Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΟ τουρισμός αντέχει δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας
Τουρισμός και οικονομία

Ο τουρισμός αντέχει δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι προμηθευτές δεχόντουσαν συναλλαγές με web banking και προμήθευαν τα ξενοδοχεία. Από σήμερα όμως με τη φοβία του 'κουρέματος' των καταθέσεων, οι προμηθευτές δηλώνουν ότι προτιμούν την πίστωση, ιδίως από φερέγγυα ξενοδοχεία, παρά την άμεση πληρωμή τους με web banking.

Στις τραγικές στιγμές που έχουν βρει τη χώρα μας, και με πλήρη αντίληψη της κατάστασης το TravelDailyNews έκανε αποκλειστικό ρεπορτάζ μιλώντας με τους επαγγελματίες της αγοράς για την αληθινή κατάσταση του τουρισμού.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν ακυρώσεις και συνεχίζεται το κλίμα των προηγούμενων ημερών με μικρή μείωση του ρυθμού των νέων κρατήσεων. Βέβαια, τουρίστες έχουν εκφράσει παράπονα για τις μεγάλες ουρές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών, και στα βενζινάδικα.

Η κα Κατερίνα Κυριακοπούλου, Director of sales and operations της Best Western Ελλάδας, με 20 ξενοδοχεία μέλη, αναφέρει ότι “ακυρώσεις δεν υπάρχουν, αλλά έχουμε μείωση νέων κρατήσεων. Οι πελάτες μπαίνουν με άνεση στα ξενοδοχεία, γνωρίζοντας ότι οι κάρτες τους λειτουργούν. Φυσικά, όμως ο εξερχόμενος τουρισμός έχει εκμηδενισθεί, και οι έλληνες ακυρώνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικο”.

Η εικόνα στην Κρήτη είναι αντίστοιχη. Το TravelDailyNews μίλησε με ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων, αλλά και μεγαλύτερων. Ως παράδειγμα ο κ. Κώστας Προμηθέας Φάλαγγας, ιδιοκτήτης του Bali Paradise στο Ρέθυμνο, ανέφερε ότι υπάρχουν μερικές ακυρώσεις. Ο κ. Μηνάς Λιαπάκης, συνιδιοκτήτης της eyewide που εξειδικεύεται στον ηλεκτρονικό τουρισμο με περίπου 100 ξενοδοχεία μέλη στην Κρήτη ανέφερε ότι μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα κρατήσεων των ξενοδοχειων δεν υπάρχουν σοβαρές ακυρώσεις.

Χαρακτηριστική, είναι η περίπτωση των ξενοδοχείων Diana Hotels στη Ζάκυνθο. Το TravelDailyNews μίλησε με την κα Κατερίνα Μάργαρη, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες της, αξιοποιώνατς και αναπτύσσοντας τις νέες τεχνολογίες και τα social media στο έπακρο. Όπως μας δήλωσε η κα Μάργαρη περίπου το 35% των πελατών τους είναι επαναλαμβανόμενοι, οι οποίοι αγαπούν τη χώρα μας και έρχονται συχνά για διακοπές. Η στρατηγική λοιπόν αυτή στις κρίσεις φαίνεται να είναι σωτήρια, αφού οι πελατες συνεχίζουν κανονικά να έρχονται.

Θυμίζουμε τη δήλωση του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, προέδρου του ΣΕΤΕ, ότι έχουμε περίπου 50.000 ακυρώσεις την ημέρα. Το νούμερο μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά στο σύνολο των 20 εκατ. τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τραγικό. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι έρχονται και κάποιοι τουρίστες από την Τυνησία, όμως είναι πολύ λυπηρό ότι η χώρα μας έχει καταφέρει να προσελκύσει πολύ μικρό αριθμό από τις ακυρώσεις της Τυνησίας και κυρίως μόνο από τη γαλλική αγορά.

Σχετικά με το θέμα των προμηθειών των ξενοδοχείων πρέπει να αναφέρουμε ότι όπως είναι φυσικό τα ξενοδοχεία στις αποθήκες τους έχουν προμήθειες για λίγες μέρες και πρέπει να αγοράζουν νέα και φρέσκα προϊόντα. Και εδώ λοιπόν, όσοι ξενοδόχοι είχαν αξιοποιήσει τους τοπικούς παραγωγούς βγαίνουν κερδισμένοι. Βλέπουμε λοιπό ότι οι κύριες στρατηγικές του τουρισμού, που επιτάσσουν ηλεκτρονικό τουρισμο και αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων έχουν πολλαπλά οφέλη.

Να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα οι περισσότεροι προμηθευτές δεχόντουσαν συναλλαγές με web banking και προμήθευαν τα ξενοδοχεία. Από σήμερα όμως με την φοβία του κουρέματος των καταθέσεων, οι προμηθευτές δηλώνουν οτι προτιμούν την πίστωση, ιδίως από φερέγγυα ξενοδοχεία, παρά την άμεση πληρωμή τους με web banking.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι φήμες για παρακρατήσεις εμβασμάτων υπέρ του ΔΝΤ από τις ΗΠΑ, δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Πιο πιθανό βρίσκουμε ότι οι Ελληνες, φοβούμενοι το κούρεμα, προτιμούν την πίστωση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024