Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΠοιες υπηρεσίες αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ
Τουρισμός και οικονομία

Ποιες υπηρεσίες αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ

Ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί και αυξήσεις έως και 10% αναμένεται να επιβληθούν στα εισιτήρια του σιδηροδρόμου, τα ΚΤΕΛ και στα αεροπορικά εισιτήρια του εσωτερικού δικτύου. Στο 13% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, κας Κατερίνας Σαββαΐδου και με το νέο καθεστώς με τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου:

  • Για τις μετακινήσεις με ταξί, η ελάχιστη διαδρομή αυξάνεται από τα 3,20 στα 3,44 ευρώ. Η μονή ταρίφα διαμορφώνεται στα 0,74 ευρώ, και η διπλή ταρίφα στο 1,29 ευρώ.
  • Αυξήσεις που θα φτάσουν έως και το 10% αναμένεται να επιβληθούν στα εισιτήρια του σιδηροδρόμου, τα ΚΤΕΛ και στα αεροπορικά εισιτήρια του εσωτερικού δικτύου.
  • Υπηρεσίες που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή είναι τα εισιτήρια εκδηλώσεων και η εστίαση.
  • Ο ΦΠΑ ανέβαίνει στο 13% τα για ξενοδοχεία (το μέτρο θα εφαρμοσθεί από τον Οκτώβριο του 2015).
  • Καταργούνται σταδιακά οι ισχύοντες σήμερα για τα νησιά μειωμένοι (κατά 30%) συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, καταργούνται από 1/10/2015 στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από 1/6/2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.

Όσον αφορά στις αυξήσεις στα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρίστος Σπίρτζης, δήλωσε στην ΕΡΤ1 ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα. “Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκδίδονται εισιτήρια, που αναγράφουν συγκεκριμένη τιμή, επομένως μπορεί να λέμε ότι αυτά από Δευτέρα θα ξεκινήσουν, αλλά αυτά δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Αν αποφασιστεί άμεσα να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στις αστικές συγκοινωνίες, θέλουμε αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες” είπε ο κ. Σπίρτζης και υπογράμμισε πως μελετάται καινούργια τιμολογιακή πολιτική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το φθινόπωρο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024