Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠροειδοποιητικό, πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων στις 25 Ιανουαρίου
Τροφοδοσία

Προειδοποιητικό, πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων στις 25 Ιανουαρίου

Κλειστά τα οινοποιεία την επόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ως διαμαρτυρία για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα στην επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, καθώς ελάχιστες μέρες από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου εμφανίσθηκαν τεράστια και σε μεγάλο βαθμό δυσεπίλυτα προβλήματα, που μπλοκάρουν τη λειτουργία των οινοποιείων θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ύστερα από εισήγηση του προέδρου της κ.Γ. Βογιατζή, μεταξύ άλλων, αποφασίσθηκε:

  • η προσφυγή στη δικαιοσύνη, με κατάθεση εντός των ημερών στο ΣτΕ, αίτησης αναστολής της νομοθετικής διάταξης που επιβάλλει ΕΦΚ στο κρασί,
  • το προειδοποιητικό, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, κλείσιμο των οινοποιείων της χώρας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ως μια συμβολική κίνηση που προβάλει στο παρόν μια πιθανή εικόνα του κοντινού μέλλοντος χωρίς οινοποιεία και συνεπώς χωρίς αμπελουργία και ελληνικό κρασί.

Ακόμη, αποφασίσθηκαν μια σειρά ενέργειες και για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση προσεχώς αφού προηγηθεί διαβούλευση με περιφερειακούς και άλλους φορείς (ΕΔΟΑΟ – ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ).

Σε συνάντηση που είχε στις 13 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, με εκπροσώπους της ΕΔΟΑΟ τέθηκαν όλα τα θέματα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου “εκτός του θέματος του ΕΦΚ συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με πρώτα τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων. Αν και η βασική αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου, πρωτίστως προς τα μικρά οινοποιεία”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024