Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑλβανία: 'Ναι' στις πτήσεις χαμηλού κόστους
Αερομεταφορές

Αλβανία: 'Ναι' στις πτήσεις χαμηλού κόστους

Σύντομα και η Αλβανία θα μπει στο 'παιχνίδι' των πτήσεων χαμηλού κόστους, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας.

Σε συμφωνία φαίνεται να έχει καταλήξει η Αλβανία με τους μετόχους του αεροδρομίου των Τιράνων ώστε να επιτραπούν να δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο και αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Edi Rama υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 2013 ότι θα αναθεωρήσει τη σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα” και θα ελευθερώσει την αγορά για να ανοίξει το δρόμο για πτήσεις χαμηλού κόστους, βοηθώντας έτσι τον τουρισμό της χώρας. Η σύμβαση παραχώρησης που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2004 δίνει το δικαίωμα διαχείρισης του αεροδρομίου για 20 χρόνια δίνοντας προνόμια μονοπωλίου σε όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς την Αλβανία.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας, Arben Ahmetaj, δήλωσε στην συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τουριστικούς πράκτορες και Tour Operators της Αλβανίας ότι είχε γίνει συμφωνία με τους παραχωρησιούχους του αεροδρομίου να σταματήσει το μονοπώλιο στις διεθνείς πτήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση αεροδρομίων στη νότια Αλβανία που θα εξυπηρετούν πτήσεις χαμηλού κόστους.

“Έχουμε συμφωνήσει με τους μετόχους παραχώρησης για την απελευθέρωση των διεθνών πτήσεων και έχουμε συγκεκριμένες προσφορές για την κατασκευή αεροδρομίων που θα εξυπηρετούν πτήσεις χαμηλού κόστους από το Βλόρα και τους Σαράντα (θέρετρα στη νότια Αλβανία)”, δήλωσε ο Ahmetaj.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τους μετόχους σύντομα θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για τη μείωση των φόρων των πτήσεων που θα κάνουν τα εισιτήρια φθηνότερα.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν την έλλειψη διαφάνειας στη συμφωνία που ο υπουργός ισχυρίζεται ότι έχει επιτευχθεί με τους μετόχους, με επικεφαλής την γερμανική εταιρεία AviAlliance. Επίσης, ο κ. Zef Preçi, διευθυντής του Αλβανικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να πει λεπτομέρειες στους Αλβανούς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τους ακριβείς όρους της.

“Αν ο υπουργός ισχυρίζεται ότι κατέληξε σε συμφωνία για τον τερματισμό της αποκλειστικότητας του αεροδρομίου σε πτήσεις, πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι όροι”, είπε.

Στη φωτογραφία, το Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024