Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί'Η Αθήνα Επιχειρεί' – 56 δράσεις από 34 φορείς προώθησαν την επιχειρηματικότητα στο Δήμο Αθηναίων
Επιχειρηματικότητα

'Η Αθήνα Επιχειρεί' – 56 δράσεις από 34 φορείς προώθησαν την επιχειρηματικότητα στο Δήμο Αθηναίων

Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων 'Η Αθήνα Επιχειρεί', η οποία φιλοξένησε 56 δράσεις για την επιχειρηματικότητα στην πόλη, από τις 18 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν από 34 φορείς – θερμοκοιτίδες, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα – καθώς και πρωτοβουλίες που προάγουν την επιχειρηματικότητα στην πόλη. Περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες παρακολούθησαν ομιλίες, εκδηλώσεις, εργαστήρια και διαγωνισμούς, τα οποία διοργάνωσαν τα μέλη του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων και οργανισμοί καινοτομίας, εταιρείες, πανεπιστήμια, σύνδεσμοι καινοτομίας, θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας.

Το “Η Αθήνα Επιχειρεί” συνοψίζει όλη τη σκέψη του Δήμου Αθηναίων για το πως σκοπεύει να κινηθεί αναφορικά με την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα: να αναδείξει το ήδη υπάρχων και πολύ ζωντανό οικοσύστημα πολύ δυναμικών ανθρώπων της πόλη, το πιο δυνατό άλλωστε κεφάλαιο αυτής της πόλης.

Η εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη του “Η Αθήνα Επιχειρεί”, και πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, περιελάμβανε ομιλίες από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, τον Joao Vasconcelos, CEO του Startup Lisboa και νέο υφυπουργό Βιομηχανίας της Πορτογαλίας και τον κ. Άρη Δρόση, επικεφαλής του τεχνολογικού κέντρου της ΝΟΚΙΑ Networks στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε το πως η πόλη μαθαίνει, συνεργάζεται και αλλάζει, υπό το πρίσμα της επιχειρηματικότητας. Μίλησε για τις βασικές γραμμές του νέου στρατηγικού πλάνου της Αθήνας για την επιχειρηματικότητα και όπως δήλωσε: “Η Αθήνα μαθαίνει να ιεραρχεί και να διαμορφώνει τη στοχευμένη στρατηγική της, σύμφωνα με τις νέες προκλήσεις της εποχής. Είναι λοιπόν η συγκυρία που θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε συνεργατικά. Να κινηθούμε και να επενδύσουμε από κοινού και στοχευμένα, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί”.

Ο κ. Vasconcelos παρουσίασε την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της οποίας ηγείται και που έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Λισσαβώνας και που έχει αποτελέσει μοντέλο για την ανάπτυξη της Πορτογαλίας. Μίας χώρας με πολλά κοινά με την Ελλάδα: οικονομική κρίση, μνημόνιο, πολιτικές αναταράξεις, ανεργία και φυγή ανθρώπινου δυναμικού και από μία πόλη, την Λισσαβώνα, που όπως και η Αθήνα κάνει ενεργά βήματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Παρουσίασε το Startup Lisboa, το οποίο συν-δημιούργησε η πόλη της Λισσαβώνας, ένας δημόσιος οργανισμός και μία ιδιωτική τράπεζα, με την βοήθεια των επιχειρήσεων της πόλης – τοπικές. Τα τελευταία δύο χρόνια, δημιούργησε περισσότερες από 750 θέσεις εργασίας, κατάφερε να κρατήσει τους νέους στην χώρα και συνέβαλλε στο να έρθει στη Λισσαβώνα, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη. Μίλησε για το πώς ο δημόσιος τομέας και η τοπική αυτοδιοίκηση συμπράττουν από κοινού με τον ιδιωτικό και όλοι συνεισφέρουν με πόρους για ένα εγχείρημα τοπικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Δρόσης μίλησε για μία πολύ μεγάλη επένδυση της ΝΟΚΙΑ στην Αθήνα, η οποία ενίσχυσε την παρουσία της, απασχολώντας περισσότερα από 1.200 στελέχη, διατηρώντας στην Ελλάδα, ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Όπως τόνισε ο ίδιος “στην Ελλάδα λοιπόν, από Έλληνες μηχανικούς, αναπτύσσονται οι τεχνολογίες και οι λύσεις ευρυζωνικότητας κινητής τηλεφωνίας του μέλλοντος, όπως το 5G”. Επιπρόσθετα, μίλησε για το πως αντιμετωπίζεται η φυγή ανθρώπινου δυναμικού και τι μπορεί να συνεισφέρει η έρευνα και η τεχνολογία σε τοπικό επίπεδο.

Οι εκδηλώσεις του “Η Αθήνα Επιχειρεί” περιελάμβαναν παρουσιάσεις, επιχειρηματικές βόλτες με ποδήλατα, ξενάγηση σε κοινωνικές επιχειρήσεις της πόλης, εκδηλώσεις για νεοφυείς επιχειρήσεις και την ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών, καθώς επίσης και για παραδοσιακούς τομείς, συζητήσεις με επενδυτές, hackathons και διαγωνισμούς καινοτομίας, εργαλεία για τον αποτελεσματικότερο στρατηγικό σχεδιασμό, την ορθότερη νομική μορφή μίας εταιρείας, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, εκδηλώσεις ενημέρωσης για το Νέο ΕΣΠΑ, μεταξύ άλλων.

Το “Η Αθήνα Επιχειρεί”, διοργανώθηκε από το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων, το πρόγραμμα “Επιχειρώ Κοινωνικά” και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Αθηνών (ACVB) της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ).

Οι οργανισμοί που συμμετείχαν είναι οι: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνική Τράπεζα, Εντός Αθηνών ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ΕΠΙ.νοώ ΕΜΠ, Επιχειρώ Κοινωνικά, Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας ΕΒΕΑ, KEMEΛ, Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων, Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Ρομάντσο, Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, ACE – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Action Finance Initiative (AFI), ALBA Graduate Business School, Athens Convention & Visitors Bureau, British Council, EkinisiLAB ΣΕΒ, Clio Muse, Coins Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, Europe Direct Δήμου Αθηναίων, Europe Direct ΕΒΕΑ, Found.ation, Greek e-Commerce Association (GRECA), Impact Hub, Innovathens, NOKIA, Orange Grove, Quantum, Startup Safary, The Meet Market, Urban Dig Project, Women on Top.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024