Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠερισσότεροι οι τουρίστες αλλά λιγότερα τα έσοδα στην Κύπρο
Κύπρος

Περισσότεροι οι τουρίστες αλλά λιγότερα τα έσοδα στην Κύπρο

Πρώτος προορισμός στη λίστα προτιμήσεων για τους Κύπριους είναι η Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά, και μετά ακολουθούν η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα μακρινά ταξίδια δεν βρίσκονται υψηλά στις επιλογές λόγω κυρίως κόστους.

Ιδιαίτερα καλός μήνας για τον τουρισμό της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι ο φετινός Αύγουστος, αφού και οι αφίξεις τουριστών παρουσιάζουν αυξανόμενη ροή και τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα. Όλοι οι φορείς του τουρισμού δηλώνουν ότι η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι πολύ καλή σε σχέση με τον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφθούν την Κύπρο. Αμφιβολίες εκφράζουν μόνο για τα έσοδα από τον τουρισμό, δεδομένης της μείωσης της κατά κεφαλήν δαπάνης, κυρίως από πλευράς των τουριστών από τη Ρωσία, των οποίων είναι μειωμένος και ο αριθμός.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του γενικού διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) κ. Ζαχαρία Ιωαννίδη και όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα “Σημερνινή”, οι κατά κεφαλήν δαπάνες των Ρώσων τουριστών παρουσιάζονται φέτος μειωμένες κατά 150 ευρώ, ενώ και ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 130.000. Η κατάσταση αναμένεται να ισοζυγισθεί, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών από τις αφίξεις τουριστών από άλλες χώρες, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) και της Βρετανίας. “Το μεγάλο ερωτηματικό που θα απαντηθεί με το τέλος της χρονιάς”, είπε ο κ. Ιωαννίδης “είναι αν θα ισοζυγισθούν και τα έσοδα”.

Όπως δήλωσε στη “Σημερινή” ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, τα ξενοδοχεία σε όλη την ελεύθερη Κύπρο παρουσιάζουν και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πολύ υψηλές πληρότητες. “Θα έχουμε κάποια κάμψη προς το τέλος Αυγούστου, ανέφερε, από τις αρχές όμως του Σεπτεμβρίου οι πληρότητες θα ανεβούν και πάλι, λόγω κυρίως των πολύ καλών τιμών που προσφέρουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι συμπεριφέρονται με εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο. Προτιμούν να διατηρούν σε πλήρη λειτουργία τα ξενοδοχεία τους με μεγαλύτερο κόστος, παρά να τα αφήνουν σε υπολειτουργία με συνέπειες και στους εργαζόμενους”.

Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε ότι η Κύπρος φέτος πήρε μερίδιο του τουριστικού ρεύματος προς την Τυνησία, το οποίο ανεκόπη λόγω των τραγικών γεγονότων στη χώρα αυτή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αφίξεις τουριστών στο νησί μας. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ικανοποιητική η αύξηση στη ροή τουριστών από την Ελβετία και γενικά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ιδιαίτερα όμως αναμένεται να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο.

Οι Κύπριοι προτιμούν την Ελλάδα
Δηλώσεις για την τουριστική κίνηση έκανε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) κ. Ντίνος Κάκκουρας, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό τον μήνα παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενη ροή αφίξεων από τουρίστες, αλλά και αναχωρήσεων από Κύπριους στα κυπριακά αεροδρόμια.

Ο κ. Κάκκουρας ανέφερε ότι όλες οι πτήσεις τον Αύγουστο είναι πλήρεις, τόσο οι ναυλωμένες όσο και οι δρομολογημένες, κυρίως με Κύπριους ταξιδιώτες, ενώ είναι και πολύ καλός μήνας όσον αφορά τις αφίξεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η ροή που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα συνεχιστεί.

Ειδικότερα για τους Κύπριους ταξιδιώτες, ο πρόεδρος του ACTA είπε ότι εκτός από ένα δεκαήμερο του Ιουλίου που οι κρατήσεις είχαν επηρεαστεί λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι μήνες είχαν κλείσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Πρώτος προορισμός στη λίστα προτιμήσεων για τους Κύπριους είναι η Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά, και μετά ακολουθούν η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα μακρινά ταξίδια δεν βρίσκονται υψηλά στις επιλογές λόγω κυρίως κόστους.

Αύξηση από Βρετανία
Για τον εισερχόμενο τουρισμό, ο κ. Κάκκουρας ανέφερε: “H πρώτη μας αγορά, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση φέτος, είναι η Αγγλία. Ακολουθεί η Ρωσία, η οποία παρουσιάζει πτώση. Όμως, Γερμανία, Σκανδιναβία και Ισραήλ έχουν αυξήσεις, οι οποίες στο τέλος του χρόνου μπορεί να καλύψουν τη διαφορά από την απώλεια που είχαμε από τη ρωσική αγορά και να μας φέρουν και ένα θετικό πρόσημο, το οποίο στην αρχή του χρόνου δεν το υπολογίζαμε”.

Για τον Σεπτέμβριο ο κ. Κάκκουρας είπε ότι θεωρείται ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου μαζί με τον Ιούλιο και Αύγουστο. Ενθαρρυντικό είναι ότι για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις είναι πολύ ικανοποιητικές και περισσότερες από πέρυσι. “Ελπίζουμε φέτος, λόγω προβλημάτων που υπάρχουν σε ανταγωνιστικές χώρες, να συνεχιστεί η ροή κρατήσεων και για τους επόμενους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ώστε να επεκταθεί η τουριστική σεζόν”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει θετικό πρόσημο για τον τουρισμό, κάτι που ανατρέπει τις αρχικές προβλέψεις. Είπε πως η κίνηση των Ρώσων τουριστών προς Κύπρο είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο είχε αρχικά προβλεφθεί. Αρχικά οι εκτιμήσεις αναφέρονταν σε μείωση γύρω στο 25%, ενώ αυτή τη στιγμή η μείωση είναι κάτω από το 20%.

Όσον αφορά στην τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας και της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, αυτή παρουσιάζεται ελαφρώς βελτιωμένη, αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μικρή αύξηση στις κρατήσεις τουριστών. Παρατηρείται όμως ταυτόχρονα σημαντική μείωση των εσόδων σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Στοιχεία έδωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Αγίας Νάπας και πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου κ. Γιάννης Καρούσος, ο οποίος είπε ότι αν και οι εκτιμήσεις ήταν πως η φετινή χρονιά θα ήταν η καλύτερη τουριστική μέχρι σήμερα, ωστόσο, λόγω των εξελίξεων στη Ρωσία, ξεκίνησε δύσκολα.

“Μέχρι τον Απρίλιο”, σημείωσε, “αρκετές από τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Νάπα δεν είχαν καν συμβόλαια με τουριστικούς πράκτορες. Ωστόσο, στη συνέχεια, με τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και φυσικά της Κυβέρνησης, καταφέραμε να δώσουμε κίνητρα, προκειμένου να γίνουν κρατήσεις από Ρώσους τουριστικούς πράκτορες. Επίσης, μεγάλα ξενοδοχεία έκλεισαν συμβόλαια με τουριστικούς πράκτορες άλλων ευρωπαϊκών αγορών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μικρή αύξηση στις αφίξεις τουριστών”.

Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε ότι ππαρατηρείται σημαντική μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό, λόγω της ισοτιμίας του ρουβλιού με το ευρώ αφού, λόγω των εξελίξεων στη Ρωσία, οι τουρίστες από τη χώρα αυτή έχουν χάσει το 30% περίπου της αγοραστικής τους δύναμης. Ο κ. Καρούσος εξήγησε ότι σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος διαδραμάτισαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού με τα τελευταία επεισόδια σε διάφορες χώρες, όπως την Τυνησία και την Τουρκία, η Κύπρος αποτέλεσε ασφαλή προορισμό. “Δε θεωρούμε ωστόσο θετική εξέλιξη να παίρνουμε τουρισμό από άλλες χώρες λόγω τρομοκρατικών και άλλων επεισοδίων. Εκείνο που επιθυμούμε είναι να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, ούτως ώστε οι τουρίστες από διάφορες χώρες του κόσμου, και όχι μόνο ευρωπαϊκές, να έρχονται στην Κύπρο για τα καλά που προσφέρει και όχι να επιλέγεται ως εναλλακτική λύση λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων”, κατέληξε.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024