Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟλοκληρώθηκε με επιτυχία (και επτά νικήτριες ομάδες) ο πρώτος SETE Tourism Crowdhackathon
ΣΕΤΕ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία (και επτά νικήτριες ομάδες) ο πρώτος SETE Tourism Crowdhackathon

Ανακοινώθηκαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, οι νικητές του SETE Tourism Crowdhackathon, του πρώτου μαραθωνίου ανάπτυξης εφαρμογών με θέμα τον τουρισμό, ο οποίος διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο πλαίσιο της αποστολής του για συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουρισμού στην ελληνική οικονομία διοργάνωσε τον πρώτο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών για τον Τουρισμό. Η εκδήλωση με θέμα “SETE Tourism Crowdhackathon | Innovating with Opendata” διεξήχθη στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.

Στο SETE Tourism crowdhackathon συμμετείχαν προγραμματιστές, αναλυτές, designers, ειδικοί στην επικοινωνία και το marketing, μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες, και γενικότερα οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετέχει και να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη εφαρμογών που συντελούν στην ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού, βελτιώνουν και αναδεικνύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την ποιότητα ζωής και συμβάλουν ενεργά στην εθνική Οικονομία. Στο SETE Tourism crowdhackathon συμμετείχαν επίσης ενεργά φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας ανοιχτά δεδομένα σε τομείς σχετικούς με τον τουρισμό.

Οι 20 και πλέον ομάδες που διαγωνίστηκαν είχαν στη διάθεση τους λιγότερες από 48 ώρες, προκειμένου να αξιοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις εφαρμογές τους, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των “mentors” τους, ως το απόγευμα της Κυριακής – όπου και παρουσίασαν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους.

Οι ομάδες/εφαρμογές που ξεχώρισαν ήταν επτά :
Tην πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα του SmartXplorer, η οποία υλοποίησε ένα πληροφοριακό δίκτυο, βασισμένο στην εκτεταμένη χρήση Beacons, ένα είδος τεχνολογίας μικρο-εντοπισμού χαμηλού κόστους που χρησιμοποιεί διεπαφές Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης. Το δίκτυο αυτό μεταδίδει σήματα, τα οποία μπορούν να λάβουν και να ερμηνεύσουν οι «έξυπνες» συσκευές, παρέχοντας ειδοποιήσεις βάσει περιεχομένου, χαρτογραφώντας την περιοχή και κατευθύνοντας τον τουρίστα – ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Δεύτερη θέση: Hot City (η εφαρμογή αυτή μπορεί να “διαβάσει” έναν οποιονδήποτε χάρτη, υποδεικνύοντας στο χρήστη τα πλέον δραστήρια σημεία μίας πόλης/περιοχής σε πραγματικό χρόνο, καθοδηγώντας τον εκεί που διασκεδάζουν οι ντόπιοι).

Τρίτη θέση: RSK Project (αναζητώντας τις παραδόσεις και τα όμορφα τοπία της ελληνικής επαρχίας, η εφαρμογή αυτή μας προτρέπει να κάνουμε διακοπές στο χωρίο, παρέχοντας για κάθε προορισμό σχεδόν οποιαδήποτε πληροφορία κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο – δημιουργώντας σε πραγματικό χρόνο ένα “mini-site” για τον κάθε προορισμό).

Τέταρτη θέση: Hopwave (άγονες γραμμές, γραφικά νησιά, όμορφες και παρθένες παραλίες, μέσα από ένα δαιδαλώδες και δύσκολο στην παρακολούθηση του πρόγραμμα δρομολογίων. Η ομορφιά κρύβεται σε κάθε νησί της Ελλάδας – μεγάλο ή μικρό – και η εφαρμογή της Hopwave θα σας βοηθήσει να την ανακαλύψετε).

Πέμπτη θέση: Xaplostra (θέλετε να πάτε στην παραλία και ανησυχείτε μήπως δε θα βρείτε κάποια διαθέσιμη ξαπλώστρα, ώστε να απολαύσετε το μπάνιο σας, αλλά και την παραμονή σας στην παραλία; Νοικιάστε μία ή περισσότερες ξαπλώστρες μέσω της νέας αυτής εφαρμογής).

Έκτη θέση: The Greek Way (ένα organizer, το οποίο βοηθά να διοργανώσετε ένα ολοκληρωμένο ταξίδι και το σημαντικότερο: σας υπενθυμίζει τί χρειάζεται να πάρετε μαζί σας, προκειμένου να μη σας λείψει κατά τη διάρκεια των διακοπών – είτε είστε μόνος, είτε με την οικογένεια).

Έβδομη θέση: JourneyPost (δημιουργία ενός ψηφιακού ξεναγού με τη χρήση ανοιχτών δεδομένων, η οποία διαθέτει “cognitive” χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ιδανικούς περιπάτους και τουριστικές εμπειρίες με το πάτημα λίγων πλήκτρων).

To SETE Tourism Crowdhackathon εντάσσεται στην πρωτοβουλία crowdhackathon Innovating with Opendata και υλοποιηθεί από την εταιρία ανοιχτής καινοτομίας Crowdpolicy και υποστηρίζεται από τη Google. Στόχοι της διοργάνωσης SETE Tourism crowdhackathon αποτελούν:

  • Να προκληθεί ενδιαφέρον σε δυναμικούς ανθρώπους ώστε ομαδικά και συμμετοχικά να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες για τον κλάδο του τουρισμού, τα οποία θα δημιουργούν πρόσθετη αξία και θα μπορούν να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.
  • Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, αφού μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να προκύψει μια νέα ομάδα ή εταιρία που θα συμβάλει μελλοντικά στην οικονομία της χώρας μας.
  • Να δημιουργηθούν χρήσιμα εργαλεία, καινοτόμες εφαρμογές και μεθοδολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να εξελιχθούν και να χρησιμοποιούνται από μέλη του ΣΕΤΕ καθώς και από κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι ελεύθερα και διαθέσιμα με ανοικτό τρόπο για όλη την κοινωνία.
  • Η προώθηση τομέων οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό μέσα από τη διάθεση καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών που θα υλοποιηθούν.
  • Η υποστήριξη του Στρατηγικού Τουριστικού Σχεδιασμού 2021.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024