Τελευταία νέα
ΑρχικήΚινητοποίηση και διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα
Πολιτική

Κινητοποίηση και διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι ΟΧΙ: 61,31% – ΝΑΙ: 38,69%. Αναμένεται σήμερα η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον τρόπο λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η ΕΚΤ.

Αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Donald Tusk είχε ήδη σειρά διαβουλεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον κατάλληλο τρόπο.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, σειρά διαβουλεύσεων με τους 18 υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης είχε το βράδυ της Κυριακής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, JeanClaude Juncker. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα“, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Juncker θα έχει σήμερα Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Donald Tusk τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi. Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο πρόεδρος Juncker προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο αύριο, Τρίτη.

Ακόμη, διμερή συνάντηση θα έχουν απόψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που στόχο έχει να συμβάλει σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Τέλος, σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα αύριο, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.

Ανοιχτές σήμερα οι τράπεζες που λειτούργησαν την Παρασκευή
Ανοιχτά και με τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες, θα είναι σήμερα τα περίπου 1.000 καταστήματα των τραπεζών που λειτούργησαν την περασμένη Τετάρτη έως την Παρασκευή. Παράλληλα, όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν εισπράξει τα 120 ευρώ της σύνταξης τις προηγούμενες ημέρες, θα μπορούν να τα εισπράξουν σήμερα από τα γκισέ στα συγκεκριμένα καταστήματα. Επίσης, αναμένεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το τι θα γίνει με το περιεχόμενο των θυρίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ, στη συγκεκριμένη ΠΝΠ θα ορίζεται και ο τρόπος λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η ΕΚΤ.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024