Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜεγάλη μείωση των αιτημάτων βίζα λόγω της νέας visa Schengen με βιομετρικά στοιχεία
Τουριστική πολιτική

Μεγάλη μείωση των αιτημάτων βίζα λόγω της νέας visa Schengen με βιομετρικά στοιχεία

Η ΠΟΞ απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση και ειδικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, να μεριμνήσει από τώρα, για την επαρκή στελέχωση των Προξενικών Αρχών και για τη λήψη κάθε άλλου αναγκαίου μέτρου, προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμα έσοδα και αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Με αφορμή την πλήρη εφαρμογή της νέας διαδικασίας θεώρησης visa Schengen, με συγκέντρωση βιομετρικών στοιχείων από τους πολίτες τρίτων χωρών και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στη ροή επισκεπτών προς την Ελλάδα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επισημαίνει τα εξής:

Ως γνωστόν, η σχετική διαδικασία, που απαιτεί την υποβολή δια φυσικής παρουσίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δέκα δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφίας ειδικών προδιαγραφών κ.λπ., έχει τεθεί σε ισχύ σε αγορές ιδιαίτερης σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, π.χ. Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και σε άλλες π.χ. Ινδία, θα ενεργοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ήδη, από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής της διαδικασίας, παρατηρείται μεγάλη μείωση των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών υπηρεσιακών στελεχών και παραγόντων που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω αγορές, η τάση αυτή θα παγιωθεί, τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, οδηγώντας σε προτίμηση προορισμών εκτός Συνθήκης Schengen και κατά συνέπεια, σε απώλεια μεγάλου αριθμού αφίξεων για το υπόλοιπο του 2015 αλλά και για την επόμενη περίοδο του 2016, προς προορισμούς όπως η Ελλάδα.

Αυτό συμβαίνει καθώς, παρά το γεγονός ότι άπαξ και γίνει η υποβολή των βιομετρικών στοιχείων αυτά καταχωρούνται στο ενιαίο, για όλες τις χώρες Schengen, σύστημα VIS και διατηρούνται για διάστημα πέντε ετών, υπάρχει απροθυμία πολλών ξένων πολιτών να περάσουν αυτήν τη χρονοβόρο και δαπανηρή διαδικασία (έξοδα μετακίνησης προς περιοχή όπου υπάρχει υποδοχέας βιομετρικών στοιχείων και λοιπών δικαιολογητικών, καθυστερήσεις στην έγκριση και χορήγηση θεώρησης κ.λπ.).

Είναι, επομένως, ζήτημα καθοριστικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών των εν λόγω αγορών, θα γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα και συντομότερα, σε αυτό το πρώτο στάδιο υποβολής των βιομετρικών στοιχείων.

Επισημαίνεται από την ΠΟΞ, ότι ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των Visa Centers στις συγκεκριμένες αγορές, κομβικός κρίκος στην όλη διαδικασία, παραμένει ο ρυθμός καταχώρισης των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS από τις κατά τόπους Προξενικές Αρχές. Η καταχώριση μπορεί να γίνεται μόνον στα Προξενεία και μόνον από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα χορήγησης θεώρησης.

“Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2016, θα αρχίσει να αυξάνει ο όγκος αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων και ότι πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών δεν θα έχουν περάσει το πρώτο στάδιο, είναι ευνόητο ότι ο φόρτος που θα προκληθεί στα Προξενεία της χώρας θα αυξηθεί αλματωδώς, με κίνδυνο να προκληθούν σοβαρότατα προβλήματα και ακόμα μεγαλύτερες απώλειες τουριστών”, τονίζει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΞ απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση και ειδικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, να μεριμνήσει από τώρα, για την επαρκή στελέχωση των Προξενικών Αρχών και για τη λήψη κάθε άλλου αναγκαίου μέτρου, προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμα έσοδα και αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024