Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΗ Hellenic Seaplanes ετοιμάζει στελέχη υδατοδρομίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά
Εκπαίδευση

Η Hellenic Seaplanes ετοιμάζει στελέχη υδατοδρομίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών – υπό τον τίτλο 'Λιμενικός Σχεδιασμός και Οργάνωση' – υλοποιείται από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχοντας ως στόχο την κατάρτιση στελεχών για τη λειτουργία και τη διαχείριση υδατοδρομίων.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Hellenic Seaplanes, ολοκλήρωσε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πειραιά τον κύκλο μαθημάτων για τη Διαχείριση Υδατοδρομίων στα πλαίσια του “Λιμενικού Σχεδιασμού και Οργάνωση”. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρων που υπάρχει σήμερα για την δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων οδηγεί τη Hellenic Seaplanes να καλύψει το κενό που υπάρχει στην αγορά, σε μια χώρα με μακραίωνη παράδοση στον χώρο της ναυτιλίας.

Απώτερος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η στελέχωση των υδατοδρομίων με άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, αλλά και η άμεση απορρόφηση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πειραιά από την αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών – υπό τον τίτλο “Λιμενικός Σχεδιασμός και Οργάνωση” – υλοποιείται από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχοντας ως στόχο την κατάρτιση στελεχών για τη λειτουργία και τη διαχείριση υδατοδρομίων. Η καινοτομία του έγκειται όχι μόνο στο περιεχόμενο των διαλέξεων, αλλά και στο γεγονός ότι αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη μια πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα αγοράς, αυτής των υδροπλάνων.
 
Το πρόγραμμα “Διαχείριση Υδατοδρομίων”, το οποίο ξεκίνησε να διδάσκεται στο χειμερινό εξάμηνο, έχει ενσωματωθεί στο μάθημα “Λιμενικός Σχεδιασμός και Οργάνωση» στο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εκτιμάται πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για τους αποφοίτους και την άμεση απορρόφηση τους από την αγορά εργασίας, όσο και για την ίδια την ελληνική οικονομία καθώς θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η Hellenic Seaplanes έχει προχωρήσει σε μία ακόμη συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κύπρο, όπου προωθείται ο νέος κλάδος σπουδών στη Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Aviation Management).

Ο διδάσκων καθηγητής στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά στο επιστημονικό πεδίο της Οικονομικής Ανάλυσης κ. Κωνσταντίνος Χλωμούδης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Την προσπάθεια αυτή την αντιλαμβανόμαστε ως μια δράση αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών στην επιστήμη και στην αγορά. Στο πλαίσιο των επιλογών του Τμήματος για εξωστρέφεια, αυτή η συνεργασία είναι μια καλή ευκαιρία επωφελής  για τους φοιτητές μας αλλά και του νέου τομέα των μεταφορών μέσω υδροπλάνων.

Συνεργαζόμενοι, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, μπορούμε να καταστήσουμε δυνατή την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος αλλά και να σχεδιάσουμε δημιουργικά το μέλλον στους τομείς που πρέπει να αναπτύξουμε. Οι πρωτοβουλίες αυτές εκτιμούμε ότι θα δώσουν τη δυνατότητα για περαιτέρω μελλοντική εξέλιξη της συνεργασίας, σε θέματα έρευνας και μελετών στην νέα αυτή δραστηριότητα των υδροπλάνων”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε: “Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητα των υδροπλάνων θωρακίζοντας την προσπάθεια με ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του κύκλου εργασιών μιας πλήρης ανάπτυξης δικτύου υδροπλάνων στην Ελλάδα και στις γειτονικές  χώρες πρέπει να λάβει υπόψη το συνολικό έργο που θα αναπτυχθεί. Οφείλω να επισημάνω ότι τα έσοδα θα έχουν αυξητική τάση χωρίς να επηρεάζονται από ύφεση και οικονομική κρίση, θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν οι 1.000 και πλέον νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν για νέους εργαζόμενους στα περισσότερα από εκατό (100) υδατοδρόμια, αλλά και στις εταιρείες υδροπλάνων που θα επιχειρούν τα επόμενα έτη”.

Η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα και σχεδιάζει το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων, αλλά και τους προορισμούς που θα συνδέει μεταξύ τους. H Hellenic Seaplanes στοχεύει να ξεκινήσει τη λειτουργία της την καλοκαιρινή περίοδο του 2016 αρχικά με το δίκτυο υδατοδρομίων  Σποράδων, Βόλου, Σκύρου και Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά να ενσωματωθούν στο δίκτυο τα υδατοδρόμια της Εύβοιας  (Χαλκίδα, Κύμη, Αιδηψό και Κάρυστο). Την πορεία λειτουργίας θα ακολουθήσουν Χίο, Ψαρά, Οινούσες, Μυτιλήνη και Πάτμο ως ένα αντίστοιχο περιφερειακό δίκτυο συνδέοντας τα και με τα Τουρκικά παράλια. Σε αναμονή βρίσκεται το υδατοδρόμιο της Τήνου, που, αν και σε προχωρημένη φάση, το λιμεναρχείο του νησιού  δε συμφωνεί με την θέση του υδατοδρομίου και θέλει να ακυρώσει τη μέχρι σήμερα διαδικασία. Συνεχίζονται από την εταιρεία οι αδειοδοτήσεις σε  Ζάκυνθο, Αμφιλοχία, Σητεία, Μήλο, Πάρο, Καλαμάτα, καθώς και σε πολλά ιδιωτικά υδατοδρόμια που σύντομα θα καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του δικτύου των υδατοδρομίων. Παράλληλα, έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις στους αρμόδιους φορείς  για τη δημιουργία υδατοδρομίων στις λίμνες:
1. Τριχωνίδας στο Αγρίνιο
2. Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
3. Καϊάφα στην Ζαχάρω Ηλείας
4. Πολυφύτου στην Κοζάνη
5. Κερκίνης στις Σέρρες
6. Μεγάλη Πρέσπα στη Φλώρινα
7. Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο

Στις λίμνες όμως έχουν παγώσει οι διαδικασίες, λόγω νομοθετικού κενού που αφορά στη διαχείριση των υδάτων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024