Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΟι αντιδράσεις των κομμάτων για την υπογραφή της σύμβασης των 14 περιφεριακών αεροδρομίων
Αεροδρόμια

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την υπογραφή της σύμβασης των 14 περιφεριακών αεροδρομίων

Η ΝΔ χαιρέτησε την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση – αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ η ΛΑ.Ε., διά του κ. Π. Λαφαζάνη δήλωσε ότι 'το ξεπούλημα των 14 αεροδρομίων συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού'.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση – αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Χαιρετίζουμε την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση – αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ο κ. Σπίρτζης μετά το ‘κρυφτό’ της προηγούμενης Πέμπτης, και μετά από 10 μήνες καθυστερήσεων, επιτέλους προσχωρεί στη λογική, υπογράφοντας μια εξαιρετικά επικερδή για το ελληνικό δημόσιο συμφωνία παραχώρησης, την οποία επεξεργάστηκε στο σύνολό της η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας και όλα τα μέλη της Κυβέρνησής του, πρέπει να αντιληφθούν ότι δε μπορεί να τοποθετούνται λαϊκίστικα απέναντι στις επικερδείς παραχωρήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να εστιάζουν στην αναπτυξιακή απελευθερωτική δυναμική του εγχειρήματος, την αύξηση της απασχόλησης και τη δομική αναδιάρθρωση της οικονομίας που συνεπάγεται“.

O βουλευτής Δωδεκανήσου και επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων από την κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων είχε ολοκληρωθεί από το φθινόπωρο του 2014. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, δια των αρμοδίων υπουργών, υπέγραψε χθες τη σύμβαση παραχώρησης χωρίς να κάνει καμία αλλαγή. Δε χρειάζεται να υπενθυμίσω δηλώσεις του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, αλλά και σημερινών υπουργών και βουλευτών, που υπόσχονταν την ακύρωση του διαγωνισμού και της σύμβασης. Είναι υπερβολικό, όμως, να επιμένουν κάποιοι σε ένα παραμύθι που κανείς δεν πιστεύει πλέον. Είναι υπερβολικό ένας υπουργός, από αυτούς που υπέγραψαν χθες τη σύμβαση, να δηλώνει ότι υπέγραψε με…πόνο και ότι διαφωνεί. Να του υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην πρόταση των 47 σελίδων που είχε αποστείλει στις 4 Ιουνίου, δεσμεύεται για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Φυσικά, ούτε επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραχώρησης υπήρξε, όπως μας είχε πει ο κ. Σταθάκης, σε Επίκαιρη Επερώτηση που είχαμε καταθέσει. Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι μία: η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο όλο αυτό το διάστημα για να υπογράψει μόλις χθες τη σύμβαση, που θα έπρεπε να είχε υπογράψει από το πρώτο τρίμηνο του 2015 στέλνοντας και το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ενθαρρύνει ιδιωτικές επενδύσεις. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, όμως, όταν επιχειρούν να παραστήσουν τους ‘πονεμένους’ και τους ‘διαφωνούντες’, ενώ δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές τους. Η διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται σοβαρότητα, δεν χρειάζεται άλλα ψέματα γιατί τα έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά”.

Π. Λαφαζάνης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε γερμανική τουριστική αποικία
“Η κυβέρνηση χάρισε στην κυριολεξία στο γερμανικό κράτος τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια-φιλέτα της χώρας μας. Η Ελλάδα εκχωρεί τα πάντα, την ιδιωτική περιουσία στους γύπες των αγορών, τη δημόσια περιουσία στους πιστωτές μέσω του υπερ-ταμείου. Η χώρα μετατρέπεται σε ξεπουλημένο προτεκτοράτο”, αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε. “Το ξεπούλημα των 14 αεροδρομίων συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα δεν χάνει μόνο τα αεροδρόμιά της, αλλά και μετατρέπεται σε γερμανική τουριστική αποικία. Το τραγικό είναι, ότι θα πληρώσουμε και από πάνω του Γερμανούς για να μεταβιβαστούν τα αεροδρόμια και να εκχωρήσουμε την καρδιά των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας μας. Η κύρωση αυτής της αποικιακής συμφωνίας παράδοσης των αεροδρομίων μας θα επισύρει βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Αργά ή γρήγορα ο ελληνικός λαός θα επανακτήσει, επί της ουσίας τώρα, τα αεροδρόμιά του”.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι “δεν ήταν καθόλου εύκολο που υπέγραψα για την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων” και ότι “συνεχίζω να διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων. Είναι όμως μέσα στις δεσμεύσεις που έχει η χώρα”.

Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι με αφορμή τη δήλωση του κ. Σπίρτζη ότι “δεν έδωσε η κυβέρνηση τα αεροδρόμια” και “υπέγραψαν με πολύ πόνο τη σύμβαση παραχώρησης”, τονίζει: “Το κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ‘έπειτα από ένα χρόνο σχεδόν διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν έγινε εφικτό να διαπραγματευθεί ούτε το αντίτιμο της παραχώρησης, ούτε καν έναν από τους όρους της σύμβασης!’

Οι κορώνες αντίστασης προς την παραχώρηση έγιναν απλά και πάλι χρόνος αδράνειας και απραξίας, για να καταλήξουμε στο να υποστηριχθεί μια σύμβαση την οποία η τωρινή κυβέρνηση όντας αντιπολίτευση κατήγγειλε με κάθε τρόπο! προσθέτει η Σεβαστουπόλεως.

Το Ποτάμι, από την αρχή αυτής της προσπάθειας, υποστήριζε πως η συγκεκριμένη παραχώρηση θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία, τη ρευστότητα και την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, εφιστώντας την προσοχή της κυβέρνησης στην βελτίωση συγκεκριμένων όρων της σύμβασης.

Μιλούσαμε για βελτίωση των όρων παραχώρησης που θα αφορούν τα master plans των αναπτυξιακών σχεδίων του κάθε αεροδρομίου (ο επενδυτής να είναι υποχρεωμένος να ρίξει λεφτά στην δομή και ανάπτυξη όλων των αεροδρομίων, όχι μόνο των φιλέτων) καθώς και των όρων παραχώρησης (επιβάρυνση χρήσης εισιτηρίου κάθε επιβάτη, ρόλος ΥΠΑ στην εποπτεία τους κ.λp). Δυστυχώς και πάλι, αντιπρόταση ή σχεδιασμός, δεν υπήρξαν”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024