Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςH Etihad Airways ανακοινώνει αύξηση καθαρών κερδών 52% για τέταρτη συνεχή χρονιά
Αεροπορικές εταιρείες

H Etihad Airways ανακοινώνει αύξηση καθαρών κερδών 52% για τέταρτη συνεχή χρονιά

Η ζήτηση των επιβατών και η αύξηση των εσόδων συνεχίζει να ξεπερνά την ικανότητα υποδοχής. Η στρατηγική σύμπραξη προσφέρει ισχυρές επιδόσεις, με τα έσοδα της σύμπραξης να αυξάνονται κατά 37,7% στα 1,100 δισ. δολ., που αντιπροσωπεύουν το 24% των επιβατικών εσόδων.

Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πέτυχε ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα το 2014, σημειώνοντας καθαρά κέρδη ύψους 73 εκατ. δολ. σε συνολικά έσοδα ύψους US 7,6 δισ. δολ., σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 52,1% και 26,7% αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος.

Η απόδοση ρεκόρ, η οποία σηματοδοτεί την τέταρτη συνεχή χρονιά καθαρής κερδοφορίας της αεροπορικής εταιρείας, συνοδεύτηκε επίσης από κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ύψους 32,5% στα 257 εκατ. δολ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων (EBITDAR) αυξήθηκαν κατά 16,2% στα 1,100 δισ. δολ., που αντιπροσωπεύουν το 15% των οριακών εσόδων στα συνολικά έσοδα.

Οι οικονομικές καταστάσεις της Etihad Airways ελέγχθηκαν από την KPMG και είναι σύμφωνες με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

Ο James Hogan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Etihad Airways, δήλωσε: “Ο μέτοχός μας έχει θέσει μια σαφή εμπορική εντολή για αυτή την επιχείρηση και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις επιχειρήσεις μας σύμφωνα με την εν λόγω εντολή. Το γεγονός ότι εστιάζουμε στη βιώσιμη κερδοφορία και στο τέταρτο έτος καθαρών κερδών, σε μια στιγμή που συνεχίζουμε να επενδύουμε σε νέες αερογραμμές, νέα αεροσκάφη, νέα προϊόντα και νέες υποδομές που απαιτούνται για να ανταγωνιστούμε αποτελεσματικά, αποδεικνύει πως παίρνουμε στα σοβαρά την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι επιδόσεις μας το 2014 έχουν εδραιώσει την Etihad Airways ως την καλύτερη στην κατηγορία της, κερδοφόρα και αυτοτροφοδοτούμενη διεθνή αεροπορική εταιρεία. Συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε, όχι μόνο ως προς το μέγεθος, τη φήμη και τις επιδόσεις, αλλά και ως προς την ωριμότητα, καθώς εξελισσόμαστε από μια αεροπορική εταιρεία σε έναν ποικιλόμορφο παγκόσμιο αεροπορικό και τουριστικό όμιλο. Αυτό έχει επιτευχθεί μέσα από μια μοναδική στρατηγική που συνδυάζει την κορυφαία οργανική ανάπτυξη με την ευρεία συνεργασία και τις επενδύσεις μειοψηφικής συμμετοχής στο κεφάλαιο άλλων αεροπορικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο”.

Η Etihad Airways μετέφερε συνολικά 14,8 εκατ. επιβάτες το 2014, μια αύξηση της τάξης του 22,3 τοις εκατό από έτος σε έτος. Τα Έσοδα των Επιβατοχιλιομέτρων (Revenue Passenger Kilometres, RPK) – μετρώντας τα ταξίδια των επιβατών – αυξήθηκαν κατά 23,6% σε 68,6 εκατ. (55,5 δισ.), ενώ οι Διαθέσιμες Θέσεις ανά Χιλιόμετρο (Available Seat Kilometres, ASKs) –που αντιπροσωπεύουν τη χωρητικότητα – αυξήθηκαν κατά 21,8% σε 86,6 δισ. (71,1 δισ). Η αύξηση στη ζήτηση των επιβατών και των εσόδων κατά την περίοδο των 12 μηνών εξακολουθούν να ξεπερνούν τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της Etihad Airways, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξής της.

Ο αριθμός των επιβατών ενισχύθηκε από την συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου δικτύου της Etihad Airways πέρυσι. Η αεροπορική εταιρεία εγκαινίασε δρομολόγια σε 10 νέους προορισμούς οκτώ χωρών -Λος Άντζελες, Ντάλας, Σαν Φρανσίσκο, Ρώμη, Ζυρίχη, Μεδίνα, Ερεβάν, Τζαϊπούρ, Πουκέτ και Περθ- και αύξησε τη χωρητικότητα σε 23 υπάρχουσες διαδρομές. Μέχρι το τέλος του έτους, ο μέσος συντελεστής πληρότητας του δικτύου ανήλθε στο 79,2%, σε σύγκριση με το 78% το 2013.

Μια κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης της Etihad Airways για το 2014 ήταν η στρατηγική των εταιρικών σχέσεών της, η οποία βασίστηκε σε κοινούς κώδικες ευρείας κλίμακας και στη μοναδική προσέγγιση των στρατηγικών επενδύσεων σε μειοψηφικές συμμετοχές σε στρατηγικής σημασίας αεροπορικές εταιρείες. Αυτό έχει επιταχύνει την ανάπτυξης του δικτύου, δίνοντας στην Etihad Airways το μεγαλύτερο δίκτυο δρομολογίων από οποιονδήποτε άλλο αερομεταφορέα της Μέσης Ανατολής, ξεπερνώντας τους 500 προορισμούς. Έχει ενισχύσει τις πωλήσεις και τις ευκαιρίες μάρκετινγκ σε βασικές αγορές, καθώς και τις σημαντικές επιχειρηματικές συνέργιες και την εξοικονόμηση κόστους.

Η στρατηγική αυτή επέφερε έσοδα ύψους 1,100 δισ. δολ. το 2014, σημειώνοντας αύξηση 37,7% (820 εκατ. δολ.), και αντιπροσώπευσε το 24% των συνολικών εσόδων από τους επιβάτες της Etihad Airways.

Το 2014, η Etihad Airways έλαβε την τελική έγκριση για το 49 τοις εκατό των επενδύσεων της στην Air Serbia. Επένδυσε επίσης 560 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% των μετοχών της New Alitalia, το 75% των τόκων της Alitalia Loyalty, η οποία χειρίζεται το MilleMiglia πρόγραμμα επιβράβευσης συχνών ταξιδιωτών, και τη μελλοντική αγορά δικαιωμάτων πέντε πτήσεων στο Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου για μίσθωση στην Alitalia. Η συναλλαγή τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2014, μετά την  έγκριση της συγκέντρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Air Serbia και η Alitalia είναι οι τελευταίες προσθήκες στο δίκτυο συνεργατών ιδίων κεφαλαίων της Etihad Airways. Η Etihad Airways κατέχει επίσης μειοψηφική συμμετοχή στις airberlin, Air Seychelles, Aer Lingus (το ποσοστό αυξήθηκε σε 4,99% το 2014), Jet Airways και Virgin Australia (το ποσοστό αυξήθηκε σε 22,9% το 2014). Μια επένδυση στην ελβετική Etihad Regional, που λειτουργεί από την Darwin Airline, έχει πλέον επισημοποιηθεί μετά την έγκριση της ελβετικής κυβέρνησης νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Η Etihad Airways ξεκίνησε νέες συμφωνίες κοινού κωδικού με τις Air Europa, jetBlue, Philippine Airlines, GOL, SAS, Hong Kong Airlines και Aerolineas Argentinas, ενώ η ήδη υπάρχουσα συμφωνία κοινού κώδικα της Etihad Airways με τις South African Airways, Alitalia και Jet Airways, ήταν σημαντικά ενισχυμένη.

Επιπλέον, η Etihad Airways Partners παρουσιάστηκε πέρυσι, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο εταιρικής σχέσης για να προσφέρει στους επιβάτες περισσότερες επιλογές μέσα από βελτιωμένα δίκτυα και δρομολόγια, καθώς και ενισχυμένα προνόμια τακτικών επιβατών. Η σχέση αυτή στηρίζεται επίσης σε μεγαλύτερες συνέργιες για τις συμμετέχουσες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες περιλαμβάνουν σήμερα τις airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Etihad Airways, Etihad Regional, Jet Airways και NIKI.

Ένα ακόμη στοιχείο της ανάπτυξης της Etihad Airways ήταν η αύξηση των μελών του προγράμματος επιβράβευσης τακτικών επιβατών, Etihad Guest. Το 2014, ο αριθμός των μελών αυξήθηκε από τα 2,3 εκατ. στα 2,9 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 26,1 τοις εκατό, δηλαδή μέση αύξηση της τάξης των 50.000 νέων μελών ανά μήνα. Η Etihad Guest έχει εισέλθει στην επόμενη φάση της ανάπτυξης εφόσον απέκτησε μεμονωμένη νομική οντότητα το 2014. Αυτό υποστηρίζει την ανάπτυξή της ως κορυφαία οργάνωση στην αφοσίωση των πελατών και τις υπηρεσίες μάρκετινγκ, και θα βελτιώσει τη δέσμευση των κρατών και τις αποδόσεις για τους εταίρους του προγράμματος.

Η Etihad Airways έκανε επίσης σημαντικές επενδύσεις στις μακροπρόθεσμες επιχειρησιακές υποδομές της, τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα πρότυπα των υπηρεσιών της και την παράδοση.

Το 2014, το τμήμα εκπαίδευσης πιλότων αεροσκαφών της Horizon International Flight Academy αποκτήθηκε από τη Mubadala και οδήγησε στη δημιουργία του Etihad Flight College, το οποίο εκπαιδεύει έως και 200 δοκίμους σε ετήσια βάση και παρέχει μια πηγή εκπαιδευμένων πιλότων στην Etihad Airways. Τα τμήματα των μη-μηχανών της Abu Dhabi Aircraft Technologies (ADAT) έχουν επίσης αποκτηθεί από τη Mubadala και μετονομάστηκαν σε Etihad Airways Engineering. Η επένδυση περιλαμβάνει υπόστεγα, εργαστήρια και εγκαταστάσεις βαφής στο Abu Dhabi, καθώς και εξειδικευμένες δυνατότητες συντήρησης και μηχανικής. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ενισχύσει την ικανότητα της Etihad Airways για την ανάληψη ατράκτων αεροσκαφών και τη συντήρηση των παρελκομένων στα αεροσκάφη της, καθώς και την υποστήριξη των ιδίων κεφαλαίων εταίρων και τρίτων πελατών.

Η Etihad Airways συνέχισε να διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιό της αναφορικά με τις παγκόσμιες πηγές χρηματοδότησης και επέκτεινε το εύρος των σχέσεων δανεισμού στους 75 δανειστές, επενδυτές και εκμισθωτές. Κατά τη διάρκεια του έτους, η Etihad Airways εξασφάλισε 3,5 δισ. δολ. χρηματοδότησης του χρέους στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επίσης, η Etihad Airways από κοινού με τους ιδίων κεφαλαίων εταίρους, Alitalia, airberlin, Air Serbia, Air Seychelles και Jet Airways, συγκροτούν μία συνολική χρηματοδοτική πλατφόρμα που θα επιτρέπει σε κάθε φορέα να έχει τους κατάλληλους πόρους στο εγγύς μέλλον, μέσω μιας ολοκληρωμένης χρηματοδοτικής λύσης.

Στο τέλος του 2014, ο στόλος της Etihad Airways αποτελούνταν από 110 αεροσκάφη (αύξηση της τάξης του 23,6% από έτος σε έτος), με μέσο όρο ηλικίας τα 5,5 χρόνια, έναν από τους νεότερους στόλους. Η αεροπορική εταιρεία παρέλαβε το πρώτο της Airbus A380 και το πρώτο της Boeing 787-9 το Δεκέμβριο, δύο εξαίσια αεροσκάφη προσφέροντας νέα κορυφαία πρότυπα στους εσωτερικούς χώρους της καμπίνας, σε συνδυασμό με σημαντική οικονομία καυσίμου και περιβαλλοντικές βελτιώσεις.

Εννέα επιπλέον αεροσκάφη Airbus (δύο A330-200, τρία A321, τρία Α320 και ένα A330-200F) και έξι αεροσκάφη Boeing (ένα 777-300ER, πέντε 777-200LR) ελήφθησαν το 2014, ενώ περαιτέρω χωρητικότητας μισθωμένα αεροσκάφη προστέθηκαν επίσης για να ενισχύσουν την ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας.

Περισσότερα από 200 αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σταθερά, μαζί με τις επιλογές και τα δικαιώματα αγοράς για 66 επιπλέον αεροσκάφη. Το 2015, η Etihad Airways σχεδιάζει να εισαγάγει 16 αεροσκάφη στο στόλο της, μεταξύ των οποίων εννέα ευρείας ατράκτου (ένα Boeing 777-300ER, τέσσερα Boeing 787 Dreamliner και τέσσερα Airbus Α380) και επτά Airbus στενής ατράκτου της οικογένειας Airbus Α320 (έξι A321 και ένα Α320).
 
Ο κ. Hogan πρόσθεσε: “Η ικανότητά μας να παρέχουμε στους επιβάτες την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση ενισχύθηκε από μια σειρά σημαντικών εξελίξεων του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης του πρώτου μας αεροσκάφους Airbus A380 και Boeing 787, με την νέα μας εμφάνιση ‘Όψεις του Άμπου Ντάμπι’ στις στολές, την ‘Κατοικία’ από την Etihad και τις υπηρεσίες επόμενης γενιάς στην Πρώτη, Διακεκριμένη και Οικονομική Θέση, και μία νέα εκλεπτυσμένη στολή, όπως παρουσιάστηκε το περασμένο έτος”.

Η έναρξη του πρώτου αεροσκάφους τύπου Airbus A380 της αεροπορικής εταιρίας και του πρώτου Boeing 787, μαζί με τη νέα στολή του πληρώματος καμπίνας, οδήγησε στην εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού και στη σημαντική αύξηση της αναγνωρισιμότητας της εταιρείας διαδικτυακά. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μόνο, η Etihad Airways συγκέντρωσε περισσότερα από 145 εκατομμύρια impressions σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια περίοδο δύο εβδομάδων μετά την έναρξη.

Άλλες εξελίξεις των προϊόντων και των υπηρεσιών για το 2014 περιλαμβάνουν το άνοιγμα των διακεκριμένων χώρων αναμονής στο Σίδνεϊ και το Άμπου Ντάμπι, καθώς και τον πρώτο χώρο αναμονής στην αίθουσα αφίξεων της Etihad Airways, που επίσης βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι. Η αεροπορική εταιρεία ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα για να βελτιώσει την εμπειρία του ύπνου των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της πτήσης, εισήγαγε κιτ περιορισμένης έκδοσης σχεδιασμένο και εμπνευσμένο από τα Εμιράτα σε συνεργασία με το Sougha, πρόσθεσε “ιπτάμενες νταντάδες” για την παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, ολοκλήρωσε την  εγκατάσταση του εν πτήσει Wi- Fi σε όλα τα αεροσκάφη της, και προχώρησε στην εισαγωγή ζωντανής τηλεοπτικής συνδεσιμότητας και κινητών τηλεφώνων για τα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Etihad Airways είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης και εμπορικά βιώσιμης βιομηχανίας βιοκαυσίμων στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, όπως η Masdar Institute, η Boeing, η GE, η Total, Takreer και άλλοι. Τον Ιανουάριο του 2014, η αεροπορική εταιρεία διεξήγαγε μία πτήση ορόσημο με σκοπό την επίδειξη του αεροσκάφους Boeing 777-300ER, που τροφοδοτείται εν μέρει από την πρώτη αεροπορία βιοκαυσίμου των ΗΑΕ.

Ο κ. Hogan δήλωσε: “Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξή μας συνεχίστηκε αυστηρά με βάση το σχέδιο του 2014, είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με πρωτοφανείς εξωτερικές προκλήσεις. Ιδιαίτερη ανησυχία ήταν η άνοδος του κλίματος προστατευτισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου και η Etihad Airways αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες που είναι εταίροι μας βρίσκονται στο στόχαστρο. Αυτές οι προσπάθειες για τον περιορισμό του ανταγωνισμού είναι επιζήμιες για την επιλογή του καταναλωτή. Απειλούν να βλάψουν τη σημαντική πρόοδο της αεροπορικής εταιρείας μας που μπορεί και προσφέρει βελτιωμένες συγκοινωνίες, πρότυπα προϊόντων και υπηρεσιών, και οικονομικές τιμές.

Παρά τα εμπόδια, η Etihad Airways θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως έχει προγραμματίσει το 2015, σε συνεργασία με την ισότητα και κοινού κωδικού συνεργατών μας σε όλο τον κόσμο για να εξυπηρετήσει τους προορισμούς που οι πελάτες μας θέλουν να επισκεφθούν και τις ώρες που θέλουν να ταξιδέψουν”.

Η Etihad Airways κέρδισε περισσότερα από 55 βραβεία κατά το 2014, ανάμεσα σε αυτά, κατάφερε να ονομαστεί Κορυφαία Αεροπορική Εταιρεία στον Κόσμο για έκτη συνεχόμενη χρονιά στα World Travel Awards (WTA).

Η Etihad Airways απασχολεί 24.206 άνθρωποι από 144 εθνικότητες από το τέλος του 2014, μια αύξηση της τάξης του 37,5 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι υπήκοοι των ΗΑΕ  παραμένουν η νούμερο ένα ομάδα ιθαγένειας μεταξύ του συνόλου του προσωπικού με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και μεταξύ των εργαζομένων σε επίπεδο Διεύθυνσης, εκτελεστικού επιπέδου όσο και σε πιλοτική κοινότητα της Etihad Airways. Ο αριθμός αυτής της ομάδας εργαζομένων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 37% σε 2.017 μέχρι το τέλος του 2014, μετά από ένα έτος-ρεκόρ για την πρόσληψη υπηκόων των ΗΑΕ.

Η Etihad Airways έχει λάβει πολύ κολακευτικά σχόλια για την εθνική της στρατηγική αναπτυξιακή που βασίζεται στις αξίες των ΗΑΕ, με στόχο την οικοδόμηση μιας αεροπορικής με συγκεκριμένες δυνατότητες για το μέλλον με περισσότερα από 20 εξειδικευμένα προγράμματα σε όλη την επιχείρηση με διευθυντές που κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων και των διαχειριστών του αερολιμένα, τους πιλότους των δοκίμων, τους τεχνικούς μηχανικούς και επισκέπτες υπηρεσιών και παράγοντες του κέντρου επαφών. Η αεροπορική εταιρεία έχει ανακοινώσει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της να προσλάβει επιπλέον 6.000 υπηκόων των ΗΑΕ μέχρι το 2020.

“Η Etihad Airways είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς νέους εργοδότες στον κόσμο του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το LinkedIn ως μία από τις 100 εταιρείες με τη μεγαλύτερη αναζήτηση για εργασία. Προσπαθούμε να προσελκύσουμε τα κορυφαία ταλέντα στη βιομηχανία να εργαστούν για εμάς. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και σήμερα το εργατικό δυναμικό μας  περιλαμβάνει περισσότερες από 140 εθνικότητες” δήλωσε ο κ. Hogan. “Πέρυσι, είχαμε 57 φορές περισσότερες αιτήσεις από ό, τι είχαμε συνολικά θέσεις εργασίας, οι οποίες περιλάμβαναν 1.700 θέσεις πληρώματος και περίπου 500 θέσεις πιλότων”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024