Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsABTA: Οι βρετανικές κρατήσεις στην Ελλάδα παραμένουν 'υγιείς', παρά την κρίση και το μεταναστευτικό
Τουριστικοί πράκτορες

ABTA: Οι βρετανικές κρατήσεις στην Ελλάδα παραμένουν 'υγιείς', παρά την κρίση και το μεταναστευτικό

Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα της δυσμενούς οικονομικής κατάστασή της κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των διακοπών, αλλά και τη μεταναστευτική κρίση, οι κρατήσεις στην Ελλάδα παραμένουν 'υγιείς' και τα ποσοσοστά για το καλοκαίρι 2015 είναι αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Ολοκληρώνεται σήμερα στο Costa Navarino το ετήσιο συνέδριο του ABTA (Association of British Travel Agents), η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη-τουριστικά γραφεία και Tour Operators στη Βρετανία. Στο συνέδριο συμμετέχουν πλέον των 600 μελών της ABTA καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών διαδικτύου (Google, Yahoo, Tripadvisor), όπως και τουριστικοί συντάκτες από τα σημαντικότερα βρετανικά έντυπα (Telegraph, Times κ.ά.).

Χθες, Τρίτη 13 και σήμερα Τετάρτη 14 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται συνεδρίες και επιχειρηματικά φόρουμ. Επιπλέον, σε ξεχωριστή συνεδρία με θέμα “Νέα αναπτυξιακά Resort: η ιστορία του Καπετάνιου”, παρουσιάζεται σήμερα το πρωί το όραμα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, πως σχεδιάσθηκε και πως υλοποιήθηκε με κατεύθυνση στο πώς ο τουρισμός μπορεί να περιλαμβάνει την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον από την αρχή. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διοργανώθηκε και ταξίδι εξοικείωσης για Βρετανούς δημοσιογράφους αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό του ΑΒΤΑ, με στόχο να γνωρίσουν τον προορισμό και να τον συμπεριλάβουν στα πακέτα που προωθούν στους δυνητικούς επισκέπτες.


Από αριστερά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης με τον πρόεδρο του ΑΒΤΑ κ. Noel Josephidis και την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Συνέδριο ΑΒΤΑ: “Ελκυστικός προορισμός η Πελοπόννησος”
“Τολμάμε και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Πελοποννήσου παρά τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης υποδεχόμενος τους, πάνω από 500, Βρετανούς τουριστικούς πράκτορες στο συνέδριο της ABTA. “Αποτελεί βαθιά πολιτική μας πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει μεγάλα βήματα προς τα μπρος με αξιοπιστία, συνέπεια και εξωστρέφεια και δείχνει την Ελλάδα της δημιουργίας, της προσπάθειας, της ενότητας και του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού” συνέχισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τονίζοντας παράλληλα ότι “η εξωστρέφειά μας αποδίδει πλέον αποτελέσματα και η Πελοπόννησος καθίσταται πλέον ένας σύγχρονος ελκυστικός προορισμός”. Το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα και κυρίως τις ομορφιές της Πελοποννήσου, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου απευθυνόμενος στους Βρετανούς επαγγελματίες του τουρισμού κατά την τελετή υποδοχής στη μαρίνα της Πύλου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του γιατί οι συμμετοχές των tour operator από το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν τον αντίστοιχο αριθμό της προηγούμενης πενταετίας.

Η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, τόσο κατά την υποδοχή των συνέδρων, όσο και κατά την έναρξη του συνεδρίου την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 τόνισε ότι “είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το συνέδριο του ΑΒΤΑ διοργανώνεται στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα” και υπογράμμισε τη σημασία της βρετανικής αγοράς τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και για την Πελοπόννησο, όπου οι Βρετανοί είναι οι πρώτοι σε αφίξεις.

Ο πρόεδρος του ΑΒΤΑ κ. Noel Josephidis χαρακτήρισε εξαιρετική τη διοργάνωση και μετέφερε τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων, τόσο για τη διοργάνωση, όσο και πρωτίστως για τις ομορφιές και την ελκυστικότητα του προορισμού της Πελοποννήσου.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου στο χαιρετισμό της σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα τολμά και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για το σήμερα και το αύριο του τόπου και, αφού αναφέρθηκε στη δύσκολη διεκδίκηση της διοργάνωσης, ευχαρίστησε για τη συνεργασία το Costa Navarino, την Aegean, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και όλους όσους συνεργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση.

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα κ. John Kittmer στο χαιρετισμό του στο συνέδριο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σχέδιο για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα γνώριμο και προσφιλή τόπο, αλλά και στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό της απόθεμα, κάνοντας ιδαίτερη αναφορά στη ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Η έρευνα Holiday Habits Report ABTA Consumer Survey 2015
Σύμφωνα με την έρευνα Holiday Habits Report ABTA Consumer Survey 2015, που παρουσιάστηκε φέτος στο συνέδριο, ο Σύνδεσμος διαπιστώνει ένα ολοένα και διευρυμένο χάσμα μεταξύ αυτών που μπορούν κάνουν διακοπών και αυτών που δεν μπορούν, αλλά και σαφή αύξηση της ζήτησης για διακοπές στο εξωτερικό, καθώς εκείνοι που είναι σε θέση να ταξιδέψουν για διακοπές φεύγουν πιο συχνά.

Η έρευνα 2.000 ενηλίκων στη Βρετανία, που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Arkenford για τον ABTA ανακάλυψε ετήσια αύξηση του συνολικού όγκου των διακοπών σε εξωτερικό και εσωτερικό, που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά μείωση του όγκου των παραθεριστών.

Η έρευνα έδειξε μια μικρή άνοδο στο μέσο όρο διακοπών κατ’άτομο το χρόνο, από το 3 σε 3,2%. Ωστόσο, το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν διακοπές μειώθηκε από 80% σε 77% το 2015. Η μείωση του ποσοστού που κάνει διακοπές αντικατοπτρίζει μια σαφή τάση από το 2011, όταν το 90% δήλωσε ότι πραγματοποίησε κάποιου είδους διακοπές.

Η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στα άτομα με χαμηλό εισόδημα, με τέσσερις στους πέντε (81%), της κοινωνικής ομάδας Ε να κάνει διακοπές το 2011, αλλά λιγότεροι από τους μισούς (49%) να φεύγουν για διακοπές το 2015. Όσοι ανήκουν στην κοινωνική ομάδα A έκαναν κατά μέσο όρο 8 αποδράσεις κατ’άτομο πέρυσι.

Η μελέτη δείχνει ότι ο μέσος αριθμός των διακοπών στο εξωτερικό ανά άτομο αυξήθηκε από 1,2 το προηγούμενο έτος σε 1,5, με την αύξηση του αριθμού των ημερών διακοπών στο εξωτερικό σε πάνω από επτά διανυκτερεύσεις. Ο ABTA απέδωσε την άνοδο στη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών, την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την υψηλότερη τιμή της λίρας έναντι του ευρώ.

Η αύξηση των διακοπών στο εξωτερικό μπορεί να αποβεί σε βάρος της εγχώριας βρετανικής αγοράς, με τον μέσο αριθμό των βρετανικών διακοπών ανά άτομο να μειώνεται το παρελθόν έτος. Ωστόσο, η ABTA σημείωσε: “Οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι πριν την οικονομική κρίση το 2007-08”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ABTA Mark Tanzer δήλωσε: “Η τουριστική βιομηχανία έχει δει μια σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι σαφώς εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπό της κρίσης αυτής”.

Σχεδόν ένας στους πέντε (18%) λένε ότι θα ταξιδέψουν σε μια χώρα που δεν έχουν επισκεφθεί ξανά, έναντι με 9% που είπαν το ίδιο πέρυσι. Επιπλέον, σχεδόν το 1/4 (23%) ανέφεραν ότι θα δοκιμάζουν ένα νέο θέρετρο ή μια νέα πόλη (ακόμη και αν έχουν επισκεφθεί τη χώρα στην οποία βρίσκεται στο παρελθόν) συγκριτικά με 10% που είπε το ίδιο την προηγούμενη χροπιά.

Σχεδόν το 1/4 (23%) του πληθυσμού προσδοκά να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους το 2016, ελαφρά πάνω από το 20% που δήλωσε το ίδιο πέρυσι. Στοιχεία του κλάδου επισημαίνουν επίσης ότι πολλοί καταναλωτές αισθάνονται αισιόδοξοι για τις διακοπές τους το 2016 και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ο αριθμός κρατήσεων για διακοπές στο εξωτερικό μέχρι σήμερα έχει ετήσια άνοδο 12%, ενώ οι κρατήσεις για τις χειμερινές διακοπές του 2015 άνοδο έως 5%.

Τα μέλη του ABTA ανέφεραν θετικά αποτελέσματα για τις αγορές της Ισπανίας, την Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας τόσο για το καλοκαίρι του 2015 όσο και για τις επόμενες κρατήσεις για το 2016. Η Ισπανία και τα νησιά της είχαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις το καλοκαίρι του 2015, οι οποίες ενισχύθηκαν από επιπλέον χωρητικότητα που διατέθηκε από τους Tour Operators. όσον αφορά πιο μακρινούς προορισμούς, τα μέλη της ABTA αέαφεραν ότι οι κρατήσεις για την Κούβα, το Πράσινο Ακρωτήριο, την Κένυα και την Ταϊλάνδη ήταν πολύ καλές για το 2015 και εμφανίζονται το ίδιο καλές και για το 2016. Η ζήτηση για την Τζαμάικα, τα Μπαρμπέιντος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι επίσης ισχυρή για αυτόν το χειμώνα αλλά και για τον επόμενο χρόνο.

Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα της δυσμενούς οικονομικής κατάστασή της κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των διακοπών, αλλά και τη μεταναστευτική κρίση, οι κρατήσεις στην Ελλάδα παραμένουν “υγιείς” και τα ποσοσοστά για το καλοκαίρι 2015 είναι αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος, που ήταν οι κυριότεροι προορισμοί, είχαν μια πτώση το 2015. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην αντίδραση του κοινού για την τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία στα τέλη του Ιουνίου. Επιπλέον, οι κρατήσεις σε μεσογειακές χώρες εκτός Ευρωζώνης συχνά έχουν πρόβλημα, όταν η λίρα ισχυροποιείται έναντι του ευρώ, με πολλούς πελάτες να επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ευρωζώνη.

Holiday Habits Report

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024