Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔυσλειτουργία πληρωμών, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία στην τουριστική αγορά
Τουρισμός και οικονομία

Δυσλειτουργία πληρωμών, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία στην τουριστική αγορά

Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή εστιάζεται στις νέες κρατήσεις, που όπως είναι φυσικά σε περίοδο αναστάτωσης μειώνονται. Στην Αθήνα, όπου οι τουρίστες δεν είναι μόνο τουρίστες διακοπών, φαίνεται να υπάρχουν και κάποιες σημαντικές ακυρώσεις σε αλυσίδες ξενοδοχείων που εξυπηρετούσαν τουρίστες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

Παρά την πάρα πολύ δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα μας, οι ακυρώσεις των τουριστών δείχνουν να είναι σε μη ανησυχητικό επίπεδο αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Οι τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα μας, και εκείνοι που ήρθαν αυτές τις μέρες δεν έχουν πανικό αλλά τονίζουν ότι τους λείπει ενημέρωση.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η χώρα μας δεν είναι θωρακισμένη και δεν έχει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όσες κρίσεις και να μας κτυπήσουν. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε ότι κυρίως λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης θα αντιμετωπίζουμε κάθε τόσο διαφόρων μορφών κρίσεις και πρέπει να χαράξουμε ένα σχέδιο ώστε οι επιπτώσεις να μειώνονται;

Οι τουρίστες ζητούν ενημέρωση για τη χρήση των καρτών τους, για τα μετρητά που πρέπει να έχουν μαζί τους και γενικά για την ασφάλεια τους στη χώρα μας. Θα μπορούσε να γίνει ενημέρωση στα αεροδρόμια που αποτελεί και την κύρια είσοδό τους.

Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή εστιάζεται στις νέες κρατήσεις, που όπως είναι φυσικά σε περίοδο αναστάτωσης μειώνονται και μειώνονονται τραγικά. “Ολοι περιμένουν να εξομαλυνθεί η κατάσταση, με αποτέλεσμα τη μείωση των νεων κρατήσεων. Πρέπει να βρεθεί μια λύση και μάλιστα άμεσα. Στη Κέρκυρα, το 30% των κλινών είναι ακόμα διαθέσιμο οπότε η μείωση των νέων κρατήσεων μας ανησυχεί. Υπάρχει βέβαια ένα ρεύμα που προέρχεται από την Τυνησία, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει”, δήλωσε αποκλειστικά στο TravelDailynNews ο κ. Γιώργος Δούκας, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας και της ΠΟΕΤ.

Στην Αθήνα, όπου οι τουρίστες δεν είναι μόνο τουρίστες διακοπών, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες σημαντικές ακυρώσεις σε αλυσίδες ξενοδοχείων που εξυπηρετούσαν τουρίστες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. Όμως και εκεί οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι λείπει η ενημέρωση ακόμα και σήμερα. Τα περισσότερα e-mails που καταφτάνουν στα ξενοδοχεία είναι γεμάτα ανησυχία και αναζητούν ενημέρωση, η οποία ευχή είναι να διαχυθεί τις επόμενες μέρες στους τουρίστες.

Από την Κω ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Τουρισμού κ. Ηλίας Σιφάκης διαβεβαίωσε στο TravelDailyNews ότι η αγορά κυλά ομαλά και δεν υπάρχει πανικός. “Αντιμετωπίζουμε και εμείς το πρόβλημα της μεγάλης μείωσης των νέων κρατήσεων, αλλά δεν έχουμε ακυρώσεις.” Επίσης, μας ενημέρωσε ότι “μέχρι στιγμής οι προμήθειες των ξενοδοχείων με αγαθά δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Το θέμα είναι με τους ντόπιους κατοίκους που φαίνεται να έχουν μια μεγάλη ανησυχία και να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων από τα σουπερ μαρκετ. Γενικά στα νησιά υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για τις προμήθειες όπως είναι φυσικό“.

Στην περιοχή της Πελοποννήσου φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία και περισσοτερες ακυρώσεις ίσως λόγω της ελληνικής αγοράς. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης δήλωσε στο TravelDailyNews ότι υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις και οι ξενοδόχοι είναι πολύ ανήσυχοι.

Στη Χίο, το TravelDailyNews μίλησε με την προϊσταμένη του τμήματος τουρισμού του Δήμου Χίου κα Ρένα Δαμίγου, η οποία μας τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζει τον τουρισμό του νησιού ακόμα και αυτές τις δύσκολες στιγμές. Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ο Δήμος κάνει μεγάλη προβολή σε αυτή την αγορά με συμμετοχές σε εκθέσεις και πολλές φιλοξενίες δημοσιογράφων. Η προσπάθεια προσέλκυσης του Δήμου Χίου της τούρκικης τουριστικής αγοράς δείχνει πόσο σωστή κίνηση ήταν και πόσο βοηθά σε δύσκολες τουριστικές περιόδους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεια του Δήμου βασισμένα στις εισόδους από το Τελωνείο, το πρώτο 6μηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014 υπήρξε αύξηση 50% στις αφίξεις από την Τουρκία. “Αυτήν τη στιγμή οι Τούρκοι τουρίστες χαίρονται το νησί μου, και μάλιστα βρίσκουν τις τιμές των φαγητών και ποτών ιδιαίτερα ελκυστικές. Βέβαια η Χίος βρίσκεται, και φυσικά γίνεται σύγκριση, απέναντι από τα Αλάτσατα και το Τζεσμέ περιοχές ιδιαίτερα αναπτυγμένες στον τουρισμό και ιδίως στον τουρισμό πολυτελείας” δήλωσε η κα Δαμίγου. “Οι αφίξεις από την υπόλοιπη Ευρώπη, και ιδίως από την Αυστρία που έχουμε απευθείας πτήσεις, είναι λίγο καθισμένες αυτή τη στιγμή,” συμπλήρωσε η κα Δαμίγου.

Ο κ. Γιώργος Γραφάκος, πρόεδρος της Aqua Vista Hotels, δήλωσε στο TravelDailyNews ότι “την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν λίγες ακυρώσεις, όμως τώρα βρίσκουμε την ισορροπία μας στη Σαντορίνη, όπου υπάρχουν και νέες κρατήσεις”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024