Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήTourism as a job, από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας και την ΕΕΔΕΚΕ
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας

Tourism as a job, από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας και την ΕΕΔΕΚΕ

Η επαγγελματική κατάρτιση παράγοντας επιτυχημένης καριέρας στον τουρισμό ήταν το θέμα της κοινής εκδήλωσης της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λάρισας με την Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας.

Με επιτυχία, σε κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Metropol, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή εκδήλωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λάρισας (ΕΞΛ) με την Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας (ΕΕΔΕΚΕ) με τίτλο “Tourism as a job”, και θέμα τις προοπτικές σταδιοδρομίας στον τουρισμό.
 
Η εσπερίδα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής, με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης “ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ”, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, του Επιμελητηρίου Λάρισας, του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν οι εκπρόσωποι των φορέων κ.κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιώργος Σούλτης, αναπληρωτής δημάρχου Δήμου Λαρισαίων, Δημήτρης Αδάμ, πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας, Παναγιώτης Γούλας, πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και η κα Ελένη Λιάγκουρα, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Σε χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης, επισήμανε την άριστη συνεργασία με της ΕΞΛ και τόνισε πως Πολιτεία, φορείς και επαγγελματίες πρέπει να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού στη Θεσσαλία.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον κλάδο του τουρισμού η κα Ειρήνη Παπαϊωάννου, πρόεδρος της ΕΞΛ, ανέφερε: “Βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η επίτευξη μιας εμπλουτισμένης και ποιοτικής προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών που θα προστατεύει, θα αναδεικνύει και θα αξιοποιεί τους μοναδικούς πόρους της χώρας μας, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με ποικίλα ενδιαφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται νέα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, νέες θέσεις εργασίας και νέες δυνατότητες απασχόλησης σε μια ευρεία γκάμα τουριστικών ειδικοτήτων. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ζήτηση συγκεκριμένων προσόντων που πρέπει να διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των θέσεων απασχόλησης που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Αποτελεί, επομένως, αναγκαιότητα η προώθηση δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης που θα προσφέρουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες σε στενή σύνδεση με τις ανάγκες του τουριστικού τομέα, ενώ συγχρόνως θα δημιουργούν προϋποθέσεις για την ένταξη και παραμονή τους στην αγορά εργασίας.

Η εκπαίδευση στα τουριστικά επαγγέλματα δεν θα πρέπει να είναι απλή ειδίκευση. Από την ανάγκη να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους από πολλές πλευρές (μετακίνηση, διαμονή και διανυκτέρευση, διατροφή, αναψυχή, διασκέδαση, εκδρομές, επισκέψεις σε αξιοθέατα κ.λπ.), αλλά και να εκτελέσουν σύνθετες εργασίες (όπως υποδοχή πελατών και εξόφληση λογαριασμών, λήψη παραγγελίας για γεύμα και σερβίρισμα, πωλήσεις και δημόσιες σχέσεις, προώθηση συνεδριακών εγκαταστάσεων και οργάνωση συνεδρίων και συναντήσεων, διαπραγματεύσεις με tour operators/ ταξιδιωτικά γραφεία και σχέσεις με προμηθευτές, μαγειρική τέχνη και οικονομική διαχείριση), οι επαγγελματίες του τουρισμού σχεδόν ποτέ δεν περιορίζονται σε μια ή δύο ειδικότητες, αλλά επεκτείνονται και αποκτούν τρεις, τέσσερις και συχνά περισσότερες.

Είναι πολύ σπάνιο και σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς έναν επαγγελματία του τουρισμού που έχει αποκτήσει και περιορισθεί σε μια μόνον ειδικότητα”.

Ο κ. Ευστάθιος Βελισσαρίου, καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων και αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στην ομιλία του έκανε αρχικά μία παρουσίαση της εξέλιξης του Τουρισμού σε Παγκόσμιο Επίπεδο καθώς και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ανέλυσε τη διάρθρωση του προγράμματος σπουδών της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και μονάδων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τέλος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας επαγγελματικής αποκατάστασης αποφοίτων που διενεργήθηκε στα τμήματα Τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Κρήτης, σύμφωνα με την οποία το 75% των αποφοίτων, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας τους ήδη εργαζόταν.

Ο κ. Αλέξιος Δέφνερ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής παρουσιάζοντας το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού Πολιτισμού” επισήμανε ότι είναι το μοναδικό πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Ελλάδα που συνδυάζει τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Το πρόγραμμα απευθύνεται είτε σε νέους απόφοιτους στοχεύοντας στη βελτίωση των ερευνητικών τους προοπτικών και την παροχή των βασικών δεξιοτήτων για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον τουριστικό και / ή τον πολιτιστικό τομέα, είτε σε επαγγελματίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στοχεύοντας στην απόκτηση επίκαιρων γνώσεων και τον εμπλουτισμό του θεωρητικού τους υποβάθρου.

Ο κ. Μιχάλης Τριανταφύλλου, υπεύθυνος Προγραμμάτων Σπουδών του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης “ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ”, παρουσίασε το Training Voucher, το οποίο αφορά στη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης από πιστοποιημένους Παρόχους.

Στόχοι του αναφέρονται μεταξύ άλλων:

  • η αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης,
  • η σύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης με το περιεχόμενο των πιστοποιημένων από το ΕΚΕΠΙΣ επαγγελματικών περιγραμμάτων,
  • η αποτελεσματική σύνδεση των ενεργειών κατάρτισης με τις ενέργειες προώθησης στην απασχόληση,
  • η εφαρμογή καινοτομικών διδακτικών μεθόδων.
  • η πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των ενεργειών κατάρτισης, δηλαδή οι γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες των καταρτιζομένων.

Ειδικότερα σε λίγες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ για την έναρξη του αντίστοιχου προγράμματος στον τουρισμό για 8.000 ανέργους ηλικίας 25 – 29 ετών απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αποδοχές με το τέλος του προγράμματος voucher θα κυμανθούν από 2.180 ευρώ έως 2.390 (καθαρά).

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η “ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” έχει ετοιμάσει προγράμματα κατάρτισης σε 7 διαφορετικές κατευθύνσεις, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης μετά από εξετάσεις ευρωπαϊκά αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων.

Στη συζήτηση μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων αναδείχτηκε το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων και τονίστηκε πως πέρα από την κατάρτιση σπουδαίο ρόλο για τη σταδιοδρομία παίζει και η προσπάθεια για μέγιστη απόδοση των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις στις οποίες είτε πραγματοποιούν την πρακτική τους εξάσκηση είτε προσλαμβάνονται δοκιμαστικά.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας κ. Τάσος Γούσιος.

Στη φωτό, από αριστερά, οι κ.κ. Μιχάλης Τριανταφύλλου, Ευστάθιος Βελισσαρίου, Αλέξιος Δέφνερ, Ειρήνη Παπαϊωάννου και Τάσος Γούσιος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024