Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑυξάνεται από αύριο, 1η Οκτωβρίου, ο ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου
Τουρισμός και οικονομία

Αυξάνεται από αύριο, 1η Οκτωβρίου, ο ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη την εφαρμογή ευεργετικών φορολογικών αλλαγών για τους κατοίκων των νησιών όπου θα εφαρμοστούν οι πρώτες αυξήσεις (δηλαδή σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).

Σε έξι από τα τουριστικά νησιά του Αιγαίου θα εφαρμοστεί, από 1η Οκτωβρίου, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Η αύξηση των συντελεστών στο 6%, 13% και 23% – που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα – θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σκιάθο.

“Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

“Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνουμε:

1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.
 
3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1/6/2016 και 1/1/2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως  ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατ.”.

Από το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας δόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “‘Χρονικό ενός προαναγγελθέντος φόνου’ για τη νησιωτική Ελλάδα είναι η εκκίνηση από την 1η Οκτωβρίου της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Τρίτου Μνημονίου. Πλέον τα νησιά μας θα είναι η μόνη νησιωτική περιοχή της Ευρώπης όπου δεν θα ισχύει μειωμένος ΦΠΑ. Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει το κόστος ζωής των λαϊκών στρωμάτων και θα έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες που ήδη πληρώνουν ακριβά την ύφεση και τα λουκέτα, την ώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει να πιάσει τους στόχους που επιβάλουν οι δανειστές μέσα από τη καταιγίδα φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας ανενόχλητο το μεγάλο κεφάλαιο να φοροδιαφεύγει και να διοχετεύει πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους και off-shore εταιρίες. Πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων γίνεται σαφές ότι ήταν κενές περιεχομένου οι προεκλογικές εξαγγελίες για ‘παράλληλο πρόγραμμα’ και ‘ισοδύναμα’, μια που το μόνο ‘προεκλογικό πρόγραμμα’ που θα εφαρμοστεί θα είναι το ίδιο το Μνημόνιο. Όσο για τις ανακοινώσεις για το θέμα που έβγαλαν η ΝΔ ,το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, θα θέλαμε να τους ρωτήσουμε: τώρα πλάκα μας κάνετε; Διότι όταν ψήφιζαν όλοι μαζί το συγκεκριμένο μέτρο, το να έρχονται εκ των υστέρων και να κάνουν κριτική, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί. Στο χέρι των μαζικών φορέων και του λαϊκού κινήματος, η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής”.

Το ΚΚΕ σχολίασε: “Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει τα λαϊκά στρώματα των νησιών, μετατρέπει τις διακοπές σε ‘απαγορευμένο είδος’ για τη λαϊκή οικογένεια και αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για τους αυτοαπασχολούμενους στα νησιά. Την ίδια στιγμή μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο, αφού με τις δυνατότητες νόμιμων φοροαπαλλαγών μέσα από αναπτυξιακά πακέτα, αφορολόγητα αποθεματικά και τριγωνικές πωλήσεις του τουριστικού εμπορεύματος, όχι απλά δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα συγκεντρώσουν ακόμα μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής αγοράς. Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση τα λαϊκά στρώματα για ν’αποτρέψουμε τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα, ν’ανακτήσουμε τις απώλειες των προηγούμενων ετών και ν’ανοίξουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο της ριζικής ανατροπής”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024