Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤουρισμός και επιχειρηματικότητα δέχονται ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες
Τρομοκρατία

Τουρισμός και επιχειρηματικότητα δέχονται ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες

Η παραμονές των Χριστουγέννων είναι μια χρονική περίοδος ζωτική για τον τουρισμό της πόλης. Τα 150 ξενοδοχεία των Βρυξελλών συνήθως ανοίγουν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες στις 27 Νοεμβρίου, όταν υποτίθεται ξεκινά και η σεζόν. Αλλά αυτήν τη στιγμή οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κατάσταση και το ποσοστό των ακυρώσεων έχει φτάσει στο 40%.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλειας στην πρωτεύουσα του Βελγίου -και έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης– Βρυξέλλες, τα οποία έχουν ληφθεί από τις Αρχές που φοβούνται “σοβαρό επικείμενο χτύπημα” παρόμοιο με εκείνο του Παρισιού έχουν τον αντίκτυπό τους στην επιχειρηματική ζωή και τον τουρισμό της πόλης, που αυτήν την εποχή κινούταν σε ρυθμούς χριστουγεννιάτικων αγορών.

Το μετρό, τα σχολεία, τα εμπορικά κέντρα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια και πολλά καταστήματα είναι κελειστά από το περασμένο Σάββατο. Η απόφαση αυτή έχει δημουργήσει ανησυχίες ως προς πως θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας. Τα τουριστικά αξιοθέατα είναι τα σημεία που έχουν πληγεί περισσότερο στην πόλη. Οι ξένοι τουρίστες αρχίζουν να ακυρώνουν τις διακοπές τους εκεί, καθώς το ποσοστό των ακυρώσεων έχει φτάσει στο 40%.

Ο Olivier Willocx, επικεφαλής του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου των Βρυξελλών (BECI) δήλωσε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση: “Είναι χειρότερα από τον οικονομικό αντίκτυπο που είχαν τα ίδια τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Είναι ο ψυχολογικός παράγοντας, οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι, καθώς περιμένου ότι κάτι θα συμβεί. Στο Παρίσι, οι κάτοικοι θέλουν να δείξουν ότι επιβιώνουν, ότι οι ζωές τους συνεχίζονται. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο: δεν έχει συμβεί κάτι και οι α΄νρθωποι φοβούνται ότι θα συμβεί”.

Η παραμονές των Χριστουγέννων είναι μια χρονική περίοδος ζωτική για τον τουρισμό της πόλης. Τα 150 ξενοδοχείων των Βρυξελλών συνήθως ανοίγουν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες στις 27 Νοεμβρίου, όταν υποτίθεται ξεκινά και η σεζόν. Αλλά αυτήν τη στιγμή οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κατάσταση.

“Εάν το πρόβλημα περιοριζόταν το διάστημα από Σάββατο έως Δευτέρα, τότε οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν. Εάν δεν μπορείς να αγοράσεις ένα ζευγάρι jean σήμερα, θα τα αγοράσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μουσεία θα έχουν 1-2 μέρες με χαμηλές εισπράξεις, αλλά εν τέλει, αυτό΄είναι κάτι διαχειρίσιμο. Αλλά εάν η κατάσταση συνεχιστεί για αρκετές ακόμη μέρες ή εβδομάδες – θα γίνει προβληματική”, δήλωσε η Sanderijn Vanleenhove, εκπρόσωπος του οργανισμού UNIZO (Union of Self-Employed Entrepreneurs).
 
Σύμφωνα με το Γραφείο Τουρισμού των Βρυξελλών, η πρόσφατη ανάκαμψη ύστερα από την οικονμοική κρίση οδήγησε σε 3,3 εκατ.επισκέπτες το 2013, με σημαντική αύξηση και το 2014. Τώρα η πόλη έρχεται αντιμέτωπη με άλλη μία κρίηση που “πληγώνει” τον τουριστικό τομέα.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι κάτοικοι της πόλης “αντικατοπτρίζεται” σε χιλιάδες αναρτήσεις γατιών στο Twitter με το #BrusselsLockdown.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024