Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΜήνυμα της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας

Μήνυμα της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Μήνυμα αγανάκτησης από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας εξαιτίας της πληθώρας προβλημάτων που «βαραίνουν» τους επιχειρηματίες του τουρισμού στην περιοχή.

Το μήνυμα της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει ως εξής:
 
Την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015, η παγκόσμια τουριστική κοινότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Φέτος το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είναι «1 δισεκατομμύριο τουρίστες – 1 δισεκατομμύριο ευκαιρίες».
 
Ξεκινάμε λοιπόν με αυτή ακριβώς την απορία. Από αυτούς τους δισεκατομμύρια τουρίστες και τις δισεκατομμύρια ευκαιρίες, πόσοι μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή μας και τι φταίει που δεν έρχονται. Απο την πλευρά μας πιστεύουμε οτι κάνουμε πάρα πολλά για να πετύχουμε τη ζητούμενη αύξηση των επισκεπτών κλπ. Βρισκόμαστε όμως αντιμέτωποι με εκατοντάδες προβλήματα, παλεύουμε ενάντια στο αυτονόητο και έχουμε μπροστά μας την Λερναία Ύδρα του κατεστημένου.
 
Το μήνυμα λοιπόν που θέλει να στείλει η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας φέτος είναι ένα διαφορετικό μήνυμα. Είναι ένα μήνυμα αγανάκτησης από την πληθώρα προβλημάτων που «βαραίνουν» τους επιχειρηματίες του τουρισμού στην περιοχή μας. Βασικά ζητήματα όπως:
– Oι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ο διαφορετικός τρόπος προώθησης του βουνού με τη θάλασσα, οι ποικίλες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ο καταδυτικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο περιπατητικός τουρισμός και το ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο, είναι θέματα-τροχοπέδη στην τουριστική λειτουργία της περιοχής.
– Τα πνευματικά, συγγενικά και τηλεοπτικά δικαιώματα, αποτελούν μια οικονομικά ανεξέλεγκτη επιβάρυνση για τον ξενοδόχο καθώς τα υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού συστηματικά αποφεύγουν την επίλυση του ζητήματος.
– H εμπλοκή πολλών υπουργείων αναφορικά με τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσει και να θεωρείται η έγκριση των σχεδίων ενός ξενοδοχείου και ταυτόχρονη αδειοδότηση.
– Σχετικά με τη σήμανση, οι επισκέπτες της περιοχής δυσκολεύονται να φτάσουν στον προορισμό τους λόγω ακατάλληλης σήμανσης. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει μια ορθολογιστική σήμανση σε δύο γλώσσες έτσι ώστε οι επισκέπτες να φτάνουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους.
– Εφαρμογή φέρουσας ικανότητας. Η φέρουσα ικανότητα στον τουρισμό σχετίζεται με την εφαρμογή και επεξεργασία ειδικών δεικτών φέρουσας ικανότητας οι οποίοι αποτελούν συνδυασμό γεωγραφικών, τουριστικών και περιβαλλοντικών δεδομένων ποσοτικοποιημένων σε παραμέτρους.
– Αναφορικά με την εφαρμογή ταξιδιών εξοικείωσης (fam trips), ενώ η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας πρωτοστατεί από το 1992 στις φιλοξενίες δημοσιογράφων και tour operators καλύπτοντας πλήρη φιλοξενία, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας η οποία καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς, ξενάγησης κτλ., υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κάλυψη δαπανών των αεροπορικών εισιτηρίων των συμμετεχόντων καθώς και με την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα περισσότερα γραφεία του Ε.Ο.Τ. το θέμα.
– Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γιγάντωση του προβλήματος που δημιουργείται εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται τα ξενοδοχεία και γενικά όλα τα νόμιμα καταλύματα από την παράνομη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών, διαμερισμάτων και επαύλεων σε τουρίστες. Η προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του θέματος (ειδικό αυτοκόλλητο πίσω από τις πόρτες των δωματίων) «έπεσε στο κενό» με τον σχεδόν αστείο ισχυρισμό της «αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας»!!!
– Έχουμε μείνει εμβρόντητοι μπροστά στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι διεθνείς «οικονομολόγοι» την τεράστια αύξηση του κόστους της παροχής υπηρεσιών του τουρισμού λες και δεν ξέρουν ότι χτυπώντας το μοναδικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας που έχει Φ.Π.Α., χτυπώντας την μοναδική πηγή εσόδων του ελληνικού κράτους, το αποτέλεσμα θα είναι ο θάνατος των ξενοδοχείων στη χώρα μας. Με το Φ.Π.Α. στο 13% από τον Οκτώβριο, ο χειμώνας φαίνεται καταστροφικός. Και το καλοκαίρι εκτός ανταγωνισμού. Επίσης όσον αφορά στις επικείμενες κατασχέσεις (εις χείρας τρίτων) σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι κρατήσεις και οι πληρωμές των ξενοδόχων γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν.
– Θα πρέπει να βρεθεί μια ειδική φόρμουλα με την φορολόγηση των καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας. Τα ξενοδοχεία ενώ εμφανίζονται στο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. ως «συνεχούς λειτουργίας», δυστυχώς δεν έχουν την αναμενόμενη δουλειά όλο τον χρόνο.
– Ασφάλιση ΟΑΕΕ. Παρ’ όλες τις προσπάθειες και τα υπομνήματα βρισκόμαστε μπροστά στην οδυνηρή πραγματικότητα των συναδέλφων χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη αυτών και των οικογενειών τους.
– Σειρά προβλημάτων όπως η περιβαλλοντική αδειοδότηση, οδικοί κόμβοι, άδειες δραστηριοτήτων, συνεργασία με Δήμους (με εξαίρεση εκείνον του Δήμου Βόλου), ειδικό καθεστώς πρόσληψης μέσω Ι.Κ.Α., εισφορές εργοδότη στο Ι.Κ.Α., εισφορές εργοδότη στο Ι.Κ.Α., τράπεζες και ΕΣΠΑ
 
Τελευταίο αφήσαμε ένα θέμα μείζονος σημασίας και υψίστης προτεραιότητας. Αυτό του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε μια περιοχή, όπως αυτή της Θεσσαλίας αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, που δεν υπάρχουν tour operators με πτήσεις charters, να υπάρχει ειδική οικονομική στήριξη που θα είναι μια συντονισμένη προσπάθεια των περιφερειών, των φορέων και των tour operators που θέλουν να ανοίξουν την αγορά και να δημιουργήσουν πρόγραμμα. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μόνο μια συντονισμένη προσπάθεια όλων θα φέρει αποτέλεσμα. Η Ένωση Ξενοδόχων άμεσα θα συναντηθεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα επιδιώξει συνάντηση με τους βουλευτές και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση του προβλήματος, διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά στον «αιφνίδιο» θάνατο της περιοχής.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας επέλεξε φέτος να στείλει αυτό το διαφορετικό μήνυμα και να ευχηθεί αυτό να είναι το ξεκίνημα μιας άλλης εποχής για την περιοχή μας.

 

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024