Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΗ Λεμεσός διακρίνεται στην Ευρώπη ως 'Προορισμός Αειφόρου Πολιτιστικού Τουρισμού'
Κύπρος

Η Λεμεσός διακρίνεται στην Ευρώπη ως 'Προορισμός Αειφόρου Πολιτιστικού Τουρισμού'

Με τίτλο 'Λεμεσός (Κύπρος): μετατρέποντας ένα χαρουπόμυλο και αποθήκη χαρουπιών σε σημείο αναφοράς στην παλιά πόλη', η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του συγκροτήματος Χαρουπόμυλου Λανίτη, διακρίθηκαν με την τιμητική δεύτερη θέση. Το πρώτο βραβείο έλαβε η Πολωνία ενώ το τρίτο η Λετονία.

Ο οργανισμός European Cultural Tourism Network (ECTN) έχει θεσμοθετήσει σε ετήσια βάση τα βραβεία “Προορισμός Αειφόρου Πολιτιστικού Τουρισμού”. Το θέμα για το 2015 αφορούσε τη ‘Βιομηχανική Κληρονομιά στον Τουρισμό’ και οι νικητές αναγνωρίστηκαν ως λαμπρά παραδείγματα, με στόχο να εμπνεύσουν και να ενθαρρύνουν άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς να αναπτυχθούν στον τομέα.

Η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού συμμετείχε στο διαγωνισμό με το έργο “Χαρουπόμυλος Λανίτη”. Με τίτλο “Λεμεσός (Κύπρος): μετατρέποντας ένα χαρουπόμυλο και αποθήκη χαρουπιών σε σημείο αναφοράς στην παλιά πόλη”, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του συγκροτήματος Χαρουπόμυλου Λανίτη, κατάφεραν να διακριθούν με την τιμητική δεύτερη θέση. Το πρώτο βραβείο έλαβε η Πολωνία ενώ το τρίτο η Λατβία.

Το συγκρότημα του Χαρουπόμυλου Λανίτη χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1800 και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1920 μετατράπηκε σε χαρουπόμυλο. Μέχρι το 1937, τα χαρούπια εξάγονταν ως τροφή ζώων στο Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία και Αίγυπτο, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως υποκατάστατο της σοκολάτας. Οι σπόροι παρουσίαζαν ιδιαίτερα ψηλή ζήτηση. Η ουσία χρησιμοποιείτο αργότερα για την παραγωγή φωτογραφικού φιλμ καθώς και στην φαρμακευτική βιομηχανία.  

Το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη του χώρου ήταν η δημιουργία της Carob Mill Restaurants ltd. Το έργο περιλαμβάνει εστιατόρια, αίθουσες εκδηλώσεων, μουσείο χαρουπιού καθώς και πολιτιστικό κέντρο όπου φιλοξενούνται διεθνείς εκθέσεις, μεγάλες εταιρικές κοινωνικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στο ολοζώντανο κέντρο της παλιάς πόλης της Λεμεσού, με το έργο να βρίσκεται δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο, όπου και έγινε ο μοναδικός βρετανικός βασιλικός γάμος εκτός Βρετανίας, του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγκάρια. Σήμερα, η περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου είναι από τις δημοφιλέστερες σε όλη την Κύπρο, τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024