Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΠρωτοποριακή μελέτη υπολογίζει τον αντίκτυπο των τουριστικών δραστηριοτήτων της TUI
TOs

Πρωτοποριακή μελέτη υπολογίζει τον αντίκτυπο των τουριστικών δραστηριοτήτων της TUI

Η μελέτη δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού αντίκτυπου του τουρισμού έρχεται 'έμμεσα' από τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας και της τουριστικής δαπάνης.

Ο Όμιλος TUI συνεργάστηκε με την PwC και το Travel Foundation για να καταμετρηθεί ο αντίκτυπος των 60.000 πελατών της TUI που επισκέφθηκαν 8 ξενοδοχεία στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του 2013. Η νέα έρευνα δείχνει τη σημασία της κατανόησης της “μεγάλης εικόνας” των επιπτώσεων του τουρισμού σε έναν προορισμό.

Η φιλόδοξη πιλοτική μελέτη, που βασίστηκε σε πελάτες που επισκέφτηκαν την Κύπρο, καταμετρά και αξιολογεί ένα ευρύ φάσμα οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και φορολογικών επιπτώσεων. Προβάλλει τις ανεπάρκειες της επιτυχούς μέτρησης χρησιμοποιώντας μόνο δείκτες μεσολάβησης, όπως ο αριθμός των επισκεπτών – η οποία δεν παρέχει σαφή ένδειξη για τις επιπτώσεις αυτών των επισκεπτών.

Η έρευνα δείχνει επίσης τη σημασία της υπέρβασης των βασικών οικονομικών δεικτών. Για παράδειγμα, τα φορολογικά έσοδα από τον τουρισμό δεν συζητούνται συχνά ως ένα όφελος για τους προορισμούς, αλλά βρέθηκαν να είναι ένα πολύ σημαντικό όφελος για την Κύπρο, που ισοδυναμεί με 25 ευρώ ανά πελάτη ανά βραδιά. Τα τέλη αεροδρομίου αντιπροσώπευαν μόλις το 10% του συνόλου αυτού, το οποίο περιλαμβάνει άλλους φόρους, όπως εταιρικό φόρο, ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού αντίκτυπου του τουρισμού έρχεται “έμμεσα” από τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας και της τουριστικής δαπάνης. Για παράδειγμα, οι αλυσίδες εφοδιασμού και άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από τους πελάτες βρέθηκαν να παράγουν σχεδόν 14 φορές περισσότερα απόβλητα από ό,τι τα ξενοδοχεία, (1,8 κιλά σκουπίδια ανά πελάτη ανά νύχτα από τα ξενοδοχεία σε σύγκριση με 25 κιλά από την αλυσίδα εφοδιασμού).

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν σαφώς ότι, σε αυτήν τη μελέτη, οι δραστηριότητες της TUI δημιουργούν συντριπτικά θετικά οφέλη. Αλλά το project δείχνει επίσης ότι, αν και η περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από έναν τουρίστα μπορεί να είναι μικρή, αυτή πολλαπλασιάζεται με τα εκατομμύρια των τουριστών κατά τη διάρκεια των ετών, και έτσι πρέπει να γίνεται προσεκτική μεταχείρισή της, αν ένας προορισμός επιθυμεί να παραμείνει ελκυστικός για τα επόμενα χρόνια.

“Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα της PwC και του Travel Foundation, η οποία αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο οι διακοπές μας φέρνουν θετικά οφέλη σε έναν προορισμό. Μας δίνει νέες ιδέες για το πως να βελτιώσουμε περαιτέρω τις θετικές επιπτώσεις του τουρισμού και να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του. Οι δραστηριότητές μας και η ικανοποίηση των πελατών μας εξαρτάται από τις ευημερούσες κοινότητες και τη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση, έτσι ώστε αναλαμβάνουμε δράση, μοιραζόμαστε τις γνώσεις που παρείχε αυτή η μελέτη με την ευρύτερη βιομηχανία και με τις κυβερνήσεις των προορισμών -έτσι συλλογικά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά”, δήλωσε η Jane Ashton, διευθύντρια αειφορίας του Ομίλου TUI.

Κύρια ευρήματα

  • Τα θετικά οικονομικά και φορολογικά οφέλη έχουν μακράν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο – ανέρχονται σε 84 ευρώ/επισκέπτη ανά διανυκτέρευση – ξεπερνώντας κατά πολύ τα αρνητικά περιβαλλοντικά (-4 ευρώ) και κοινωνικά (-0,2 ευρώ) κόστη. Ωστόσο, αυτό είναι στιγμιότυπο ενός έτους (του 2013) και δεν λαμβάνει υπόψη της την κατασκευή των ξενοδοχείων. Επιπλέον, πολλές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα συσσωρευτούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Τα αέρια του θερμοκηπίου (GHG) είναι το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος – αν και αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,01% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Κύπρο. Η επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου υπερδιπλασιάζεται, εάν συμπεριληφθούν οι πτήσεις από και προς την Κύπρο.
  • Το πιο σημαντικό κοινωνικό όφελος που απορρέει από όλους τους τομείς των κοινωνικών επιπτώσεων είναι ότι συνδέονται με την εργασιακή εμπειρία, με ανώτατη εκτίμηση 6,2 ευρώ ανά διανυκτέρευση επισκέπτη. Αυτό επισημαίνει το σημαντικό ρόλο του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, που είναι σημαντικό στο πλαίσιο της κυπριακής οικονομίας, όπου η ανεργία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
  • Οι θέσεις εργασίας, όπου μια τοποθέτηση είναι μια κατάσταση του βαθμού ενός ατόμου, απέδωσαν το μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο ανά άτομο (8.800 ευρώ ανά φοιτητική θέση εγασίας). Ωστόσο, ο σχετικά μικρός συνολικά αντίκτυπός της επηρεάζεται κυρίως από το μικρό αριθμό των εργαζόμενων Κυπρίων φοιτητών, που επί του παρόντος επωφελούνται σε κάθε ξενοδοχείο.

 

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024