Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Ρωσία "κλείνει την κάνουλα" πτήσεων και τουριστών προς Τουρκία
Τάσεις

Η Ρωσία "κλείνει την κάνουλα" πτήσεων και τουριστών προς Τουρκία

Ο Νοέμβριος έχει μετατραπεί σε 'μαύρο' μήνα για το ρωσικό εξερχόμενο τουρισμό. Πριν το θέμα με την Τουρκία οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν επίσης τα ταξίδια προς το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους, την Αίγυπτο, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροσκάφος της Metrojet με τους Ρώσους τουρίστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor International, η Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για αναψυχή για τους Ρώσους, με πάνω από 4,5 εκατ. ταξίδια από τη Ρωσία προς την Τουρκία το 2014. Τα τελευταία γεγονότα αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά και τις δύο τουριστικές αγορές.

Ο Vitalij Vladykin, Research Manager – Services & Payments του Euromonitor International σχολιάζει: “Η Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής τουρστικός προορισμός για αναψυχή για τους Ρώσους, με πάνω από 4,5 εκατ. ταξίδια από τη Ρωσία προς την Τουρκία το 2014, σύμφωνα με το Euromonitor International. Για την Τουρκία, η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού μετά τη Γερμανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρούσα ένταση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κλιμακώθηκε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές ένοπολες δυνάμεις, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο χώρες. Η Ρωσική Κυβέρνηση ήδη απαγόρευσε στα τουριστικά πρακτορεία να πουλούν ταξίδια προς την Τουρκία. Το ποσοστό αυτό θα επηρεάσει τον τουρισμό και στα δύο κράτη θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια αυτής της απαγόρευσης. Σε περίπτωση που το ‘εμπάργκο’ για ταξίδια προς την Τουρκία διαρκέσει έως το επόμενο καλοκαίρι, που είναι και η υψηλή σεζόν, πολλά ρωσικά τουριστικά γραφεία και πράκτορες θα υποφέρουν σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται αυξανόμενος αριθμός πτωχεύσεων στην τοπική ρωσική αγορά λιανικής. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία θα υποφέρει από τον μειούμενο αριθμό Ρώσων τουριστών, καθώς η Ρωσία είναι κρίσιμη αγορά γι’αυτήν. Ακόμη κι αν η Τουρκία προσπαθήσει να προσελκύσει τουρίστες από άλλες χώρες, δε θα αναπληρώσει τις απώλειες από τη Ρωσία.


Ο Νοέμβριος έχει μετατραπεί σε ‘μαύρο’ μήνα για το ρωσικό εξερχόμενο τουρισμό. Πριν το θέμα με την Τουρκία οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν επίσης τα ταξίδια προς το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους, την Αίγυπτο, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροσκάφος της Metrojet με τους Ρώσους τουρίστες. Παρ’όλα αυτά, κάποιοι Ρώσοι τουρίστες δε θέλουν να αρνηθιούν στον εαυτό τους τις διακοπές στους αγαπημένους τους οικονομικούς προορισμούς και έχουη αρχίσει να ταξιδεύουν προς την Αίγυπτο φτάνοντας εκεί από τις γειτονικές τους χώρες. Για παράδειγμα, η Λευκορωσία έχει σημειώσει σημαντική αύξηση των ταξιδιών προς την Αίγυπτο”.

Ο αντίκτυπος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τυνησία και σε άλλες χώρες της Μ.Ανατολής
Ο Kinda Chebib, Senior Analyst, του Euromonitor International σημειώνει: “Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στην Τυνησία από τις 24 Νοεμβρίου, ύστερα από έκρηξη σε λεωφορείο, που μετέφερε μέλη της Προεδρικής Φρουράς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα. Ο φόβος των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων οδήγησε 3.500 Βρετανούς τουρίστες να εγκαταλείψουν τη χώρα , από την δολοφονική επίθεση με 38 θέματα τουρίστες σε θέρετρο της Sousse τον Ιούνιο του 2015. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έχει αναθεωρήσει την Ταξιδιωτική του Οδηγία από τότε, αναφερόντας ότι “είναι πιθανές και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία, συμπεριλαμβανομένων και τουριστικών θερέτρων”. Η επίθεση στο Μουσείο Bardo τον περασμένο Μάρτιο και τα γεγονότα του Ιουνίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν τόσο σε βραχυπρόθεσμες όσο και σε μακρυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις. Με τη νέα επίθεση όμως, το Euromonitor αναμένει μεσο-μακροπρόθεσμο οικονομικό αντίκτυπο, με τον τουριστικό τομέα θα υποφέρει περισσότερο.

Στην περιοχή της Β. Αφρικής και του Λεβάντε, αρκετοί προορισμοί που έχουν πληγεί επανειλλημένα από τρομοκρατικές επιθέσεις προβλέπεται να έχουν οικονομική επιβράδυνση και μείωση αφίξεων, όπως και πτώση επενδύσεων. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι η Αίγυπτος και η Τυνησία. Η Αίγυπτος, η οποία άρχισε τη χρονιά του 2013 με υψηλούς αριθμούς επισκεπτών, επηρεάστηκε στη συνέχεια δραστικά από την πολιτική αναταραχή και τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις. Από τότε, η χώρα εμφάνισε ετήσια μείωση των Βρετανών τουριστών κατά 18,5% το διάστημα 2010-2014. Κανείς άλλος τουριστικός προορισμός, τόσο συχνά επισκεπτόμενος από Βρετανούς δεν έχει παρουσιάσει τόσο αρνητικά αποτελέσματα. Οι αφίξεις Βρετανών στην Τυνησία μειώθηκαν από 423.000 το 2010 σε 360.000 το 2011, χρονιά της επανάστασης στη χώρα. Ο αριθμός αυτός από τότε ανέκαμψε, φτάνοντας τις 440.000 το 2014. Παρ’όλα αυτά, ο μέσος όρος δαπανών των Βρετανών τουριστών έπεσε από τα 178 εκατ. λίρες στα 143 εκατ. λίρες το διάστημα 2010-2014.

Στην περίπτωση του Μαρόκου, υπήρξε μια ισχυρή ανάπτυξη σε αφίξεις από το Ην. Βασίλειο, από 308.000 αφίξεις το 2010 σε 460.000 το 2014. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι στην αύξηση αυτή συμπεριλαμβάνονται και 51.000 αφίξεις το 2012, ένα χρόνο μετά την έκρηξη βόμβας στο Marrakesh. Αυτό δείχνει ότι όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν είναι επαναλαμβανόμενες, ο αντίκτυπος σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς τείνει να είναι βραχυπρόθεσμος. Οι εκρήξεις βομβών στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 (σκοτώνοντας 52 άτομα) επιβεβαιώνει αυτήν τη θεωρία, καθώς δεν υπήρχε αντίκτυπος στον αριθμό των αφίξεων. Εν αντιθέσει, οι αριθμοί δείχνουν ότι η τουριστική βιομηχανία σε χώρες με συνεχιζόμενες συγκρούσεις, όπως η Αίγυπτος, θα επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό”.

Ρωσία: Δεν υπάρχει σχέδιο επαναπατρισμού Ρώσων τουριστών από την Τουρκία
Το Ρωσικό Υπουργικό Συμβούλιο δεν εξετάζει σχέδια επαναπατρισμού Ρώσων τουριστών από την Τουρκία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κυβέρνησης, Olga Yurievna Golodets, έπειτα από ερώτηση αν η Μόσχα έχει αντίστοιχα σχέδια με εκείνα που αποφάσισε νωρίτερα αυτό το μήνα για τον επαναπατρισμό Ρώσων τουριστών από την Αίγυπτο, μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Ρωσικός Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ATOR ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια επαναπατρισμού τουριστών από την Τουρκία, αλλά ακύρωσε τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων για τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η ακύρωση ή η αλλαγή ταξιδιωτικών πακέτων με προορισμό την Τουρκία αφορά σε περίπου 6.000 Ρώσους πολίτες, που είχαν ήδη κάνει κρατήσεις ή είχαν προπληρώσει τα πακέτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, αυτή τη στιγμή 10.000 με 11.000 ρώσοι τουρίστες υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Τουρκία.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024