Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΟλοκληρώθηκε η έκθεση Heaven & Earth: Art of Byzantium from Greek Collections στις ΗΠΑ
Πολιτισμός

Ολοκληρώθηκε η έκθεση Heaven & Earth: Art of Byzantium from Greek Collections στις ΗΠΑ

Η έκθεση παρουσιάστηκε σε τρία από τα μεγαλύτερα μουσεία των ΗΠΑ (National Gallery of Art της Ουάσιγκτον, J. P. Getty Museum στο Λος Άντζελες και Art Institute of Chicago), σημειώνοντας επιτυχία, με πάνω από 600.000 επισκέπτες.

Στις 10 Μαΐου ολοκλήρωσε την επιτυχημένη πορεία της στην Αμερική η μεγάλη ελληνική βυζαντινή έκθεση “Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections” που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Μουσείο Μπενάκη, με τη συνεργασία της National Gallery of Art της Ουάσιγκτον και του J.P. Getty Museum στο Λος Άντζελες. Η έκθεση, με έργα προερχόμενα αποκλειστικά από ελληνικά μουσεία και συλλογές, πραγματοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ και με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Η προετοιμασία από την ελληνική Οργανωτική Επιτροπή ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2010 και η έκθεση παρουσιάστηκε σε τρία από τα μεγαλύτερα μουσεία των ΗΠΑ, σημειώνοντας επιτυχία, με πάνω από 600.000 επισκέπτες. Πρώτος σταθμός ήταν η εμβληματική National Gallery of Art της Ουάσιγκτον (Οκτώβριος 2013 – Μάρτιος 2014: 190.000 επισκέπτες), όπου αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε παρουσιαστεί άλλη έκθεση αφιερωμένη στο Βυζάντιο ή σε άλλο πολιτισμό του μεσαίωνα.

Επόμενος σταθμός ήταν η Villa του J. P. Getty Museum, στο Λος Άντζελες (Απρίλιος – Αύγουστος 2014: 128.000 επισκέπτες), όπου η έκθεση καταγράφηκε ως η δεύτερη πιο επιτυχημένη στην ιστορία του μουσείου και σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας στον διαδικτυακό του τόπο. Η παρουσίαση της έκθεσης στο Λος Άντζελες συνοδεύτηκε από μία μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής επαναπατρισμού κλαπέντων αρχαιοτήτων: την επιστροφή από το  J.P. Getty Museum στην Ελλάδα ενός σημαντικού βυζαντινού εικονογραφημένου χειρογράφου, το οποίο είχε κλαπεί από τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους τη δεκαετία του ’60.

Τρίτος και τελευταίος σταθμός της έκθεσης ήταν το Art Institute of Chicago, το μουσείο που αναδείχτηκε ως το καλύτερο στον κόσμο για το 2014, από την πιο δημοφιλή ταξιδιωτική ιστοσελίδα Tripadvisor. Αν και στο Σικάγο, λόγω περιορισμών του χώρου, δεν παρουσιάστηκε το σύνολο των έργων, η έκθεση διατήρησε ακέραια τη θεματική της πυκνότητα και το δυναμισμό της αφήγησης, γεγονός που αποτυπώθηκε στην πολύ μεγάλη προσέλευση και την παράταση της διάρκειάς της (Σεπτέμβριος 2014 – Μάιος 2015: 291.800 επισκέπτες).

Η έκθεση συνοδεύτηκε από μία διπλή αγγλόφωνη έκδοση, τον κατάλογο και έναν τόμο αφιερωμένο στις βυζαντινές πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι σχεδιάστηκαν και εκδόθηκαν στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 114 κορυφαίων Ελλήνων και ξένων βυζαντινολόγων. Τόσο η έκθεση όσο και οι εκδόσεις που εξαντλήθηκαν και στα τρία μουσεία, εισέπραξαν διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο και την επιστημονική κοινότητα.

Παράλληλα με την επιτυχία της έκθεσης, ιδιαίτερα σημαντική για την προβολή της Ελλάδας και του βυζαντινού πολιτισμού, αλλά και για τη διεθνή προώθηση των βυζαντινών σπουδών ήταν η διοργάνωση πλήθους παράλληλων εκδηλώσεων. Τα μουσεία των ΗΠΑ που φιλοξένησαν την έκθεση την πλαισίωσαν με σειρές διαλέξεων, τέσσερα διεθνή επιστημονικά συμπόσια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και συναυλίες. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν με τη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής και κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων, όπως το Dumbarton Oaks στη Washington DC και το πανεπιστήμιο UCLA και με τη στήριξη των κατά τόπους ελληνικών προξενικών αρχών .

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης στις ΗΠΑ και την επιστροφή των έργων στην Ελλάδα, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των χορηγών, της  ΟΠΑΠ ΑΕ και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, στις 17 Ιουνίου στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου. Το δείπνο τίμησε με την παρουσία του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024