Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαταγγελία των Ελλήνων ξεναγών για sites παράνομων εκδρομών / ξεναγήσεων στην Ελλάδα
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

Καταγγελία των Ελλήνων ξεναγών για sites παράνομων εκδρομών / ξεναγήσεων στην Ελλάδα

Η ΠΟΞΕΝ ζητά τη διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κατά πόσον έχουν όσοι που προβάλλονται δημοσίως, συχνά ως 'δωρεάν', το δικαίωμα να διοργανώνουν εκδρομές για ιδιώτες και γκρουπ στην Ελλάδα, τον τρόπο αμοιβής τους, έκδοσης νόμιμων παραστατικών και φορολόγησής τους από το κράτος και την πιστοποίηση ταυτότητας των ξεναγών που αποδεδειγμένα αυτοί χρησιμοποιούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού με αποδέκτη την κα Έλενα Κουντουρά, τον γενικό γραμματέα Τουρισμού, κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τον Συνήγορο του Πολίτη, κα Μαρία Καραγεώργου, κάνει λόγο για διοργάνωση παράνομων εκδρομών και ξεναγήσεων από κάθε είδους ιδιώτες μέσω Internet σε τουρίστες της χώρας. “Η παρανομία στον τουρισμό ως γνωστόν οργιάζει και αυξάνεται κάθε χρόνο, αφού δεν λειτουργεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους και οι παρανομούντες αποθρασύνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, κυρίως βρίσκοντας ανυποψίαστα θύματα στο διαδίκτυο”, λέει η κα Έφη Καλαμπουκίδου, διπλωματούχος ξεναγός, πρόεδρος Δ.Σ. της ΠΟΞΕΝ και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής που στάλθηκε στους αρμόδιους φορείς:

“Αξιότιμοι κυρίες, κύριοι,

Σε συνέχεια των πρόσφατων συναντήσεών μας σχετικά με το θέμα της διοργάνωσης παράνομων εκδρομών, ξεναγήσεων και γενικά τουριστικών υπηρεσιών από κάθε είδους ιδιώτες, ομάδες, επαγγελματίες ταξί, ‘ντόπιους’ και πάσης φύσης ανειδίκευτους και άνεργους, οι οποίες προσφέρονται στο διαδίκτυο σε ανυποψίαστους καταναλωτές-επισκέπτες της χώρας μας και εμφανίζονται κυρίως στην αγγλική γλώσσα, ζητούμε:

1) Τη διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες σας του κατά πόσον έχουν όσοι που προβάλλονται δημοσίως, συχνά ως ‘δωρεάν’, το δικαίωμα να διοργανώνουν εκδρομές για ιδιώτες και γκρουπ στην Ελλάδα,
2) Τον τρόπο αμοιβής τους, έκδοσης νόμιμων παραστατικών και φορολόγησής τους από το κράτος,
3) Την πιστοποίηση ταυτότητας των ξεναγών που αποδεδειγμένα αυτοί χρησιμοποιούν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί κάποιοι από αυτούς να απασχολούν επίσημο ξεναγό, αλλά δεν έχουν άδεια τουριστικού γραφείου, μεταφορών, Tour Operator και κατ’επέκταση προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες χωρίς καμία ασφάλιση των επισκεπτών-καταναλωτών σε περίπτωση ατυχήματος.

Η παρανομία στον τουρισμό ως γνωστόν οργιάζει και αυξάνεται κάθε χρόνο, αφού δεν λειτουργεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους και οι παρανομούντες αποθρασύνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, κυρίως βρίσκοντας ανυποψίαστα θύματα στο διαδίκτυο.

Σε περίπτωση εξακρίβωσης παράβασης της σχετικής νομοθεσίας από τις υπηρεσίες σας, ζητούμε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις και να ενημερωθούμε για τις ενέργειές σας.

Οι ιστοσελίδες αυτές περιλαμβάνουν:
α) Διοργάνωση εκδρομών στις πόλεις και σε αξιοθέατα όλη την Ελλάδα, οδικώς με ταξί, βαν, ποδήλατα, segways,
β) Ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα για transfers σε/από αεροδρόμια και εκδρομές,
γ) ‘Walking tours’ στις πόλεις με τα πόδια,
δ) Τα λεγόμενα ‘free tours’, κατά τα οποία δεν προβλέπεται μεν αμοιβή, αλλά ο δήθεν ‘ξεναγός’ ζητά δημοσίως φιλοδώρημα από τους επισκέπτες,
ε) Θεματικές επισκέψεις που φανερά περιλαμβάνουν ποσό πληρωμής ανά άτομο, αφού αναγράφεται η τιμή συμμετοχής, αλλά είναι άγνωστο πώς αυτό εισπράττεται και φορολογείται,
στ) Τουριστικό ‘πρακτορείο’ χωρίς άδεια ΕΟΤ, με έδρα την Ιρλανδία.

Ιστοσελίδες για διοργάνωση εκδρομών στα Ρωσικά
Από άτομα που δηλώνουν ταυτόχρονα ξεναγοί, οδηγοί, διερμηνείς, καπετάνιοι, μασέρ, ξεναγοί χωρίς… άδεια ξεναγού, τουριστικοί πράκτορες, φωτογράφοι, ανιματέρ, ειδικοί στον ιατρικό τουρισμό, στις κρατήσεις ξενοδοχείων, γιώτ και ελικοπτέρων, ειδικοί στα ψώνια και στα… γουναρικά και κοσμήματα, στο ψάρεμα, στη διοργάνωση εκδρομών, τράνσφερ, διοργάνωση γάμων, σύμβουλοι μεσιτικών γραφείων, διασώστες, ορειβάτες, μερικές φορές αναφέρονται μόνο με το μικρό τους όνομα, χωρίς επίθετο και γενικώς τα κάνουν όλα σε λογικές τιμές”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024