Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΝέα πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup του Σαββάτου 27 Ιουνίου
Τουρισμός και οικονομία

Νέα πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup του Σαββάτου 27 Ιουνίου

Οι διαφορές εστιάζονται κυρίως στο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, όπου η ελληνική πλευρά τοποθετεί στο 13%, ενώ οι δανειστές επιμένουν στο 23%, όπως και στην κατάργηση της έκπτωσης του 30% στον ΦΠΑ στα νησιά.

Νέα πρόταση, που διαφοροποιείται ελαφρώς από τις προηγούμενες, θα καταθέσει αύριο στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση. H πρόταση αυτή αποτελεί το πιο πρόσφατο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα κατατέθηκε από το οικονομικό επιτελείο στη χθεσινή συνεδρίαση, μόλις μισή ώρα πριν την έναρξή της.

Η τελευταία αυτή πρόταση διαφοροποιείται ελαφρώς από την πρώτη πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, οι δυο πλευρές φαίνονται να συγκλίνουν στα έσοδα από τον ΦΠΑ με την ελληνική πρόταση να προσεγγίζει το 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές. Οι διαφορές εστιάζονται κυρίως στο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που η ελληνική πλευρά τοποθετεί στο 13, ενώ οι δανειστές στο 23%.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά επαναφέρει τη διατήρηση της έκπτωσης του 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση της.

Αναλυτικότερα, βάσει της νέας πρότασης, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ πηγαίνει στο 23%, τα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και τα ξενοδοχεία στο 13%, ενώ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% προτείνεται να συμπεριληφθούν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.

Οι δυο πλευρές συμφωνούν στον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, που ανεβαίνει στο 28% από το 26%, όπως και στην αύξηση της φορολόγησης στο τονάζ των πλοίων. Αντίθετα, η Ελλάδα εμμένει στην έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, μέτρο το οποίο οι δανειστές το απορρίπτουν.

Παραμένει η διάφορα στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Οι δυο πλευρές συγκλίνουν και στην εναρμόνιση των εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ, αλλά η ελληνική πλευρά ζητά να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016 ενώ οι δανειστές άμεσα, από την 1η Ιουλίου του 2015. Η ελληνική πλευρά επιμένει και στην αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 3,9%.

Τελευταίες πάντως πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση των θεσμών για παράταση πέντε μηνών ως το Νοέμβριο, συνοδευόμενη από οικονομική κάλυψη της τάξης των 15,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Η συνεδρίαση του Eurogroup ορίστηκε για τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024