Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΟι ΗΠΑ προχωρούν σε ενίσχυση του Visa Waiver Program
Βίζα

Οι ΗΠΑ προχωρούν σε ενίσχυση του Visa Waiver Program

Το Department of Homeland Security (DHS) θα λάβει αμέσως μέτρα για την τροποποίηση των εφαρμογών του Ηλεκτρονικού Σύστηματος για Εξουσιοδότηση Ταξιδιού (ESTA) για την καταγραφή πληροφοριών από VWP ταξιδιώτες σχετικά με κάθε προηγούμενο ταξίδι σε χώρες που συνιστούν καταφύγιο τρομοκρατών.

Το Visa Waiver Program (Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα – VWP) επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς βίζα για 20 εκατ. επισκέπτες ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους πολίτες των 38 χωρών εταίρων του προγράμματος σε όλο τον κόσμο. Το VWP χρησιμοποιεί ένα πολυεπίπεδο σύστημα ασφάλειας για τον εντοπισμό και την πρόληψη τρομοκρατών, σοβαρών εγκληματιών, και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ατόμων από ταξιδεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα “στρώματα” αυτά ασφάλειας περιλαμβάνουν διεξοδική εξέταση των ταξιδιωτών που υπάγονται στο VWP πριν την αναχώρησή τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε διάφορα σημεία καθ’όλη τη διάρκια του ταξιδιού τους και κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, στα σημεία εισόδου.

Πέρυσι η διοίκηση του προγράμματος έλαβε μια σειρά μέτρων ενίσχυσης των σημαντικών μέτρων ασφαλείας στο VWP. Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, ανακοινώθηκαν πρόσθετες δράσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω και θα επιταχύνουν τις αλλαγές αυτές. Επιπλέον, οι αμερικανικές Αρχές συνεργάζονται στενά με το Κογκρέσο για την παροχή νομοθετικής εξουσιοδότησης για πολλές από αυτές τις αναβαθμίσεις ασφαλείας, η οποία θα βελτιώσει περαιτέρω την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει και να επιβάλει τις αλλαγές.

Πως λειτουργεί το Visa Waiver Program
Κάθε μελλοντικός ταξιδιώτης από χώρα που συμμετέχει στο VWP υποβάλλεται σε έλεγχο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα πρέπει να λάβει έγκριση, μέσω του Department of Homeland Security (DHS), του Ηλεκτρονικού Σύστηματος για Εξουσιοδότηση Ταξιδιού (ESTA). Μέσω του ESTA, το DHS αξιολογεί κατά πόσον ιδιώτες μπορούν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια του VWP πριν τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε έναν αερομεταφορέα με προορισμό τις ΗΠΑ. Η διαδικασία αυτή έχει ενισχυθεί κατ’επανάληψη για τη βελτίωση της ασφάλειας και τον πιο αποτελεσματικό εντοπισμό ατόμων που πιθανόν να αποτελέσουν απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι πολίτες μιας χώρας που συμμετέχει στο VWP για να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα. Όσοι διαμένουν σε χώρα VWP ή κατέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα με την ιδιότητα του πρόσφυγα, τα οποία εχουν χορηγηθεί από ένα κράτος-μέλος VWP, δεν πληρύν τις προϋποθέσεις κάποιου για VWP ταξίδια.

Πρόσφατα ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας

  • Το DHS, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσαρμόζει συνεχώς το πρόγραμμα VWP για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών. Τον τελευταίο χρόνο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συντονισμό με αρκετές άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις στο VWP για να εξασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός ασφαλείας της χώρας συνεχίζει να προσαρμόζεται στις εξελισσόμενες απειλές.
  • Το DHS εισήγαγε επιπλέον πεδία δεδομένων για την αίτηση ESTA από τον Νοέμβριο του 2014, που έχουν ήδη δώσει οφέλη στον τομέα της ασφάλειας.
  • Το DHS εισήγαγε νέες απαιτήσεις για έλεγχο των ταξιδιωτών και ανταλλαγή πληροφοριών από τις χώρες VWP τον Αύγουστο 2015, ειδικά για να αντιμετωπίσει την απειλή ξένων μαχητών τρομοκρατών.
  • Το DHS και το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζονται με τους εταίρους στο VWP για να εφαρμόσουν τις νέες απαιτήσεις του προγράμματος, που θα ενισχύσουν τόσο την ασφάλεια των ΗΠΑ όσο και την ασφάλεια των εταίρων της.
  • Αυτές οι βελτιώσεις ασφαλείας είναι μέρος των συνεχιζόμενων εκτιμήσεων για την ασφάλεια των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών και προκλήσεων, καθώς και την αποφασιστικότητα της χώρας είναι ένα βήμα μπροστά από αυτές.

Νέες αλλαγές που ανακοινώθηκαν
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη συνεχιζόμενη απειλή από ξένους μαχητές τρομοκράτες, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενισχύουν επιθετικά το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP) και ενισχύουν τις σχέσεις τους με τους εταίρους της στο ως ακολούθως:

  • Το DHS θα λάβει αμέσως μέτρα για την τροποποίηση των εφαρμογών του ESTA για την καταγραφή πληροφοριών από VWP ταξιδιώτες σχετικά με κάθε προηγούμενο ταξίδι σε χώρες που συνιστούν καταφύγιο τρομοκρατών. Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, θα εντοπίζουν και θα αναθεωρούν τακτικά τις χώρες αυτές, έτσι αξιολογήσεις κινδύνου για τους ταξιδιώτες να είναι επικαιροποιημένες.
  • Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, σε συνεννόηση με τον υπουργό και άλλους αρμόδιους φορείς, θα επιταχύνει τη διαδικασία αναθεώρησης για τις χώρες εταίρους του VWP και εντός 60 ημερών, θα παράσχει μια πλήρη έκθεση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με:
    1) εντοπισμό πιθανών πιλοτικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να εκτιμήσουν τη συλλογή και χρήση βιομετρικών δεδομένων (δακτυλικά αποτυπώματα ή / και φωτογραφίες) στο VWP, ώστε να αυξηθεί αποτελεσματικά η ασφάλεια, και
    2)  προσδιορισμό τυχόν χωρών που δείχνουν έλλειψη σε βασικούς τομείς συνεργασίας, σε συνδυασμό με τις συνιστώμενες επιλογές, ώστε να συμμορφωθούν χρησιμοποιώντας μια σειρά κυρώσεων και κινήτρων, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της ESTA για τους πολίτες των χωρών που δεν πληρούν τις βασικές μετρήσεις.
  • Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) θα αξιολογήσει την ανταλλαγή πληροφοριών για την τρομοκρατία μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών του VWP, σε συνεννόηση με τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) και των υφυπουργών και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, και θα υποβάλει έκθεση προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ εντός 60 ημερών, προσδιορίζοντας τις επιλογές για τον μετριασμό τυχόν ελλείψεων.
  • Το DHS θα προσφέρει βοήθεια στις χώρες για να διευκολυνθεί η καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, ειδικά για να συμπεριλάβει βιομετρικούς “πιλότους”. Για παράδειγμα, το DHS και το Terrorist Screaning Center θα βοηθήσει όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες στο VWP στη διαλογή προσφύγων ή αιτούντων άσυλου, συμ περιλαμβανομένης μιας εφαρμογής εκτεταμένων πληροφοριών για την τρομοκρατία που προβλέπεται ήδη για τα μέλη του VWP και μέσω της δυνατότητας διενέργειας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, βιομετρικών ελέγχων.
  • Οι Γραμματείες των DHS, Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Εμπορίου θα προωθήσουν το πρόγραμμα Global Entry στους VWP εταίρους, για την περαιτέρω επέκταση αυτού του αξιόπιστου ταξιδιωτικού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει βιομετρικά στοιχεία.
  • Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να λάβει εξουσιοδότηση να αυξήσει τα πρόστιμα τουAdvance Passenger Information System (APIS), από 5.000 έως 50.000 δολ. για τοις αεροπορικές εταιρείες που αδυνατούν να επαληθεύσουν τα στοιχεία του διαβατηρίου ταξιδιώτη.
  • Τα Τμήματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Κράτους, το FBI και η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ θα αναπτύξουν ειδικές ομάδες (Foreign Fighter Surge Teams), που θα συνεργάζονται με χώρες για την αντιμετώπιση τρομοκρατών που ταξιδεύουν.
  • Τα ίδια τμήματα θα ενθαρρύνουν και θα παράσχουν βοήθεια για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και θα ενθαρρύνουν τη συχνότερη ανταλλαγή πληροφοριών, την καλύτερη χρήση κοινών πληροφοριών και τον πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό συντονισμός μεταξύ των εταίρων.

Οι αμερικανικές Αρχές συνεργάζονται με το Κογκρέσο, ώστε αυτό να παρέχει νομοθετική εξουσιοδότηση για πολλές από τις βασικές βελτιώσεις στην ασφάλεια στο VWP, συμπεριλαμβανομένων:

  • Βελτίωσης της ικανότητας να αναγνωρίζονται άτομα που μπορεί να έχουν ταξιδέψει σε περιοχές συγκρούσεων για να εκπαιδευθούν ή να ποελμήσουν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλους αντιπάλους και αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εταίρων στο VWP, αλλά και της INTERPOL
  • Μεγιστοποίησης της χρήσης των διεθνών οργανισμών, όπως η INTERPOL, για να παρακολουθεί τα απολεσθέντα και κλαπέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και πρόληψη της χρήσης τους για παράνομα ταξίδια
  • Ενθάρρυνσης των χωρών εταίρων στο VWP να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές στις δικές τους διαδικασίες ελέγχου στα σύνορά τους
  • Επιτάχυνσης της απαίτησης το 100% των ταξιδιώτες που συμμετέχουν στο VWP να χρησιμοποιούν e-passports (ηλεκτρονικά διαβατήρια), δηλαδή, διαβατήρια με τσιπ ασφαλείας
  • Έρευνςα για το πως τα βιομετρικά στοιχεία θα μπορούσαν να προστεθούν αποτελεσματικά στη διαδικασία του VWP και
  • Επέκτασης της χρήσης του Προγράμματος Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων (CBP) του DHS, μέσω του οποίου αστυνομικοί της συγκεκριμένης Υπηρεσίας ελέγχουν επιβάτες και αποσκευές, έτσι ώστε να συλλέξουν βιομετρικά στοιχεία κατά περίπτωση – σε ξένα αεροδρόμια πριν οι επιβάτες αυτοί αναχωρήσουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Υπηρεσία στην οποία υπάγεται το Πρόγραμμα Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων CBP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αεροδρόμια σε επτά χώρες – εταίρους στο VWP (Βέλγιο, ιαπωνία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Ην. Βασίλειο.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024