Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΣτο 13%, από 6,5%, ο φορολογικός συντελεστής για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα
Τουρισμός και οικονομία

Στο 13%, από 6,5%, ο φορολογικός συντελεστής για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα

Αύξηση σε όλα τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, ακτοπλοϊκών, αεροπορικών μεταφορών και τα κόμιστρα των ταξί, καθώς ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 23%. Αύξηση από το 10% στο 13% και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

Κατατέθηκε στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα: Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.

Στις 10 το πρωί της Τετάρτης, ξεκινά η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για τα νομοσχέδια που εισάγονται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες.

Το φορολογικό πακέτο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο καλούνται να ψηφίσουν (ή όχι) οι Έλληνες βουλευτές το πρωί της Πέμπτης ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ στα νησιά. Η κατάργηση θα τεθεί σε ισχύ από 1 Οκτωβρίου 2015 στα “αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα”, και από 1η Ιουνίου 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο, θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση σε όλα τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, ακτοπλοϊκών, αεροπορικών μεταφορών και τα κόμιστρα των ταξί, καθώς ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 23%.

Η διαμονή σε ξενοδοχεία κάμπινγκ κ.λπ. μεταπηδά από το συντελεστή 6,5% στο συντελεστή 13%.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο, θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.
 
Σε ό,τι αφορά στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
  • Αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
  • Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024