι που περιλαμβάνει και τα δυο γραμματόσημα της ESPO που κυκλοφόρησαν από τα ΕΛΤΑ
  • Ειδικό Αναμνηστικό Λεύκωμα που περιλαμβάνει τον Φάκελο κα το Φυλλαράκι και συνοδεύεται από περγαμηνή με κείμενο που υπογράφει ο Πρόεδρος ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης
  • Κασετίνες με επάργυρο το γραμματόσημο 0,80 ευρώ της ESPO
  • Plexi Glass με εγκλωβισμένο το συλλεκτικό φυλλαράκι της ESPO.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αφιέρωσαν το πρώτο μέρος της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων “Επέτειοι Γεγονότα” που κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου, στο φετινό ετήσιο συνέδριο της ESPO και αμέσως μετά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, παρουσιάζοντας 3 μοναδικά γραμματόσημα που σχεδίασε η καλλιτέχνης των Ελληνικών Ταχυδρομείων κα Μυρσίνη Βαρδοπούλου. Στο πλαίσιο της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων κυκλοφορούν παράγωγα φιλοτελικά προϊόντα, όπως σετ Φακέλων Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας και αριθμημένο φυλλαράκι.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024